15-ти април – резултати от класирането на програмите с квота Numerus Fixus

11.04.2020
15-ти април – резултати от класирането на програмите с квота Numerus Fixus

Какво е Numerus Fixus програма?

Голямото чакане е на път да приключи за всички онези, които кандидатстват по програма с квота в Холандия. Както повечето от вас знаят, програмите с квота или Numerus Fixus програмите в Холандия се определят от Министерството на образованието и от всеки университет индивидуално. Квотата не е по държава на произход на студентите, а е общата бройка студенти, която университетът ще приеме в съответната програма за следващата учебна година.

Как се определя дали дадена програма има квота или не?

Голяма част от университетите в Холандия имат поне една програма, която има квота – както изследователските, така и университетите по приложни науки. Освен логичното заключение, че определянето на квота е функция от големия интерес към съответната специалност, е редно да обърнем внимание и на не по-маловажния факт, че всички програми в университетите в Холандия са направени спрямо търсенето на специалисти от дадената сфера.

Важно е също да отбележим, че всеки университет решава индивидуално коя програма да бъде с квота, като одобрението идва от Министерство на Образованието в Холандия. Броят на студентите в дадена специалност се определя също от университета и се публикува в началото на процедурата по селекция.

Кои са програмите с квота?

Най-често специалностите в Холандия, които имат квота за прием са – Медицина, Психология, Физиотерапия, Дизайн и програмиране на компютърни игри, Бизнес администрация, Авио инженерство и Компютърни науки.

Мога ли да кандидатствам в повече от една Numerus Fixus програма?

Централизираната система позволява да се кандидатства в до 2 програми с квота, като това зависи и от университета. Има университети, които не позволяват да се добавя друга Numerus Fixus програма. Винаги съветваме кандидатите да подадат документи и в подобна специалност, която няма квота, за да имат гарантирано място преди 15 април, в случай, че не бъдат приети.

Срокове

Именно заради факта, че има последваща процедура по селекция на студентите, документите за кандидатстване се подават доста по-рано от останалите – до 15 януари. В повечето случаи документите не се различават от общия пакет документи за кандидатстване. Резултатите от кандидатстването излизат на 15 април. Преди тази дата няма да знаете дали сте приети или не.

Как протича процедурата по селекция?

Процедурата по селекция протича на няколко етапа в зависимост от програмата. Във всички случаи на студентите се дава задача или изпит, които трябва да държат онлайн /в някои случаи и на място в университетите/. Изпитите са индивидуални за всяка програма и се провеждат от края на януари месец до края на март месец. На база представянето на студентите на тези изпити, се формира класиране.

Как да разбера дали съм приет или не?

Резултатите от процедурата по селекция и кандидатстването, излизат точно на 15 април. Обявяват се в централизираната система за кандидатстване Studielink, като всеки студент получава номер. Ако общата квота на студентите е 350 човека и вашият номер е 175 например, това означава, че сте приети в програмата. Ако номерът ви е под общата бройка, не сте приети, като има две седмици, в които оставате в лист на чакащите.

Потвърждаване на местата и листа на чакащите

Всички студенти имат точно 2 седмици – до 30 април да потвърдят местата си, в случай, че са приети. Повечето университети изискват частично плащане на таксата, което да гарантира мястото им. Ако не потвърдите мястото си до 30 април, отпадате от процедурата.

След 30 април излиза финалното класиране, което дава възможност на студентите, които са били под квотата да се изместят нагоре, в случай, че има такива, които не са потвърдили местата си. За това също ще бъдете уведомени през централизираната система Studielink.

Ние от UNIFY следим приема на всички наши студенти и чакаме с нетърпение датата 15 април, когато ще се свържем с всички. Надяваме се да ви донесем само добри новини.

За всякакви въпроси, можете да се свържете с нас.

 

Logo