Академичен VS Приложен университет в Нидерландия

28.04.2020
Академичен VS Приложен университет в Нидерландия

Както знаете, по време на извънредната ситуация във връзка с COVID-19, ние от UNIFY организираме специални Instagram Live сесии всяка сряда и петък. Важна тема в една от нашите дискусии беше разликата между академичен и приложен университет в Нидерландия и реализацията след завършване. Поради големия интерес към темата, решихме да обобщим основните точки от Live дискусията в тази статия.

Ако искате да разберете повече за нас, университетите и тяхната акредитация, класациите, възможностите за магистратура и реализацията след завършване, може да гледате видео записа от LIVE дискусията ни или да продължите да четете. Дискусията ще бъде представена под формата на въпроси и отговори.

 

Приятно четене! smiley

 

Защо ние като консултанти в UNIFY може да ви дадем най-точната информация относно университетите в Нидерландия?

UNIFY е българо-холандска компания и официално представителство на холандските университети за България с над 10 години опит и над 10 000 изпратени кандидатури. Ние сме единиственият специализиран консултант екслузивно за Нидерландия, което ни позволява да знаем подробностите около всяка една предлагана програма изключително добре. Всички сме завършили в страната на лалетата и благодарение на това, можем да направим прецизно разграничение на програмите, университетите и градовете в страната. Oсвен обученията, които правим всяка година с представителите на холандските университети и близкият ни контакт с Министерството на образованието в Нидерландия, ние се допитваме до личния опит на всеки един български студент, кандидатствал с UNIFY. Благодарение на това, съумяваме да бъдем максимално обективни за образованието и живота в Нидерландия.

Какво представляват академичните (изследователските) университети?

В Нидерландия има 13 академични университета. Бакалавърските програми в изследователски университети имат продължителност от 3 години, а магистърските са най-често с продължителност от 1 или 1,5 години. Академичните университети предлагат  много добра база за теоретични познания (учат се различни терминологии, чете се научно-академична литература, правят се научни проучвания). Образованието се фокусира върху развитието на аналитични умения и критично мислене; студентите се учат да отговарят правилно на академичния въпрос „защо“ в търсене на нова теория/обяснение за даден феномен. Програми, които е добре да се изучават в такъв тип университети са програми, които изискват много добра теоретична база, например психология, медицина, архитектура, право, социология, история, математика и т.н.

Какво представляват приложните университети?

В Нидерландия има 43 приложни университета. Приложните програми по бакалавър продължават обикновено 4 години (заради задължително включения стаж), а продължителността на магистратурите варира от 1 до 2 години. Образованието в приложните университети е по-практически ориентирано и свързано с бъдещата професия. Акцентът е върху получаването на знания и умения, които веднага да могат да бъдат приложени в профионалната сфера. Студентите се учат да отговарят на въпроса „как?“ като развиват конкретни и практически професионални умения чрез реални проекти от компании от бизнеса, посещения на компании, стажове, упражнения, работа в екип и малки групи. Този начин на преподаване се фокусира върху развитието на така наречените „soft skills” на студентите. Програми, които са подходящи да се изучават в такъв тип университети са международен бизнес, мениджмънт, маркетинг, логистика, софтуерно инженерство и други инженерни програми, дизайн на компютърни игри, графичен дизайн, медия, креативен бизнес, хотелиерство и т.н.

Как да избереш и да разграничиш двата типа университети?

Два са факторите, които трябва да се вземат под внимание. Първият е програмата, която сте избрали – кой университет и начин на преподаване е по-подходящ за твоята избрата програма. Вторият фактор е свъзран с твоя личен характер и предпочитанията ти. Ако искаш да развиваш своите „soft skills”, презентационни умения и да учиш повече от практически задания, тогава приложните университети биха ти допаднали повече. Ако обаче, ти е по-лесно да се подготвиш за следващата лекция от четенето на различни академични статии, искаш да развиваш своето критично мислене и да откриеш нова теория, тогава академичният тип университети би пасвал повече на твоя характер.

Как разбираме кой университет е акредитиран?

Програмите в приложните и академичните университети в Нидерлания биват сктриктно контролирани от Министерството на образованието в Нидерландия. Всички програми, които са акредитирани са съфинансирани от холандското правителство и тяхната годишна учебна такса възлиза на малко над 2 000 евро. Тази сума е само 20% от реалната такса за студент, а останалите 80% биват покрити от холандското правителство. Ако искате да знаете повече за акредитацията на програмите и университетите, може да натиснете ТУК.

Каква е разликата в дипломите от приложен и академичен университет?

Няма разлика в дипломите. И от двата типа получаваш диплома за бакалавър или магистър. Така известните наименования HBO и WO стоят за hoger beroepsonderwijs (превод на англ.: higher professional education) и wettenschappelijk onderwijs (превод на англ.: scientific education) и показват сферата, в която университетите подготвят своите студенти. За повече информация, може да прочетете ТУК

Какво стои зад световните класации и по какви критерии са направени те?

Важно е да се знае, че има два типа класации, които подреждат университетите. Това са така познатите ни световни класации и държавните или национални класации за всяка отделна страна. При съставянето на списък с университети световните класации разчитат основно на индикатори свързани с научни проучвания. Важно е да се знае, че световните класации не вземат под внимание фактори като стартова работна заплата, време за намиране на работа или реализация. За да разберете повече за тях и тяхната методология, може да прочетете нашата статия за световни класации ТУК.  Държавните класации в Нидерландия се усланят на данни от така наречената „Национална студентска анкета“, която се провежда всяка учебна година. Може да намерите повече информация за тази класация и да видите класирането на университетите ТУК.

Ако искате да научите повече за дадена програма, възможни стартови заплати и прожекции за пазара, може да се свържете с консултант на UNIFY, за да ви предоставим необходимата статистика от Министерството на образованието.

Какъв е пътят към магистратура след завършване в приложен или академичен университет в Нидерландия?

След завършване на бакалавър в Нидерландия, студентите имат най-често две опции/два пътя на развитие. Единият е да излязат на пазара на труда и да започнат да си търсят работа по специалността, а да другият е да кандидатстват за магистратура. При първата опция, може би студентите завършили бакалавър в приложен университет имат по-големи шансове, главно заради вече натрупаният професионален опит по време на задължителните стажове. При втората опция или магистратурата в Нидерландия, е важно да се знае, че тя често трябва да е свързана със сферата на бакалавъра. Затова бъдете внимателни още когато избирате своя бакалавър, защото ако искате да бъдете директно в магистратурата трябва да покажете вече придобити знания в сферата. Ако не можете да покажете такива знания е все пак възможно да ви приемат след изкарването на премастър. Какво представлява премастърът, може да научите ТУК.

Каква е реализацията след завършване?

Възможностите за реализация са безброй много и зависят не само от сферата на образование, а от голяма степен от самата нагласа и личностните умения и качества на кандидата. Университетът не определя безуслловно пътят, по който ще тръгнете, но може да даде един много добър старт (това зависи от вас и от положените усилия). Приложните университети са чудесна възможност да учите чрез практика и веднага след това да започнете професионалната си кариера. Академичните университети също предлагат редица възможности; може да продължите да се развивате академично с докторска степен или пък да си потърсите работа по специалността.

За да видите на какви позиции и в какви компании работят нашите студенти, може да посетите страницата ни „Истории на успелите“.

 

Ако имате допълнителни въпроси или искате да кандидатствате в Холандия, може да се свържете с нашите консултанти ТУК.

Logo