За Холандия

30.09.2013

infographic why study in holland

Холандия, или по-правилно Нидерландия, е малка страна в Западна Европа. По-популярното име на държавата е Холандия, но всъщност правилното е Нидерландия, което е името на 12-те холандски провинции в Европа и 3 острова в Карибско море.

Има много факти, с които Холандия е известна и за които се гордее коренното население. Единият от тях е, че 26% от територията на Холандия е под морското равнище, от което произлива името Нидерландия, което значи „ниската земя". Другият факт е, че столицата на Холандия е Амстердам, но седалището на парламента е в Хага.

Едно от нещата, което прави Холандия уникална, е образователната й система. Холандия е втората страна (след Великобритания, където местния език е английски), която предлага такова количество международни програми на английски език. Ние, UNIFY, избрахме за Вас най-студентските градове в Холандия.

Каква е разликата между обучение в голям град и в малък град в Холандия?

Много често българските студенти избират университета си въз основа на града, в който се намира той. Това обаче не е съвсем правилна формула, тъй като в световен мащаб най-добрите университети се намират в малки градове. Помислете за университети като Харвард, Кембридж, Оксфорд – всичките те се намират в малки градчета. Малките градове са много по-удобни за студентите. Има няколко причини за това:

 1. По ниски наеми за квартири и стаи, отколкото в големите градове. В Холандия наемите в градове като Бреда, Венло, Енсхеде, Влисинген са около 300-350 евро, докато в градове като Амстердам и Ротердам може да скочат и до 500 евро.
 2. Разстоянията са по-малки. Това значи, че сутрин като се успиш за лекция, може да стигнете по-бързо :)
 3. В един малък град студентите наистина могат да се почустват като общност, която пък в големият град се губи. Учейки в малък град, студентите лесно се разпознават и много по-лесно се сформира студентско общество.
 4. В малките градове е по-спокойно за учене. Няма много трафик, който да те отвлича от задачите ти. Може да се разходиш, да помислиш, да са по-близо до природа, което помага за по-добро усвоение на материала :) Но не мислете, че това означава, че животът в тези градове е скучен. Има безброй студентски организации във всеки университет, които се грижат за свободно време на студентите и организират всевъзможни партита, концерти, спортни събития и каквото се сетиш.Нашите най-добри програми се намират в:

Бреда (Breda University of Applied Sciences и Avans University of Applied Sciences). Бреда се намира в южна Холандия, в провинцията Северен Брабант. Бреда е изцяло студентски град, със студентско население от около 30,000 жители и е известен с това, че бил избиран за най-добър център на Холандия през годините 2009-2013. Това означава, че градът разполага с най-добрите барове, дискотеки, ресторанти, търговски центрове, кафета, фестивали, а също така и че нивото на сигурност е много високо.

breda

Венло (Fontys University of Applied Sciences). Венло има много интересно разположение, точно на границата между Холандия и Германия, което е много стратегическо. Част е от провинцията Лимбург и населението на града е около 100 000. Венло е обявен за най-добрият център на Холандия за 2014.

venlo

Айндховен (Fontys University of Applied Sciences). Айндховен се намира близо до Бреда, което значи, че също се намира в южна Холандия, в провинцията Северен Брабант. Градът е известен с това, че е централа на всички инженерни и IT-компании в Западна Европа, за което през 2011 година е обявен за "brainport", което означава, че най-умните хора живеят и работят в Айндховен.

eindhoven

Влисинген (HZ University of Applied Sciences). Влисинген е разположен на брега на Северно Море, в провинцията Зеландия. Влисинген е малък град с население около 45 000 жители. Той е туристически и студентски град, известен за красивото си крайбрежие и исторически център.

Vlissingen

Енсхеде (Saxion University of Applied Sciences и Twente University). Енсхеде е град в източна Холандия, в регион, който се казва Твенте. Градът е бивш център на текстилната индустрия, но през последния век, производството се премести в Азия, а това, което е останало от него е програмата в Saxion "Textile Engineering and Management".

enschede

Девентер (Saxion University of Applied Sciences). Девентър е също малък град в източна Холандия. Популацията на населението му е около 100 000 жители, а градът е известен с туристическите си забележителности като паметници, църкви, паркове и площади.

deventer

Апелдорн (Saxion University of Applied Sciences). Апелдорн се намира в „сърцето" на Холандия, в провинцията Гелдерланд. Градът е известен с това, че е бивша кралска резиденция, а също така за красивите си паркове, площад и сграда на общината.

apeldoorn

 • Тилбург (Tilburg University) се намира в провинция Северен Брабант, населението му е около 200 000 жители, а студентите в града са около 25 000. Освен, че е известен с университета си, града е и популярна туристическа дестинация в Холандия заради възможности за забавления, красивия си център и спокойните паркове.

tilburg

 • Наймеген (Radboud University и HAN University of Applied Sciences) се води най-стария град в Холандия с днешно население около 170 000 жители и повече от 2000 години история зад гърба си. Градът се намира близо до границата с Германия и в днешно време е известен със своите архитектурни паметници, музеи, атрактивни улици и площади, посещавани от холандски и чужди туристи.

nijmegen3

 • Маастрихт (Maastricht University) е вторият най-стар град в Холандия след Наймеген, намиращ се в провинция Лимбург с около 130 000 жители. Града е известен с това, че през 1992 година в него е подписан договора, довел до създаването на Европейския Съюз.

Stad Maastricht 3

 • Арнем (HAN University of Applied Sciences) се намира в провинция Гелдерланд и е разположен на река Рейн. Населението на града е около 150 000 жители. Градът е известен като място, в което се е състояла една от най-известните битки по време на Втората Световна война.

arnhem bridge by night Slide home desktop

 • Гронинген (Hanze University of Applied Sciences) се намира в едноименната провинция Гронинген и е пристанищен град, разположен на река и няколко канала. Населението на града е около 150 000 души, което го прави един от най-големите градове в Северна Холандия. Той е важен център на тази част на страната в сферите на музиката, изкуството, образованието и бизнеса.

groningen

 • Леуварден (Stenden University of Applied Sciences) се намира в Северна Холандия, провинцията Фризия. Града има население от около 100 000 жителя. Леуварден е избран да бъде Европейска Столица на Културата през 2018 година.

 leeuwarden 2

 • Емен (Stenden University of Applied Sciences) е град в североизточна Холандия с население около 110 000 жителя. Градът се смята за едно от най-добрите места за отдих в Холандия, затова в днешно време е известен туристически център.

 emmen

 • Ротердам (Rotterdam Business School) е вторият по големина град в Холандия, намиращ се в провинция Южна Холандия. Ротердам е разположен на един от ръкавите на река Маас и има население около 700 000 жителя. В днешно време Ротердам е важен логистичен и производствен център на Холандия, в който има много заводи за кораби, самолети, електротехника, нефтопродукти, химикали, хранителни продукти, и не на последно място, в Ротердам се намира третото най-голямо пристанище в света след тези в Шанхай и Сингапур.

rotterdam

 • Харлем (Inholland University of Applied Sciences) се намира в провинция Северна Холандия, на около 20 км от Амстердам. Населението на града е около 150 000 жителя. Архитектурата на града в типично холандски стил, което го прави привлекателен за много туристи и затова Харлем е дом на много музеи, ресторанти, кафета и други интересни места.

 haarlem

 • Димен/Амстердам (Inholland University of Applied Sciences) е град с големина около 26 000 жителя, част от мегаполиса на Амстердам.

diemen

 • Хага (Inholland University of Applied Sciences) е разположен в провинция Южна Холандия и е административна столица на Холандия. Хага е третият по големина град в Холандия, с население около 490 000 жителя. Градът е седалище на много международни организации и институции, сред които Международния Съд, Европол. Кралица Беатрикс също живее в Хага.

hague 2

 • Делфт (Inholland University of Applied Sciences) е град в провинция Южна Холандия с население около 100 000 жителя. Делфт е известен със своите старинни сгради от 17 век, а в днешно време е важен център за разработване на технологии.

delft

 • Утрехт (Utrecht University) е столицата на провинция Утрехт и четвъртият по големина град в Холандия. Населението му е около 300 000 жители. Утрехт също е един от градовете с типично холандска архитектура - средновековни сгради, катедрали, кула, водни канали. Утрехт е град, пълен с млади хора, и това е една от причините, поради което в него има много активен културен живот - събития, музеи, галерии, кина и много други забавления.

Utrecht01

Разбери защо да избереш Холандия за своето образование ТУК 

Logo