Отложиха матурите?! Сега какво?

08.04.2020
Отложиха матурите?! Сега какво?

Всички с интерес и голяма доза притеснение следим извънредната ситуация, вследствие на епидемията от COVID-19. Ясно е със сигурност, че нулева година няма да бъде обявена нито в България, нито в Холандия.


Миналата седмица Министърът на Образованието г-н  Красимир Вълчев обясни, че най-вероятно зрелостните изпити на 12-класниците ще бъдат отложени с 10 дни и ще се проведат на 30 май и 01 юни. Това ще бъде така, ако разбира се няма удължаване на извънредното положение в България, което засега ще продължи до 13.май.2020 г.

Ние от UNIFY се свързахме с всички наши колеги от университетите в Холандия и те ни увериха, че ще подходят с разбиране към ситуацията и ще удължат срока за подаване на дипломите поне до 1-ви август за всички международни студенти.  При необходимост дипломите на кандидатите ще могат да се предават и до 31. август, така че няма повод за притеснение дори и зрелостните изпити в България да бъдат отложени за средата/края на юни месец. „Следим ситуацията във всички европейски страни и в повечето ще има отлагане на края на учебната година. В Италия матурите са насрочени за средата на юли месец, така че имаме готовност да усължим срока за предаване на дипломите на всички студенти, така че да осигурим нормалното започване на учебната година“ коментира колегата ни от Avans UAS.

Зрелостните изпити в Холандия бяха отменени още в края на март месец, което означава, че студентите от Холандия ще завършат в срок учебната година.

Всички университети са затворени в Холандия до 28. Април, като има вероятност за удължаване на този срок, в случай, че удължат извънредното положение и там. Обучението на студентите се извършва дистанционно, като повечето университети имат готовност да стартират учебната 2020/2021 също дистанционно.

За всякакви въпроси относно процеса по кандидатстване и прием, можете да се обърнете към нас.

 

Logo