Често задавани въпроси

За преимуществата на висшето образование в Холандия може да прочетеш ТУК.

UNIFY не е агент, а е официален представител и работи директно с международните офиси на всички университети. Ние не изискваме никакви такси от студентите, кандидатстващи в университети, на които сме официално представителство за България и всички наши услуги са БЕЗПЛАТНИ за тях. Ако сте си избрали университет, на който не сме представителство, ние също ще ви помогнем с кандидатстването там, но ще трябва да заплатите такса. Може да видите таксите в тук. Кандидатствайки през UNIFY, ние ще ви помогнем и с много допълнителна информация, дори и след като сте приети. Всички наши консултанти са учили в Холандия или имат опит там, и поради тази причина, цялата информация, която ви предоставяме е от наш личен опит.

Прочетете повече тук

Не, всеки университет предлага бакалавърски и магистърски програми на английски. Всички програми, които са описани на нашия сайт, са на английски език.

Таксата за бакалавърските програми е една и съща във всички университети, тъй като това е държавна такса. Може да разгледаш таксите за обучение ТУК. Ежедневните средни разходи на един студент са към 350-450 евро на месец за квартира и още 150-300 евро за храна и ежедневни разходи. Може да научиш повече ТУК за разходите в отделните градове.

Всички програми, представени от UNIFY, са акредитирани от NVAO (Холандско-белгийската акредитационна асоциация). С бакалавърската диплома, получена от тези университети, може да започнете работа в целия свят. Също така, може да запишете магистърска програма във всеки един университет. Може да прочетете повече тук

В изследователските университети обикновено кандидатстват студенти, които очакват да станат професори и доктори на науките.  Те нямат стажове и тренировки. Университети по приложни науки ви подготвят за професионална кариера. Заданията, над които работите, са взети директно от индустрията, като в повечето случаи това са реални случаи. Вие имате най-малко един семестър стаж в международна компания от индустрията. След завършването на бакалавърската ви степен, вие ще сте подготвени за професионална кариера на мениджърски позиции. Повече може да прочетете тук. 

Може да кандидатствате в повечето програми в Холандия от октомври до май. Тъй като сроковете са различни за всяка една програма и всеки отделен университет, може да видите срока в описанието на програмите тук

Кандидатствайки през UNIFY, не дължите нищо за университетите, на които сме официален представител (изброените на сайта). Ако желаете да кандидатствате в някой друг университет, който не намирате на сайта ни, то е възможно, но с такса за кандидатстване.

За съжаление се предлагат само няколко стипендии във всеки университет. Повечето от тях се дават на неевропейски студенти, защото те плащат по-висока такса. Вместо стипендии, Холандското правителство дава субсидии за студенти, които работят мин 56 часа в месеца. Може да видите повече тук. 

Да, предлага се. Може да получите подробна информация в офисите ни във Варна и София, като си запазите предварителен час за консултация или като прочетете тук. 

Да, възможно е. Може да получиш допълнително финансово стимулиране от държавата, ако работиш при определени изисквания. Тях също можеш да ги получиш от нашите консултанти след като си запазиш час за консултация.

В Холандия не е разпространено университетите да предлагат общежитие. Повечето студенти живеят в студентски квартири, в които всеки студент си има собствена стая. Може да прочетеш повече за условията за настаняване ТУК.

Всички университети помогат на студентите, които са първа година в намирането на квартира. Някои от тях имат онлайн платформа, в която можеш да влезеш и да си резервираш стая, а други търсят стая по твоите изисквания. Когато си приет да учиш в Холандия, UNIFY ще те свърже с останалите студенти, които вече са там. Освен това ще ти предоставим и подробен списък със сайтове, в които можеш самостоятелно да потърсиш стая.

Да, за български студенти изискването за повечето програми е да имаш един от следните сертификати - IELTS, TOEFL или Cambridge. Повече може да видиш тук. 

Може да се свържеш с консултант на UNIFY, за да разбереш за тях ТУК.

Стаите за студенти обикновено са с наем 350-450 евро на месец с всички включени консумативи (ток,вода, газ, интернет). Допълнителните разходи за храна и пътувания са около 150-300 евро.

Не, не е задължително. UNIFY ще ти обясни подробно какви са начините да си набавиш нужната информация.

Не, възможно е да живееш в Холандия, без да се налага да говориш холандски, защото всички в Холандия говорят английски. Ако планираш да си намериш работа, е по-лесно това да се случи, ако говориш холандски. UNIFY организира курс по холандски език преди заминаване, можеш да видиш тук.

Да, всички програми в университетите по приложни науки имат задължителен семестър стаж в международна компания. В повечето случаи, университети имат списък с отворени позиции в определени компании, но за тях е необходимо да се кандидатства като за реална работа. В академичните университети няма предвиден стаж в програмата.

Повечето студенти, след като завършват своята бакалавърска степен в Холандия, започват да работят в компанията, в която са карали стажа си. Процентът на студенти, които са започнали работа веднага след завършването си (1-2 месеца), е необичайно висок в Холандия – около 90%.

Да, във всеки университет има български студенти. Българите са третата най-голяма (след холандците и германците) група в холандските университети. UNIFY може да те свърже с вече заминалите студенти, както и ще те запознае със заминаващите студенти за Холандия, също като теб.

Българските студенти в Холандия се ползват голямо уважение, повечето от тях имат много добри оценки и успехи. Холандското правителство има за цел да поддържа международна класна стая и в момента в Холандия учат студенти от над 70 националности. Във всеки университет има българи и много други чужденци. Учейки в Холандия ти няма да бъдеш един от малкото чужденци, а напротив ще бъдеш част от международната студентска среда.

Времето е много променливо, защото Холандия е близо до морето и може да варира в един ден от дъждовно до слънчево. Температурите варират 0-25 С.

Някои от университетите разполагат със спортни съоръжения. Ако няма такива, то се предлагат членски карти за фитнес клубове с огромна отстъпка за студенти. Има различни опции за практикуване на плуване, бокс, йога, футбол, волейбол и други.

Да, има. Някои университети имат собствена група по танци или театрална група, някои даже собствено онлайн радио. Може също така, да станеш част от студентската организация на университета, която организира различни екскурзии и други дейности.

В Холандия, нито един преподавател от приложен университет няма да ти чете лекция от някаква книга и след това да те изпитва по нея. Всички лекции се провеждат под формата на презентации, игри, викторини. Възможно е да играете ролева игра с твоите състуденти, в която един от вас е мениджърът, а другия – недоволния клиент. Този метод на преподаване е доказано по-ефективен от традиционните методите на преподаване, защото даже не усещаш на колко много се научаваш. Преподавателите са 50% професори и лектори, а 50% са хора със собствен бизнес в сферата, в която ви преподават. Те могат да ви научат повече неща от собствен опит, отколкото вие някога може да прочетет в книга. Методът на преподаване възприет от университетите по приложни науки е Learning by Doing. 

Най-лесно е да се пътува със самолет, има нискотарифните линии на Wizz Air и Ryan Air, които пътуват до Айндховен от София, но разбира се има и други опции за пътуване до Холандия. UNIFY ще ти помогне с резервирането на билети и намирането на най-удобния маршрут. Ние запазваме групови билети за студентите ни, за да може да пътуват удобно и сигурно и да са заедно в първите часове в Нидерландия :)

Не е задължително, но ще направи престоят ти там много по-лесен, защото в Холандия всичко е достъпно с колело, даже центърът на града, който е затворен за коли и градски транспорт. Също така, колелото ще ти помогне да спестиш много разходи за градски транспорт и ще се доближиш до холандския начин на живот.

Да, възможно е. Повечето универсистети организират дни на отворените врати за международни студенти, където те поемат твоето пребиваване в Холандия, от теб се изисква да платиш само за самолетния си билет, за което UNIFY отново може да ти помогне. Може да научиш повече за предстоящите дни на отворени врати ТУК.

Свържи се с нас

Имаш още въпроси?

Logo