Защо е добре да учим бакалавър в чужбина?

Защо е добре да учим бакалавър в чужбина?

В днешно време, в България все повече и повече млади хора избират да продължат образованието си в чужбина, като изборът е голям: Холандия, Великобритания, Германия, Дания, Швеция, Испания, Италия, Австрия, Щатите... Предполагаме, че е възможно да се чувствате объркани от всичките тези възможности, които застават пред вас. А може би се питате често: защо всъщност трябва да продължа да уча бакалавърска програма в чужбина?


Ние като студенти, извървяли по този път, може да идентифицираме следните причини:

• Започваш да живееш някъде далеч от семейството, което често се вижда като минус. Всъщност, това да те дели разстояние от вашите е и плюс, защото ставаш по-самостоятелен, научаваш се как да се оправяш сам (най-малкото – как да си пуснеш пералнята и да си свариш пастата), не разчиташ на някой, който да ти изпере дрехите или да ти приготви храна.

Отваряте се към света и комуникационните ви умения скачат на едно друго ниво. Няма ги вече другарчетата ви, с които сте седели n-но количество години на един и същи чин. Трябва да си намерите нови приятели, защото човекът е социално животно. За целта трябва да сте дружелюбни и отворени към хора от други култури, с което много обогатявате света си и начинът ви на общуване. 

• Получавате образование от друг калибър, различен от българския. Съвсем не искаме да кажем, че образованието в България е лошо, просто казваме, че едно образование в чужбина допринася много за опита, който натрупвате през годините, прекарани там. Ако се върнете след това в България, ще донесете много нови идеи и практики, взаимствани от чужбина, но неразвити у нас.

Стажовете и практическата част изграждат у вас представа, за това как хората от другите части на света разрешават проблемите в индустрията си. Когато си част от една такава среда, даже и за малко, то ти завинаги след това си оставаш международен кадър. Това отваря пред теб врати за много различни пътеки, които може да следваш в живота си.

• И разбира се, стигаме до любимата ви причина: по-добри кариерни възможности след завършването и възможност за магистратура в цял свят. Много от кандидат-студентите си мислят, че би било по-добре да изкарат бакалавъра си в България, а след това да продължат с магистратура в чужбина. Това обаче е много грешна стратегия. Първо, защото тук в бакалавърските програми се учат неща, които не могат да се приравнят с бакалавъра в чужбина и в повечето случаи, след бакалавър тук, опциите за магистратура в чужбина са лимитирани. И второ, защото студентските години са най-подходящи за пътуване и опознаване, а не след това, когато е време за градене на кариера и семейство.

Затова, ако не сега, то кога?


 

В Холандия има голямо разнообразие от учебни програми, даващи степен бакалавър.

Можете да получите бакалавърска степен в изследователски университет или в университет по приложни науки: има много възможности да намерите програмата, която е най-подходяща за вас.

Бакалавър в университетите за приложни науки:

В университетите за приложни науки можете да се запишете в бакалавърски програми в широк спектър от дисциплини като икономика, бизнес мениджмънт, туризъм, хотелиерство, компютърни игри, медии, дизайн, музика, ИТ, инженерство, здравеопазване, изобразително изкуство, селско стопанство, европейски науки, финанси, комуникации и т.н. Във всяка дисциплина има голямо разнообразие от програми, които могат да варират по съдържание от една институция до друга.

Университетите за приложни науки имат голяма свобода при определянето на съдържанието и структурата на своите програми. Това доведе до въвеждането на програми за отличия за талантливи студенти, в специалностите, дори и в специализациите, както и за  програми в дуално обучение, в които учат определено време и след това работят по специалността в рамките на периода на следване. Повечето бакалавърски програми са структурирани около първата година (propedeuse), последвана от основната фаза от три години.

Фокусът на програмите е върху предоставянето на необходимите умения и компетенции за работа в определена област. Това означава, че ще получите практически опит чрез стажове, в допълнение към обучението в класната стая, работа по проекти и групови задачи. След получаване на бакалавърска степен можете да се запишете в магистърска програма или да започнете да работите във вашата област на обучение.

Продължителност

Кредити

Диплома / Степен

4 години

240

Бакалавър по сфера на обучение

напр. Бакалавър по Маркетинг 

4 години

240

Bachelor of Science (BSc)

4 години 240

Bachelor of Arts (BA)

4 години

240

Bachelor of Laws (LLB)

 

Бакалавърска степен в изследователски университети:

В изследователските университети можете да се запишете в бакалавърските програми по редица дисциплини, като психология, поведенчески и социални науки, език и култура, естествени науки, право или медицински науки. Можете да изберете и интердисциплинарна програма по либерални изкуства: тези програми се предлагат от няколко университетски колежи в страната.

Целта на бакалавърските програми, ориентирани към научни изследвания, е да ви подготви за по-нататъшно обучение, както и за работа в научните среди. Да развие академичните ви и научни умения, свързани с традиционната академична университетска среда.

Съдържанието на програмите може да варира от широка до тясно специализирана. В някои институции трябва да завършите както специалност, така и да направите тясна специализация, свързана със специалността. Почти във всички бакалавърски програми трябва да направите курс по изследователска методология и бакалавърска теза. След завършване на бакалавърска степен можете да продължите обучението си за магистърска степен.

Продължителност

Кредити

Диплома / Степен

3 години

180

Bachelor of Science (BSc)

3 години

180

Bachelor of Arts (BA)

3 години

180

Bachelor of Laws (LLB)

enlightenedВсички програми, предлагани от университетите в Нидерландия може да разгледате на Сфери на обучение.

enlightenedПовече за разликите в бакалавър от приложен и бакалавът от изследователски университет може да прочетете тук

Logo