Студентски разказ от Ива Стойкова, Avans University of Applied Sciences

11.08.2020
Студентски разказ от Ива Стойкова, Avans University of Applied Sciences

Здравейте! Казвам се Ива Стойкова и тази есен ще започна четвъртата си година в Университет по приложни науки Аванс в град Бреда. Специалността ми се казва Environmental Science for Sustainable Energy and Technology (ESSET), или просто Наука за околната среда на български език.

Аванс има кампуси и в други градове в Холандия, но повечето програми на английски се предлагат в Бреда. Той е студентски град с две страни – купони и природа. Тъй като има толкова много студенти в града, центърът е пълен през повечето време. Grote Markt е улицата, на която може да се намерят голям брой кафенета и барове буквално едно до друго. Всяка година около края на май месец тази улица, както и други на центъра, са дом на Джаз фестивал. Има поне 10 сцени, разпръснати из центъра, с различни изпълнители. Всеки е добре дошъл и за 3 дни, центърът е по-пълен от всякога.

От другата страна е природата, която заобикаля града. Целта на общината на Бреда е да създадат „град в парк“, тоест природата да надделява над сградите в града. Тъй като моята специалност е пряко свързана с природата, можете да си представите колко ме радва тази идея. Прекрасният ни и голям градски парк е перфектен за топлите и слънчеви дни в Бреда. Той е буквално на няколко минути от гарата и кафенетата и е винаги пълен по време на хубави дни. За щастие, намирането на място не е трудно.  Допълнително на това имаме красиви гори и езера на около 30 минути с колело от града, които предлагат място за отдих.

Като цяло Аванс има студенти от целия свят и комуникацията на английски, с когото и да е, не е трудна. Повечето холандци говорят добър английски и изключително рядко съм имала проблеми с това. Университетът предлага четири програми на английски в Бреда – бизнес, инженерство, финанси и наука за околната среда. Мисля, че в сайтът им ще намерите по-добра информация, отколкото мога да ви дам за другите програми. Но пък мога да ви разкажа малко повече за своята.

Както вече споменах, аз уча наука за околната среда. Като цяло специалността ми е доста обширна, тъй като изучаваме науки, но в същото време и социални предмети. За тези от вас, които не знаят какво точно представлява – изучаваме всичко свързано с това как да помагаме на околната среда и как да се справим с бъдещите проблеми на планета Земя. Един от плюсовете на нашата програма е, че не е голяма, както бизнес програмата например. Започнахме с около 100 човека и с годините ставахме все по-малко и в един момент всички се познаваме доста добре и работата в различни групи е по-лесна. Не само това, но и сме доста близки с лекторите си, което винаги е имало положителен ефект. Приятели сме с тях извън класната стая, гледали сме филми, пили сме бира и сме си правили лично караоке парти заедно. Тук определено го няма чувството на голяма зала със страшен професор, когото те е страх да попиташ въпрос.

Едно от нещата, които винаги съм харесвала в програмата ни, е екскурзиите и различните проекти, които не ни абстрахират от реалността. Благодарение на това съм имала възможността да видя как наистина стават нещата и да реша с какво искам да се занимавам, след като завърша. Имали сме много екскурзии в Холандия до различни фирми и предприятия, както и извън нея. Пример за това е седмицата ни във Финландия за Circular economy, през която имахме възможността да посетим партньорски университет и да работим с негови студенти и да вкусим финландския начин на живот.

Тъй като Аванс е университет по приложни науки, стажът е задължителен. Но стига да е свързан с програмата ти и да покрива определени изисквания, ти си избираш както искаш да правиш. Аз си избрах работа с диви животни в Малави, Африка. Там имах възможността да видя тотално различен начин на живот и да придобия перспектива всъщност колко вземаме за даденост. Стажът ми помогна да се развия в професионален план, но също и в личен. Запознах се с хора от други държави и континенти, работих с хора с огромен потенциал, но малко възможности и видях реалността на живота на дивите животни. Въпреки че беше трудно да живея по толкова различен начин, аз съм изключително благодарна, че успях да видя и преживея всички тези неща там.

Като цяло съм доволна от избора си да уча в Аванс. Както при всичко друго, имала съм моменти на „това изобщо не ми харесва“ и „не съм съгласна с това“, но такива неща за неизбежни, където и да сме. Лекторите от моята специалност са винаги отворени към нови предложения и след всеки куотър имаме въпросник, в който казваме какво ни е харесало и какво не. И най-хубавото е, че през годините сме видели, че много промени настъпват, въз основа на тези въпросници. Колкото до програмата ми, никога не съм съжалявала за това, което съм избрала. Смятам, че планетата ни има нужда от природозащитници все повече и повече. И нещото, което обичам най-много, е че възможностите след завършване са безкрайни. Според мен най-важното е един човек да е силно заинтересован в това, което учи, и всеки път, когато има нещо, което не му харесва напълно (ще има много такива моменти), просто да си напомня защо е тръгнал в тази посока.

Logo