Какво можем да работим след бакалавър по Finance and Control и какви са възможностите за реализация?

27.04.2024
Какво можем да работим след бакалавър по Finance and Control и какви са възможностите за реализация?

След като миналата година разбихме митовете за програмата по финанси, тази година е ред да ви покажем и докажем каква е реализацията и възможностите на успелите студенти на Avans University of Applied Sciences.

Ние не сме учили финанси (за което много от нас искрено съжаляват), но както повечето от вас знаят, две от основните професии които се практикуват след завършване на специалността Finance and Control са финансист или одитор.

Нека да започнем с финансистите. Много хора мечтаят да са финансисти, не само заради престижа който тази професия дава, но и заради заплащането, което е свързано с такъв тип работа, както и реализацията в собствена компания. Някои от вас обаче дори не предполагат колко големи са шансовете за реализация на световно ниво. Тъй като вие сте избрали да учите в Нидерландия, фокусът на статията ще е към реализацията именно в тази държава.

В Нидерландия много държат да следят процесите, да са подготвени с информация и да имат статистики за всичко, за което можете да се сетите. Подготвили сме ви няколко обяви от сферата на финансите, където можете да видите какви са шансовете за реализация, на какви позиции и с какво възнаграждение.

(Източник: https://www.nationaleberoepengids.nl/)

 

Както виждате, това са само част от много възможности които студентите избрали финансите като кариера, могат да работят след завършване. Тук е важно да споменем, че намирането на работа е свързано с натрупаните опит и знания, а не просто с получаването на диплома от университета. Специалността Finance and Control на Avans University of Applied Sciences, както вече разказахме в нашата рубрика Myth Busters, не е лесна и се изисква много желание и любов към математиката и икономическите науки. За сметка на това, тези от вас, които искат да се реализират в тази насоченост, имат големи шансовете за развитие. С нас се съгласява и HBO Monitor ( https://www.hbomonitor.nl/) които ежегодно следят и правят статистики свързани с това, какво се случва с всички завършили студенти. В друга статия ще напишем подробно относно реализацията на студентите според тях. За финансите ще трябва да се уверите сами.

Естествено, доста от вас не искат да бъдат „Вълците от Wall Street“ и предпочитат подредената и строго структурирана работа на счетоводител, младши или старши такъв. Както в България тази професия е популярна, желана и дори добре платена, така и в Нидерландия ситуацията е сходна. Въпреки че по закон в Нидерландия много от видовете фирми не са задължени да използват счетоводни услуги, всички предпочитат да се доверят на професионалистите и да нямат притеснения по този въпрос. Интересно е да отбележим и друга разлика, която се отнася не към фирмите, а към частните лица. В Нидерландия по закон всички които са работили и получили възнаграждение трябва ежегодно сами да подават данъчната си декларация. Знанията в тази насоченост при все още неопитни в тази насоченост студенти и тъкмо започнали работа млади хора, са рядко срещани, така че дори и там един младши счетоводител се активизира и попълва множество такива. Нека обаче да споделим и няколко възможни позиции за тези от вас които са се насочили към Control.

 

(Източник: https://www.nationaleberoepengids.nl/)

Ако и тези факти не ви помагат да вземете решението и да се престрашите да учите Finance and Control, то тогава, ще се радваме да споделим размислите на шест различни студента които в момента учат Finance and Control в Avans University of Applied Sciences в следващата ни статия.

 

Logo