BeNeLux - кратък урок с икономическа насоченост и ценова съпоставка

14.03.2024
BeNeLux - кратък урок с икономическа насоченост и ценова съпоставка

Здравейте бъдещи студенти и родители,

Както обещахме, тази седмица урокът продължава на вече започната тема, а именно BeNeLux. Днес урокът ни е с по-скоро икономическа насоченост. Ще си говорим за демография, внос и износ, инфраструктура и интересни факти, като например цената на хляба в трите държави членки на BeNeLux, а именно, Белгия, Нидерландия и Люксембург. Ще се опитаме разбира се и да направим сравнение между трите, за да придобиете ясна представя, както за приликите, като например климата и местоположението на държавите, така и за разликите между тях.

Най-голяма по население от трите държави които разискваме днес е Нидерландия с население от над 17 млн., като тук е интересно да отбележим че значителен % от нарастващото население се дължи на миграция. Белгия по население не отстъпва много на съседката си и има значителните близо 12 млн. население, тук въпреки нарастваща миграция, голяма част нарастването се дължи на повишена раждаемост и дълголетие. Живеейки в спокойни страни като тези в BeNeLux, дълголетието на жителите е нормално следствие на спокойния и уреден живот. Трета по размер и население е Luxemburg с малко под милион жители. Гибралтар на Севера, като е още наричан Люксембург, не отстъпва по нищо на доста по големите Нидерландия и Белгия.

Ако трябва да сравняваме икономиката и икономическата ситуация в дъжавите членки на BeNeLux, ще започнем с най-голяма и популярна за момента, Нидерландия, или както ние си я познаваме Холандия.

Холандия може да се похвали с една от най-големите икономики в Европа и е известна със своята силно развита инфраструктура, благоприятен бизнес климат и силни международни търговски отношения. Според последните данни Холандия има брутен вътрешен продукт (GDP) от приблизително $1,1 трилиона USD, което я прави една от 20-те най-големи икономики в света. Ключовите сектори, движещи холандската икономика, включват производство, селско стопанство, логистика, финансови услуги и технологии. Големите холандски компании са видни играчи в сектори като електроника, фармацевтика, енергетика и банкиране. Холандия е член-учредител на Европейския съюз и се възползва от достъпа си до единния пазар на ЕС за търговски и инвестиционни възможности.

Белгия има диверсифицирана и силно отворена икономика, със силен акцент върху търговията, услугите и производството. Брутния вътрешен продукт на Белгия възлиза на около 550 милиарда долара, което я прави една от 30-те най-големи икономики в света. Ключовите сектори на белгийската икономика включват фармацевтични продукти, химикали, автомобилостроене, финансови услуги и преработка на храни. Белгия е седалището на много международни организации, включително Европейския съюз и НАТО, които допринасят значително за нейната икономика. Пристанището на Антверпен е едно от най-големите пристанища в Европа и играе решаваща роля за улесняване на търговията.

И разбира се все още не толкова познатия в България Люксембург, е известен със своя силно развит сектор на финансовите услуги, който служи като крайъгълен камък на неговата икономика. Въпреки малкия си размер, Люксембург има Брутен вътрешен продукт от приблизително 70 милиарда щатски долара, до голяма степен движен от стабилната си финансова индустрия. Страната се възползва от статута си на водещ световен финансов център, привличащ инвестиционни фондове, мултинационални корпорации и банкови институции поради благоприятната си регулаторна среда и данъчни политики. Люксембург също има процъфтяващ логистичен и транспортен сектор, подкрепен от стратегическото си местоположение в сърцето на Европа. Стоманодобивната промишленост исторически е била важна за Люксембург, въпреки че през последните години е диверсифицирала значително икономиката си.

Можем да направим заключение, че докато Холандия, Белгия и Люксембург споделят определени икономически характеристики като членове на BeNeLux, всяка страна има свои собствени уникални силни страни и предизвикателства. Холандия и Белгия имат по-големи и по-диверсифицирани икономики, с по-широк набор от индустрии, движещи растежа. Люксембург, от друга страна, е известен със своя сектор на финансовите услуги и способността си да привлича международни инвестиции. Въпреки различията си и трите страни допринасят за икономическата жизненост и стабилност на по-широкия европейски регион.

Интересен факт например е че в Люксембург градския транспорт е напълно безплатен, както и здравното осигуряване. В Белгия например здравната застраховка е около 10 евро месечно, докато в Холандия тя е близо 130 евро всеки месец (*с възможности за субсидия за нея).

Много известен икономически начин за съпоставяне на държави е така наречения Big Mack Index, ние обаче ще използваме един малко по-забавен и не толкова известен index, и ще го наречем Unify bread index. Идеята е да сравним цените на хляб в трите държави членки на BeNeLux и с това да разнищим всъщност стандарта на дадената държава. Започвайки с Холандия, където един хляб във верига магазини струва между 1.5 и 2.5 евро (използваме 2 евро като средна цена). В Белгия от своя страна хляба поддържа същата цена като в Холандия с средна стойност 2 евро. В Люксембург средната цена на хляба е 3 евро.

По същия метод можем да разгледаме и цените за живот и за настаняване. Тук е мястото да кажем, че цените в Холандия са завишени заради пренаселеността и недостиг на жилища, но стандарта на цената е като тази в Белгия, където студентите могат да намерят настаняване за цени от порядъка на 300/ 500 евро месечно. В Люксембург, стандарта на живот е по-висок, но въпреки това, изцяло обзаведено самостоятелно луксозно жилище в центъра на столицата струва 1900 евро месечно, естествено бъдещите студенти не се интересуват от такъв тип жилища и могат да намерят студентско настаняване с цени около 700/800 евро месечно.

Смятаме, че успяхме отново да предадем доста информация за нашите любими държави от BeNeLux. Желаем ви приятно четене и ще се радваме да ни потърсите ако имате въпроси свързани с BeNeLux.

Третият и за сега последен урок от нас ще бъде фокусиран към образованието и специфично висшето образование в държавите членки на BeNeLux. Разбира се освен възможностите, специалностите и цените ще ви дадем и информация относно възможностите за професионална реализация.

Поздрави и усмихнат ден,

от нас многознайковците от UNIFY до вас любознайковците

Logo