5 интересни факти за Маастрихт - най-студентският град в Холандия

30.01.2019
5 интересни факти за Маастрихт - най-студентският град в Холандия

Маастрихт се слави с много неща – от това, че е най-старият град в Холандия /въпреки че е доказано, че Нимеген датира по-отдавна/, до това, че именно в Маастрихт е подписан договорът за създаването на Европейския съюз през далчената 1992 :)

За нас от UNIFY са интересни нещата, които вълнуват студентите, затова ви предсатвяме 5 от интересните неща според нас:

  1. Всеки 5-ти жител на Маастрихт е студент. 20 % от популацията на града е студентска. Това прави града беспорен фаворит за всички, които искат да прекарат времето си, обкръжени от млади хора. Естествено няма смисъл да споменаваме, че средата е международна и там, както във всички други студентски градове в Холандия, можете да срещенте хора от буквални всяка точка на света!
  2. Поради фактът, че се намира точно между Германия и Белгия, е предпочитана дестинация за много от студентите, които обичат кратките пърувания през уикенда. Градът дели граница с Белгия от източната страна, а Германия от западната. Люксембург пък е само на час път, така че няма да имате никакво оправдание, ао поне веднъж не сте посетили тези дестинации.
  3. В Маастрихт се намират над 1600 паметници на културата в Холандия. Повече има само в Амстердам. Ако музеите и катедралите не са вашето нещо, то със сигурност не трябва да пропуснете за времето, в което сте студент в Маастрихт, поне веднъж да посетите тунелите. Спокойно можем да твърдим, че подземният свят на Маастрихт не остъпва по нищо на надземния, с наличието на мрежа от тунели с дължина над 200 км. Предлагат се редица турове, на които ще разберете защо са създадени и за какво са използвани през различните епохи. Или най-малкото ще бъдете в сигурни ръце :)
  4. Maastricht е може би единственият гард в Холандия, който има хълмове и неравности. Не си предсатвяйте кой знае какво - най-високата точка в града е едва със 170 м надморкса височина, но на общия фон това си е постижение. Именно поради този факт, в града освен придвижването с колело, което безпосрно е най-популярният начин за движение в Холандия, са много популярни и мотопедите.
  5. В маастрихт има 3 университета, най-големият от които разбира се, е Maastricht University. Искаме да ви обърнем внимание обаче и на ZUYD University of Applied Sciences, който е един от малкото в Холандия, който предалага бакалвърска програма по Музика на английски език. ZUYD е сравнително малък, но изключително приветлив и доста селективен в избора си на студенти. Предлага програми по Европеистика, изкуства и турзиъм, като бакалавърът по Hotel Management дава възможност на студентите да работят в реален хотел - шато, което е превърнато в хотел с учебна цел.

 

Ако искате да научите повече за възможностите за кандитатсване в ZUYD Univeristy, както и във всички останали университети в Холандия, не се колебайте да се свържете с консултант на UNIFY!

Logo