Изследователски Университети в Холандия

03.12.2017

Университетите в Холандия се делят на два вида: Университети по приложени науки и Изследователски университети

Това е списък с  партньорските изследователски университети, за които UNIFY съдейства при кандидатстването напълно безплатно:

Почти всички изследователски университети в Холандия попадат в ТОП 100 на Университетите в света.
Това е списък с най-популярните от тях: 

Изследователски университети или Research Universities са институции за висше образование с академична насоченост. Известни са като теоретичните университети. През 1575 година е открит първият такъв университет. Академичните университети са с дългогодишни традиции и история в сферата на образованието в Холандия. В тези университети са завършили редица политици, дипломати, лекари, адвокати, учени и Нобелови лауреати.

Бакалавърските програми в тези университети са само 3 години и са изцяло теоретично насочени. Всеки студент трябва да прецени сам за себе си кой от двата типа университети му допада повече и пасва на личността му. Най-лесно се взима решение като си отговориш на въпроса дали предпочиташ теорията и академичния труд или практиката, проектите и презентациите.

Groningen university                                                                                                                          Photo: Groningen University

Двата типа университети са различни и по никакъв начин не се конкурират. Ако искате да специализирате изследователска кариера и основния фокус в работата ви е да провеждате научни изследвания и да пишете научни трудове, то тогава трябва да изберете изследователски университет. Специалности като Право, Медицина, Психология, Фармация, Философия, История и Социология е най-добре да се учат в така наречените “класически” университети.

library unify

За разлика от университетите по приложни науки, изследователските университи се фокусират повече върху магистърските програми, предлагани на английски език. Броят на бакалърските програми на англисйки език в тези университети е ограничен, а магистратурите на английски език са в изобилие.

Всяка година UNIFY изпраща успешно български студенти във всеки един от тях. Ако ви предстои канидатстване и сте се спряли на някой от тези класически университети, може да се свържете с консултант на UNIFY, който да ви съдества с пълна информация за процеса на кандидатстване и успешен прием. 

Прочети за приложните университети ТУК
Виж класацията на университетите в Холандия на този линк

 

Logo