Мотивационно писмо

Мотивационно писмо

Мотивационното писмо не е просто част от документите ти за кандидатстване – то е най-важната част.

Мотивационното писмо е този елемент, който отличава теб от всички останали кандидати. Всички имате академични справки, имате сертификат по английски и определен брой часове по дадените предмети, които сте изучавали в училище.

Мотивационното писмо дава представа за теб като човек и те превръща от поредния номер кандидатура в личност.

 

КУРС unPREPARED - изготвяне на CV и мотивационно писмо за кандидастване в университет в Нидерландия

Ако си стигнал до празния бял лист и нямаш никаква идея какво да напишеш в него, можеш да дойдеш на специализирания курс за писане на мотивационно писмо и CV unPREPARED, който организираме в нашите офиси в София, Пловдив и Варна, както и онлайн през виртуана класна стая за всички останали градове в България. Курсът може да се проведе индивидуално или в група, продължителността му е 1 - 1.5 часа (в зависимост от групата) и е на цена от 95 лв.

В курса ще разбереш на какво да наблегнеш, какво да опишеш и как да структурираш личната си мотивация. Гарантираме, че всеки, който премине курса, ще може след това без никакво затруднение да си доразпише кандидатурата за Холандия, както и да създаде формат на CV, което да използва занапред.

Ако пък имаш мотивационно писмо, ние от UNIFY не само ще го прегледаме, но и ще посочим какво би могъл да  подобриш в него. Ще прочетем всичките ти чернови и ще ги редактираме, докато не сме твърдо убедени, че писмото отговаря на личната ти мотивация, ще те отличи от останалите и ще ти гарантира прием в избрания от теб университет и специалност.

Актуални предстоящи дати за курса за мотивационно писмо може да видите тук. 


Имай предвид, че мотивационното писмо за кандидатстване в Холандия се различава от стандартните изисикавания за мотивационно писмо за кандидатсване в други държави. Например за кандидатстване в Англия се изисква така нареченото Personal Statement, което е коренно ралично от това, което се очаква от програмните координатори на холандските университети. Също така писмото е различно за всеки университет в Холандия, не можеш да подадеш едно писмо, с което да кандидатстваш навсякъде.

Някои точки, които трябва да имаш предвид когато пишеш мотивационното си писмо:

  • Ако кандидатстваш в няколко университета, то се постарай да съставиш различно мотивационно писмо за всеки един от тях. Ние от UNIFY винаги окуражаваме студентите си да си изберат една програма и университет и да кандидатстват само в нея.
  • Не повтаряй точки, които могат да бъдат прочетени в CV-то ти. Мотивационното писмо трябва да е различно от него, тук не е мястото да споменеш в кое училище си учил, какви езици владееш и какви извънкласни дейности практикуваш. То е концентрирано само върху твоята мотивация за кандидатстване в дадена програма.
  • Не се старай да опишеш всяка черта от характера си или да разкажеш историята на живота си. Няма как да се получи в една или две страници, а и не това е целта на писмото.
  • Шегите и хуморът трябва да са много премерени. Ако нещо може да ти изглежда забавно на теб, то то може да не е забавно за хора от друга култура като холандците,а и имай предвид, че писмото ще се чете от хора, които не са на твоята възраст. Не казваме, че не трябва да използваш хумор, просто трябва да е добре преценен и със сигурност не трябва да е расистки или сексистки.
  • Бъди себе си. Не се опитвай да бъдеш перфектният студент, който има отлични оценки по всички, практикува няколко спорта, има куп награди от олимпиади и е включен в огромно количество извънкласни дейности. Бъди себе си, всеки е уникален сам по себе си и има собствен талант, изрази своите собствени чувства и мисли.
  • Не забравяй, че все пак трябва да отговориш на въпроса "Защо искам да кандидатствам в тази програма?". Понякога е много лесно да изгубиш курс и да задълбаеш в съвсем ненужна посока, затова се опитвай да не се отклоняваш по темата за кандидатстване и мотивация.
  • Не пиши мотивационното си писмо в последния момент. Мотивационното писмо е по-трудно, отколкото си мислиш и съставянето му отнема време, мислене, писане. Затова перфектното мотивационно писмо никога не е писано в последния момент.
  • Не забравяй да прочетеш писмото си няколко пъти и да го провериш много добре за грешки. UNIFY също проверява всички документи, включително и мотивационното писмо, които изпраща, но все пак е хубаво и ти да си го прегледаш за грешки.

Надяваме се, че тези съвети ще ти помогнат да съставиш своето перфектно мотивационно писмо за кандидатстване. Ако все пак имаш нужда от още помощ, то можеш да посетиш един от курсовете на UNIFY по съставяне на мотивационно писмо, които се провеждат редовно. 100% от посетителите на курса ни съставят отлични мотивационни писма и биват приемани в университетите от техен избор.

Logo