Митове за живота в Холандия

Митове за живота в Холандия

9 от най-често срещаните митове за живота в Нидерландия:

1. Холандия vs. Нидерландия

Известно е, че Холандия е името на само две провинции в страната, а именно Северна и Южна Холандия. В Нидерландия обаче има общо 12 провинции, така че ако искате да сте сигурни, че не изключвате част от хората в университета си, използвайте официалното наименование на страната „Нидерландия“. Ако искате да разберете повече за разликите между Холандия, Нидерландия и Кралство Нидерландия, натиснете ТУК

2. Нидерландският език е рядък и незначителен език.

Всъщност това далеч не е така. Нидерландският език е майчин език на 23 милиона души в Нидерландия, фламандския регион в Белгия, Суринам и няколко острова в Карибите. Още около 15 до 23 милиона души в Южна Африка и Намибия говорят дъщерният език на нидерландски, а именно африкански. 

3. Времето е винаги лошо.

Въпреки че холандците често се оплакват от времето, то всъщност не е толкова лошо, колкото може би си мислите. Може да вали доста често и понякога да е ветровито, но това зависи до голяма степен от сезоните през годината. Ако сравним зимата в Нидерландия с тази в България, със сигурност можем да кажем, че нашата зима е доста по-люта. Температурата през зимния сезон в Нидерландия рядко пада под нулата и все по-често се задържа около 10 градуса. През лятото също има много приятни и топли дни, в които може да се радваш на слънцето като дори посетиш някой от многото плажове в страната на лалетата. А за дъждовните дни през годината, вземи пример от местното население и си носи здрав чадър или дъждобран (на холандски: regenpak). 

4. Пешеходците имат предимство на пътя.

Това не е вярно. Да кажем, че се разхождате по велосипедната алея и колоездач ви удря. Колоездачът няма да бъде отговорен за удара, тъй като има предимство на пътя. Това е така, дори ако вината не е ваша. Същото важи и ако кола удари колоездач – колоездачът не е отговорен. Затова е важно пешеходците и шофьорите на автомобили да се оглеждат за колоездачи – те са винаги с предимство!

5. Фойерверките са разрешени.

Истината е, че в Нидерландия закупуването на фойерверки с цел да се използват е незаконно. Това не важи за последните три дни преди настъпването на Новата година. Но дори тогава използването им е ограничено. Фойерверките могат да бъдат изстрелвани само между 18:00 часа на 31-ви декември и 02:00 часа на 1-ви януари. 

6. Лалетата произхождат от Нидерландия. 

Нидерландия е най-голямият износител на лалета, но всъщност лалетата са произлезли от Турция. Лалето стига до западноевропейските страни през 16-ти век и нидерландците веднага започват да експериментират с вида му. Така страната се превръща в най-известия дом на лалетата. Интересен факт е, че наскоро Нидерландия подари нов сорт лалета на България в цветовете на българския флаг.

7. Хайнекен е най-хубавата (и единствена) бира в страната.

Трябва да признаем, че Хайнекен далеч не е за подценяване, но в Нидерландия има много други местни и крафт бири, които си заслужава да бъдат опитани. Някои от тях са Grolsch, Hertog Jan, Amstel, Brand, Lindeboom и други. В гр. Хаарлем може да посетите известната пивоварна Jopenkerk, която се намира не къде да е, а в църква!

8. Сиренето Гауда е произведено в гр. Гауда, Нидерландия.

Тук отговорът е едновременно да и не. Малко хора знаят, че името Гауда не е патентовано и поради тази причина всяка държава може да произвежда този вид сирене. Пример за такива страни са Полша, Германия, САЩ, Нова Зеландия и др. Затова, ако искате да опитате от истинско нидерландско сирене, търсете традиционното производство на сиренето, което е патентовано и носи името “Gouda Holland”.

9. Нидерланците са високи, със сини очи и руси коси.

Този мит е наполовина верен. Нидерландците са средно най-високите хора в света (1.824м). Интересен факт е, че заради високата средна височина на местните, нидерландското правителство беше задължено да промени строителните разпоредби в страната, за да увеличи височината на вратите за новопостроени сгради. Много от нидерландците са наистина синеоки и с руси коси, но това не означава, че всички носят същите външни черти.

 

Logo