The Scientists of the Future | Study “Data Science and Applied Mathematics” at Inholland UAS

08.02.2024
The Scientists of the Future | Study “Data Science and Applied Mathematics” at Inholland UAS

Когато използваме думата „Scientist“, стереотипно си представяме някой с бяла престилка и очила, намиращ се в стерилна стая между бълбукащи епруветки. Умишлено използваме думата „стереотипно“, защото виждайки как света, технологиите и всъщност всичко около нас се променя, е важно и ние да променяме разбиранията си по различни теми. Не, днес няма да е блог по философия, даже напротив. Днес ще си говорим за учените (scientists) на настоящето и бъдещето.

Ако заглавието ви е заинтересувало достатъчно, че да започнете да четете, тогава се надяваме да ви оставим заинтригувани с този блог. Нека започнем от много главна част на това да станеш учен, логично започва с ученето. 😊

Така нареченото „пътуване“ на бъдещия студент към мечтаната професия започва още с ориентацията към правилната бакалавърска специалност. Ние от UNIFY познаваме нашите студенти и ги напътстваме в намирането на специалност, когато имат нужда. Ако трябва да създадем профил на бъдещия студент, който иска да учи Data Science в Inholland UAS, без да стереотипираме, защото не обичаме това, той или тя би използвал следния изказ при търсене на специалност: „Моят фокус е към математика и ИТ, искам да уча много, но и да имам възможност да тествам знанията си. Искам да знам, че ще имам и професионална реализация, не само академична. Уменията ми по математика и ИТ са много добри, но не са ми профил.“

И ето – имаме студент с много потенциал, но и няколко основни проблема, които го тревожат. Решението, обаче, не трябва да търсим дълго, защото специалността по Data Science е подходяща точно за този тип студенти, които искат да се развиват научно, но и професионално, и търсят рядката възможност да могат да направят това и без да са с определен профил да получат възможността да се развиват в насоката, която искат. Нека, обаче, ви разкажем малко повече за специалността и както точно предлага тя.

Специалността Data Science в Inholland UAS предлага уникалната възможност да станат учени, но не само с учене, а и с една много важна частица, а именно практикуване на наученото. Учените в университета, а именно вашите бъдещи преподаватели, са измислили интригуваща система как студентите да могат да извлекат максималното от това, което учат, разделяйки компонентите на части за първите две години от обучението. Познавайки таргет групата на учените, разделението е ясно и без излишни обяснения, а именно – Математика, ИТ, проекти и Soft Skills. След като в рамките на две години, студентите са събрали много знания и опит по предмети като Calculus, Python, Statistics, Databases, Geometry, Cryptography,, Algorithms etc, те продължават към 3-тата година, която е и важна стъпка в професионалното им развитие, а именно 1 семестър стаж в реална компания, придобивайки знания и умения, но най-важното - контакти и networks, които са от огромна полза след завършване. След година се връщат отново в университета, фокусирайки се на различни предмети и проекти. Бакалавърската степен завършва с диплома работа, която се пише докато студентите работят отново за дадена компания.

Завършвайки, студентите получават Bachelor of Science, като истински учени на бъдещето!

Това, обаче, не е последната част на блога, защото ни се иска да добавим още една стъпка в студентското пътуване към успешната реализация и да ви дадем и пример, какво се случва със студентите избрали да учат това.

Както от Inholland UAS казват на студентите си, те намират за много важно да стимулират бъдещето развитие на студентите си, с които се гордеят, и смятат че успехът им идва и от факта, че студентите придобиват не само специализирани умения, но и общи такива, давайки им възможността да се развиват според развитието на пазара. Възможните кариери можете да прочетете ТУК. Това, което ще споделим, обаче, не само като статистически факти от Интернет, но и като информация от наши студенти (учили тази специалност) е, че началната им заплата започва от 5 хил. евро месечно без допълнителните бонуси и бюджети, които в Нидерландия са така известни и че възможността им да създадат име за себе си и да построят нещо (кариера, дом и т.н.) е много ценена от тях.

В заключение, ако си математик с интерес към IT, искаш да си учен на бъдещето, но в настоящето не желаеш само да четеш, то тогава специалността Data Science на Inholland UAS е точно за теб. Ако пък амстердамската централна локация на университета и мисията и визията им ти харесват, но не си учения на бъдещето, то тогава погледни някоя от другите им специалности.

Специално за тези които са останали силно (или дори и малко) заинтересовани, сме организирали онлайн уебинар в петък, 16 февруари, по време на който ще си говорим с университета за различните възможности за реализация, предметите, проектите, живота в Амстердам и Нидерландия. Заповядайте, за да не пропуснете съществено важна информация за вашето професионално развитие. Регистрация може да направите ТУК.

Logo