Фатме Фета

Фатме Фета

Как премина кандидатстването, лесно ли те приеха и защо смяташ, че избраха теб?

Кандидатстването премина доста лесно. Не срещнах трудности с подготовкаta на нужните документи и кореспонденцията с университета, изцяло благодарение на UNIFY. Приеха ме лесно и в двата университета, в които кандидатствах, и главната причина според мен е високата акредитация на българските дипломи за средно образование в цяла Европа.

Разкажи ни повече за специалността, която учиш, отговаря ли на очакванията ти, интересно ли ти е?

Специалността ми в HZ UAS e International Business с направление мениджмънт. Специалността напълно отговаря на очакванията ми за разчупено обучение с много практика и групови проекти. Винаги с чиста съвест казвам, че обичам много специалността си и съм доволна от избора си.

Кое ти харесва най-много в твоя университет? А какво не ти харесва?
Личният подход към всеки един студент помага много при адаптацията към новата среда, начина на обучение и образователнаta система.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество?

Международното общество в нашия университет е много ранообразно, обхожда почти всички континенти. Тази година се опитваме да направим разнообразието 100%, но интересът от Антарктида не е много голям :)

Има българско общество, което става все по-голямо с всяка следваща година, но въпреки това аз съм единствена българка в класа ми.

Разкажи ни за града, в който учиш?

Представете си огнени залези и шум на вълни. Рахождате се по плажа, до който извеждат малки улички. Това е Влисинген за мен. Едно малко китно морско градче, в което всеки следващ завой ще ви отведе в кътче, откъсващо от реалността. А всеки петък сме на студентско парти.

 

 

Как се придвижваш?

Колело. Ще ми се да бях по-оригинална в отговора си, но още не съм открила по-лесен и достъпен транспорт в Холандия.

Колко струва обучението и какви са разходите ти за квартира, храна и др.?

Разходите варират спрямо прищевките ми и охолството, което си позволявам. Това се отнася главно за храна, екскурзии, дрехи и козметика и всичко подобно. Но някои разходи са стабилни като таксите за уневерситета – 2060 евро годишно и 300 евро наем.

Какви са възможностите за финансова помощ /заем, стипендии, социално подпомагане/?

Вариантите са няколко. Единият е студентски заем, а другият социална помощ за работещи студенти. Всички университети, сигурна съм, предлагат достатъчно информация и помощ за заинтересованите.

Има ли възможности за работа?

С топлото време, откриването на пролетно-летния сезон и прилива на туристи, броят на работните места е значителен. Като цяло има работни места, стига да имаш постоянство и търпение в търсенето, а и няколко холандски фрази на върха на езика си.

Какви са плановете ти след като завършиш? Смяташ ли да се върнеш в България?

За мен беше важно да избера кариера, която няма да ме ограничи в конкретна държава и точно това направих. Какво ще донесе бъдещето ми не знам, но ако това е България с радост ще се завърна.

Защо избра UNIFY, доволен ли си и би ли ни препоръчал на бъдещите кандидат-студенти?

Избрах UNIFY, защото ми бе горещо препоръчана от приятелка. Ако трябва да се върна назад, отново бих кандидатствала с UNIFY , защото и аз самата съм изключително доволна. А на тези, на които им предстои кандидатстване – на правилното място сте! Успех!

 

Logo