Истината за университетите в Нидерландия - във факти и от достоверни холандски източници!

13.10.2023
Истината за университетите в Нидерландия - във факти и от достоверни холандски източници!

Всички, които ни познавате, знаете, че ние от UNIFYкато единствения специализиран образователен консултант за Нидерландия, сме винаги на първа линия, готови да отговорим на вашите въпроси и да ви снабдим с официални източници на информация за образованието в Нидерландия.

Дългогодишният ни опит, дипломите ни от Нидерландия, над 7000 успешно изпратени и реализирани студенти, които имаме, както и знания ни, доказват професионализма, който сме изградили за Нидерландия и образованието там.

Затова ще ви говорим за истините и ще ви покажем достоверни източници, които вярваме, че нашите ученици и техните родители като високо интелигентни и със добре развито критично мислене, бихте могли да прецените сами - кое е истина и кое е подводен камък.

1. Университети ли са университетите по приложни науки?

В Нидерландия има два вида университети – научни и приложни. Научните са 18 на брой, Приложните са 40 на брой. Общият брой на студентите в научните университети е  240 000, а в практичните е 446 000. (информацията може да я сверите със сайта на Министерството на образованието в Холандия, по-достоверен източник от него няма: Брой студенти в приложен университет: https://www.studyinnl.org/dutch-education/universities-of-applied-sciences, брой студенти в научен университет: https://www.studyinnl.org/dutch-education/research-universities)

Министерството на образованието в Нидерландия слага фокуса си върху приложните университети, тъй като образователната система работи в тясна връзка с бизнеса и нуждите на компаниите не само в страната, но и в световен мащаб.

Мислите ли, че ако не бяха университети приложните истински университети, а бяха колежи, щяха да имат 446 000 студента, учещи там, двойно на бройката на научните?

2. Взима ли се бакалавърска диплома и от двата вида университети?

В Нидерландия видовете висше образование се делят на два: WO и HBO. И двата вида висше образование дават на завършилите диплома с бакалавърска степен. WO (от научен университет) дава бакалавър от 3 години със 180 кредита (по Европейската система), а HBO (от приложен университет) дава бакалавърска степен от 4 години с 240 кредита.

Да предположим, че вече сте добре ориентирани и чели за разликата между университетите, научни и приложни и да се фокусираме върху дипломата от двата. HBO bachelor е бакалавърска степен фокусирана върху бъдещата ви професия. По време на HBO образованието получавате много теория, но целият учебен материал е фокусиран в дадената професионална област и фокусът е не само към теория, но и към практиката и стажове, които ви правят директно готови за работния пазар в избраната от вас професия. WO bachelor от своя страна се фокусира върху натрупване на теоретични знания и подобряването на вече придобити такива и развиването на критично, аналитично натрупване на знания по дадена материя. WO bachelor не предлага стажове и възможност за натрупване на практичен опит по време на бакалавърската степен, дори и да има проекти, то те са научни и индивидуални.

За достоверен източник отново даваме сайта на Министверството на Образованието в Нидерландия, където са описани всички видове дипломи:

За Практичен университет: https://www.studyinnl.org/dutch-education/universities-of-applied-sciences

За Научен университет: https://www.studyinnl.org/dutch-education/research-universities

Допълнителна информация представена от платформата на Indeed, в ролята им на платформа за търсене на работа, неслучайно са обяснили обстойно разликите в двата типа дипломи. (Link: Hbo-bachelor of wo-bachelor - wat zijn de verschillen? | Indeed.com Nederland)

За още по-подробна информация, може да прочетете: https://www.unify.bg/blog/istinata-za-holandskiteuniversiteti

Важен и интересен факт, който можете да видите на таблицата отдолу е, че масово нидерландските студенти избират за HBO bachelor, давайки им възможността да получат образование, което ще ги подготви за работната среда и наред с престижната диплома от практичен университет, получават и възможността да впишат в СВ-тата си опит по специалността от 6 месеца до 1 година.

Извадка: More international students at universities (cbs.nl)


3. Акредитирани ли са дипломите и от двата типа университети в Холандия?

Всички програми в приложните и изследователски университети в Холандия са акредитирани, а повече информация за това може да получите и на сайта на NVAO (Холандската организация по акредитация на институциите за висше образование https://www.nvao.net/en ).


4. Как разбираме кой университет е акредитиран?

Програмите в приложните и академичните университети в Нидерландия биват стриктно контролирани от Министерството на образованието в Нидерландия. Всички програми, които са акредитирани са съфинансирани от холандското правителство и тяхната годишна учебна такса възлиза на малко над 2 500 евро. Тази сума е само 20% от реалната такса за студент, а останалите 80% биват покрити от холандското правителство. Ако искате да знаете повече за акредитацията на програмите и университетите, може да натиснете ТУК. https://www.unify.bg/blog/accreditation-dutch-universities


5. Има ли Колежи в Нидерландия?

Образователната система за висше образование в Нидерландия е трициклична, включва в себе си бакалавърска, магистърска и докторантска степен. Висшите учебни заведения се делят основно на 2 вида университети: Университети по приложни науки и Изследователски университети. Съществуват и така известните в останалите държави Колежи, които са част от Изследователските университети. През 1997г. Холандските изследователски университети създават първите Колежи в Нидерландия. (https://www.studyinnl.org/dutch-education/university-colleges) Програмите, които се изучават там включват широка гама от курсове по изкуства, хуманитарни науки, наука и социални науки.

Ето и списък с колежите в Нидерландия:
(https://www.studyinnl.org/sites/default/files/2023-09/University%20Colleges%20in%20the%20Netherlands.pdf ):


6. Защо в някои програми в Нидерландия нямат изисквания за успех от дипломата?

Често има въпроси за успеха през годините в средното образование дали влияе върху приема в университет. Има програми, които имат изискване за успех, но също така и много програми, за които успехът от средното образование не играе основна роля при приема в университет. Там по-важни критерии са мотивацията, портфолиото, извънкласни дейсности, участие в международни проекти, интервю или тестовете,  социалните умения, владеенето на английския език. Така например, ако искаш да учиш Хотелиерски мениджмънт или Медия, Дизайн, Логистика, Бизнес и т.н., няма значение какви са ти оценките по голяма част от изучаваните предмети в училище, като Български език и Литература, Химия, Биология, Физика  и др. Разбирате логиката. Също така, ако искаш да учиш така популярната програма по IT също е възможно да бъдеш приет, независимо че имаш по-ниски оценки по български език, история или химия например, тъй като университетите дават шанс на всички ученици. Небезизвестен факт е, че много от нещата в сферата на програмирането се учат извън училищната образователна степен в днешно време (освен ако не си от специализирано за това училище) и няма как да се измери с оценяване. Така, че дори и да имате по-ниски оценки, не се притеснявайте да пробвате в мечтаната от вас програма; ако докажете че имате воля за учене, учете точно това, което ви харесва ще вземате си всички изпити и ще се докажете. И да, всеки започва на различно ниво в първи курс в университета, не само от колегите от България, а и от колегите от всички страни. За по-напредналите университетите предлагат специални курсове и програми за напреднали, двойни бакалавърски степенни или студентите комбинират ученето с работа и завършват с натрупан няколкогодишен стаж.


7. Какви са възможностите за магистратура след завършване на научен и на практичен университет?

Бакалавърската степен от Научен университет е 3 годишна и ни дава 180 кредита, а повечето университети в света (дори Българските) имат изискване за прием в магистратура след 4 годишен бакалавър, т.е. 240 кредита. Може да проверите изисквания на сайтове на университети, където бихте искали да запишете магистратура. Затова прехвърлянето от научен университет от Нидерландия към друга държава, понякога може да изисква приравняване. Професионалният съвет е да се изкара магистратура в научния университет, където е придобит и бакалавъра, за да няма приравняване. Ако искате да се прехвърлите от Научен в Практичен за магистратурата или в MBA програма, ще трябва първо да натрупате опит от около 1 година (зависи от специалностите).

Бакалавърската степен от Практичен университет си е пълната 4 годишна, състояща се от 240 кредита и може да се премине към магистратура, от която и да е друга държава или MBA програма по цял свят БЕЗ приравняване. Ако искате да се прехвърлите обаче от Практичен в Научен университет след бакалавърската програма, трябва да приравнявате може да са само 1-2 изпита или понякога дори цяла една година, в зависимост от специалността.


8. Холандия или Нидерландия?

Официалното име на държавата е Нидерландия, но и двете се използват и не е забранено или нелегално да се използва Холандия 😊  Линк с информация към сайта на Министерството на Образованието в Нидерландия: https://www.studyinnl.org/why-the-netherlands/about-nl


9. Каква е реализацията след завършване на образование в Холандия?

За нас е много важно след всичката тази теоретична информация да добавим и малко допълнителни факти и примери, а именно историите на само малка част от всички вече успели и реализирали се студенти.

Може да видите началото тук, а ние обещаваме, че това ще е проект, който ще продължим да развиваме и да ви показваме:

https://www.unify.bg/success-stories

 

Искрено ваши, учили в Нидерландия, реализирали се в Европа и избрали да продължат кариерата си в България, за да помагат и вдъхновяват тези след нас,

Екипът на UNIFY

Logo