Изследователски Университети в Холандия

Университетите в Холандия се делят на два вида: Университети по приложени науки и Изследователски университети

Това е списък с  изследователските университети, на които UNIFY е официално представителство за България и съдейства при кандидатстването напълно безплатно:

UNIFY работи с всички университети в Нидерландия и познава много добре всички процедури по кандидатстване и разлики в различните университети. Това е списък с университетите, в които може да кандидатстване с помощта на UNIFY, но има допълнителна такса

Изследователски университети или Research Universities са институции за висше образование с академична насоченост. Известни са като теоретичните университети. През 1575 година е открит първият такъв университет. Академичните университети са с дългогодишни традиции и история в сферата на образованието в Холандия. В тези университети са завършили редица политици, дипломати, лекари, адвокати, учени и Нобелови лауреати. Повечето изследователски университети в Нидерландия попадат в ТОП 100 на световните класации на университети като QS, Times и Shanghai Rankings.

Бакалавърските програми в тези университети са само 3 години и са теоретично насочени. Всеки студент трябва да прецени сам за себе си кой от двата типа университети му допада повече и пасва на личността му. Най-лесно се взима решение като си отговориш на въпроса дали предпочиташ теорията и академичния труд или практиката, проектите и презентациите.

Groningen university                                                                                                                          Photo: Groningen University

Двата типа университети са различни и по никакъв начин не се конкурират. Ако искате да специализирате изследователска кариера и основния фокус в работата ви е да провеждате научни изследвания и да пишете научни трудове, то тогава трябва да изберете изследователски университет. Специалности като Право, Медицина, Психология, Фармация, Философия, История и Социология е най-добре да се учат в така наречените “класически” университети.

library unify

За разлика от университетите по приложни науки, изследователските университи се фокусират повече върху магистърските програми, предлагани на английски език. Броят на бакалърските програми на англисйки език в тези университети е ограничен, а магистратурите на английски език са в изобилие.

Всяка година UNIFY изпраща успешно български студенти във всеки един от тях. Ако ви предстои канидатстване и сте се спряли на някой от тези класически университети, може да се свържете с консултант на UNIFY, който да ви съдества с пълна информация за процеса на кандидатстване и успешен прием. 

enlightenedПрочети за разликата между приложен и изследователски университет ТУК.

enlightenedПрочети за приложните университети ТУК.

enlightenedВиж класацията на университетите в Холандия на ТУК.

Logo