Практически въпроси

Разрешително за пребиваване:
Българските студенти нямат нужда от разрешително за пребиваване. Това, което е необходимо да направиш, за да легитимираш престоят си в Холандия, е да се регистрираш в местната община и да получиш BSN номер (единен граждански номер). UNIFY дава информация и инструкции на студентите преди заминаването им за Нидерландия.

Настаняване:

В Холандия няма практика университетите да предлагат общежитие. Вариантите за жилище за студенти в Холандия са няколко:

• Настаняване тип апартамент или къща, където студентите делят хол, санитарен възел и кухня с обикновенно от 1 до 3 други студенти. Всеки студент задължително има собствена спалня.

• Настаняване, при което всеки студент разполага със собствена стая и дели санитарен възел, кухня и хол с други студенти на етажа. В този тип настаняване общите помещения може да се делят с до 10-20 студенти.

Всички университети предлагат помощ на студентите си през първата година, в намирането на такава стая в студентска квартира. Някои от университетите имат онлайн платформа, от която международните студенти могат да резервират стая, а други търсят стая за своите студенти по техен критерий. UNIFY ще ви информира какви са възможностите ви за намиране на настаняване спряма университета и града, в който ще живеете.

Средни цени на студентски стаи в Холандия:

Amsterdam 600€ Arnhem 386€
Haarlem 580€ Tilburg 379€
The Hague 450€ Leeuwarden 349€
Rotterdam 450€ Deventer 325€
Maastricht 435€ Zwolle 325€
Delft 455€ Eindhoven 384€
Leiden 452€ Den Bosch 338€
Utrecht 432€ Wageningen 342€
Breda 400€ Velp 349€
Vlissingen 370€ Heerlen 344€
Nijmegen 374€ Ede 349€
Groningen 395€ Enschede 330€
Amesfoort 392€ Dronten 270€

 

Застраховка:
Обикновено съветваме всички български студенти да си извадят Европейска Здравна Карта. Тя е безплатна и покрива неотложната медицинска помощ. Ако нямате сериозни проблеми със здравето, то ви съветваме да ползвате този вариант.
Ако имате здравословни проблеми или страдате от някакво заболяване, то може да започнете да си плащате холандско медицинско осигуряване. Всеки университет предлага варианти за студентско осигуряване и UNIFY ги подава към всички студенти преди заминаването им за Нидерландия.

Ежедневни разходи:
Животът като студент в Холандия е много по-достъпен от този на гражданин, който има работа и плаща данъци и такси. Студентските стаи обикновено са около 350 евро на месец с всички включени консумативи (ток, вода, газ, интернет). Допълнителните разходи са около 200-300 евро на месец за храна и пътувания.

Съветваме всички студенти да си купят колело, докато са в Холандия. То ще помогне да спестите доста разходи за транспорт (един билет за градския транспорт е между 2.50 и 3.50 евро), а и ще ви приближи до холандския начин на живот. Цените на колелата втора употреба са около 50 евро. 

За всички наши студенти имаме подготвен Наръчник за практически въпроси преди заминаването ви в Холандия. 

Прочети мнения на приети студенти в Холандия ТУК.

Logo