Приложни Университети в Холандия

UNIFY е официално представителство на най-добрите университети по приложни науки в Холандия, в които процеса по кандидатстването е напълно безплатно:

Освен университетите по приложни науки в Холандия има и академии по изкуства, с които UNIFY работи и е запознат в детайли с процеса по кандидатстване. За тях има допълнителна такса за кандидатстване, която може да видите тук.

applied sciences holland

Университетите в Холандия се делят на два вида - Университети по приложени науки и Теоретични /изследователски/ университети.

Приложните Университети в Холандия или Universities of Applied Sciences (UAS) са институции за висше образование с практическа насоченост.

Дипломата, която получават студентите, завършвайки университет по приложни науки, е абсолютно равностойна с тази от теоретичните университети. Въпреки това, с диплома от университет по приложни науки е по-лесно да си намериш работа след завършване. Няколко са причините за това:

  • Дипломата от университет за приложни науки се води професионален бакалавър, което означава, че студентите са подготвени за започването на работа веднага след завършаване на бакалавър в Холандия. 
  • Бакалавърските програми са 4 години, а в изследователските университети са само 3 години. 
  • В бакалавърската програма има включен стаж по специалността от минимум 6 месеца.

Начините на обучение в двата типа университети са много различни. В университетите по приложни науки, всичко което се учи, се прилага и на практика. Това е най-ценното от образователната система в Холандия. Приложните университети предлагат модерно образование и иновативни методи на преподаване. Един от тях се нарича Problem Based Learning. Това е метод на обучение, който предизвиква студентите да работят върху реални проекти към реални компании. От студентите се очаква да са активни и да взимат участие. Повечето лекции протичат като презентации и дискусии, а не както е общорпието и се случва и в България, където професорът застава пред студентите и води монолог. 

applied scineces holland 2

В приложните университети не карат студентите да зубрят, а да мислят и да създават. Не само да мислят, но и да бъдат креативни, иновативни, различни...

Много често неща, които са се случили в предишния ден по новините, се дискутират на следващия ден в класните стаи и студентите са поставяни в ролята на управители, които трябва да дадат решение на актуалните проблеми. 

Последните проучвания на университети сочат, че 95% от студентите, завършили университети по приложни науки, намират работа по специалността до два месеца след дипломиране. Голяма част от студентите, завършващи приложен университет, продължават да работят за компанията, в която е бил стажът им. Всеки студент има минимум 6 месеца стаж, включен в бакалавърската си програма. 

В Холандия има общо 39 университета по приложни науки и почти всички предлагат програмите си на английски език. Приложните университети са най-подходящи за програми в сферата на бизнес, икономика, туризъм, хотелиерство, ивент мениджмънт, медия, гейм индистрия, инженерни, ИТ програми, арт, графичен дизайн, финанси, маркетинг и още много други. 

Кандидатстването в тези университети с UNIFY е напълно безплатно. Ние ще ви помогнем в избора на най-подходящата специалност за вас и ще подготвим документите ви за успешен прием. За да улесним разграничаването на университетите, UNIFY публикува националните класации на университетите по приложни науки в Холандия. 

 

enlightenedПрочети за разликата между приложен и изследователски университет ТУК.

enlightenedПрочети за изследователските университети в Холандия ТУК.

enlightenedВиж класацията на университетите в Холандия на ТУК.

 

Logo