Защо хората в Нидерландия знаят как да градят и развиват "зелен" бизнес?

25.03.2024
Защо хората в Нидерландия знаят как да градят и развиват "зелен" бизнес?

Знаете ли че в западно европейските страни (визирайки в случая Нидерландия), смятат че независимо от професията, в която един човек иска да се развива е изключително важно именно образованието. Ако погледнем реално на икономиката в държавата, виждаме, че независимо от брашна, бизнесът там процъфтява без значение дали е голяма мултинационална корпорация, среден или семеен бизнес или едноличен търговец, изглежда сякаш в Нидерландия хората просто знаят как да градят и развиват бизнес.

Защо според вас това е така? Ние в България често казваме че занаят се краде. В Нидерландия обаче вярват че занаят се учи. Още преди висшето им образование студентите там могат да учат средно или колеж с дадена професионална насоченост. Набирайки знания и умения от ниските нива на една професия и постепенно развивайки се до високите такива с всички плюсове, които носи това.

Специалността и университета за които ще си „говорим“ днес са именно от този тип. Привидно студентите се питат дали наистина им трябва такова образование, а защо отговора е да ще отговорим в този блог.

Специалността която е в светлината на нашите UNIFY прожектори днес се нарича Horticulture & Business Management в университета по приложни науки HAS green academy.

Знаете ли, че Нидерландия е вторият по големина износител на зеленчуци, цветя и други селскостопански продукти? Следователно има смисъл други страни да искат да се поучат от техният опит в областта. В бакалавърската програма Horticulture and Business Management ще откриете ключа към холандския успех и ще научите всичко за техните технически иновации и производствени методи.

На скоро ви разказахме за друга тяхна специалност и ако сте прочели и този блог, вече сте запознати и със споменатото в тяхното име „green”  а именно, еко/био насоченост на специалностите със значение по дълбоко от това да имаме просто бакалавърска степен.

Всички познаваме понятието бизнес мениджмънт и с годините сме научили наизуст какво включва изучаването му. Интересно ни е обаче на колко от вас им се наложи да проверят в интернет какво значи horticulture. За тези от вас които още не, обясняваме. В директен превод Horticulture означава градинарство. В случая обаче значението което имаме предвид тук е изкуството и практиката на отглеждане и управление на градини с растения (и овошки и зеленчуци). Ако за някой са останали въпросителни, продължаваме с обяснението на какво точно се изучава по време на тази четири годишна бакалавърска степен. Ако искате да разберете повече за самата програма, то може да прочетете следващата ни статия в Блога. 

Logo