Какви всъщност са студентите учещи Finance and Control и какви са техните цели и мечти?

30.04.2024
Какви всъщност са студентите учещи Finance and Control и какви са техните цели и мечти?

В България често хората обичат да казват „Не слушай старило, а слушай патило.“

Ако предположим, че ние от UNIFY като вече учили в Нидерландия студенти, сме старилото в изречението, можем да си представим, че освен това което ние ви казваме е изключително важно и значимо за вас да чуете какво казват и от групата на патилите. Ще ви споделим мненията на шест студенти от различни държави, които в момента учат Finance and Control в Avans University of Applied Sciences и заедно ще разберем дали всъщност са патили или са по-скоро доволни и щастливи от направения избор за тази специалност.

Алексиа е взела решението да учи Finance and Control, заради силният си интерес към математика. Споделя, че училището, от което идва е с насоченост „Arts&Sciences”, но това не е възпряло желанието й към икономическите специалности. Широкият спектър на специалността и възможностите за всестранно развитие са били една от причините да избере точно Finance and Control. Алексиа иска да се развива в сферата на корпоративния одит и оценява възможностите да работи с различни клиенти и бизнес модели. Щастлива е от избора си, точно защото финансите са част от всеки един бизнес, независимо от индустрията, в която се развива. Алексиа вярва, че пазара за развитие на финансови специалисти и много широк и отворен към нови кадри. Изключително е щастлива от съдържанието на специалността и предметите, развива се като истински финансист и вярва, че винаги има място за подобрение.

Едвин е истински финансист по природа и още в училище фокусът на обучението му е бил към бизнеса и икономиката. Именно полагането на основи по време на учебни занятия свързани с финанси е разбудило интереса му към специалността и продължението в Avans University of Applied Sciences за него е било логичния път, който да поеме към професионално развитие. Като вече завършил своята бакалавърска степен по Finance and Control, Едвин в момента учи Pre-master в теоретичен университет, след който ще продължи с магистратура. Целта му е да комбинира натрупаните знания и умения, и успешно да създаде кариера в международното банкиране. Той е устремен да извърви стълбицата на успеха и да достигне до високите нива на мениджърски позиции, където да може използва своя опит и лидерски умения, за да допринесе за развитието на организацията, като същевременно постигне отлично ниво на възнаграждение. Както повечето вече завършили своята бакалавърска степен студенти, Едвин, осъзнава и вижда липсата на квалифицирани кадри във финансовата индустрия и мечтае да бъде значима част от нея. Ако трябва отново да избира къде да учи, той отново би избрал Finance and Control в Avans University of Applied Sciences.

Мартен от ранна възраст харесва финансите и икономиката, особено факта че цифрите са нещо, което може да се адаптира във всяка една ситуация в реалния живот. Избрал е точно Нидерландия за тази специалност, заради множеството възможности за реализация. Пример за това, е че големите 5 (Google, Apple, Facebook, Amazon and Microsoft) имат главни офиси в Нидерландия. Мартен с нетърпение очаква да завърши и да стигне до счетоводна позиция за някой от изброените пет корпорации. Решил е след завършване на бакалавърската си степен да се фокусира върху професионалната реализация и в последствие да продължи с магистратура.

Елина винаги е била заинтересована от математиката и цифрите, и иска да гради кариерата си като финансов анализатор. Също както останалите студенти, тя вижда Нидерландия като много силен старт и го определя като „financial hub” на Европа.

Стивън, както много други, е изкарал средното си образование в изцяло различна насоченост. В последствие обаче е намерил финансите като бъдеща професия. Той иска да създаде солидна основа от знания и умения в Avans, след което със създадените контакти да гради корпоративна кариера. Мечтата му е след като се изгради като доказан кадър, да създаде нещо свое и да се развива професионално в това.

Лили, от своя страна, още от училище е имала интерес към математиката, цифрите, правилата и яснотата, която те носят със себе си. Тъй като Лили винаги е мечтаела да учи бизнес, комбинацията между бизнес и финанси, която предлага бакалавърската степен Finance and Control на Avans University of Applied Sciences, е била логичното продължение. Лили все още няма ясна насоченост за професионалното си развитие, но очаква предметите, които ще изучава в  университета, както и стажовете там, да й дадат опита, с който да вземе правилното решение. Лили планира да продължи образованието си след бакалавъра в друга европейска държава, за да има един истински международен опит.

Това бяха накратко споделените истории на шест студенти, които учат или са учили Finance and Control в Avans University of Applied Sciences.  Всеки един от тях има много различен „background” , различни мечти и цели, но всички те са единодушни, че ако трябваше да избират отново, пак биха избрали направили същия избор.

Виждаме че, патилите всъщност никак не са патили, а са едни мотивирани, можещи и знаещи млади хора, които са взели правилното решение, независимо от училището където са учили, профила им и т.н. Това са едни успешни  и енергични хора, готови да превземат финансовата индустрия.

Ако и вие искате да сте част от тях, специалността Finance and Control в Avans University of Applied Sciences е правилното място, където да започне вашето пътуване към успешна професионална реализация в сферата на Финансите и контрола, а и както видяхте, високото възнаграждение наистина си заслужава 😊

Logo