Защо да учим специалността Food and Agribusiness?

30.03.2024
Защо да учим специалността Food and Agribusiness?

Темата на днешния блог ще е не само интересна, но и много значителна. През изминалите десетилетия планетата земя се е изменила и продължава да се изменя. За много от вас (надяваме се), както и за цялото население на всяка една държава нарастват притеснителни въпроси. Въпроси свързани с глобално затопляне, климатични промени, устойчивост (sustainability) и всъщност цялостни размишления за нашия екологичен отпечатък. С какво ние допринасяме за влошаването и още повече какво можем да променим, за да спомогнем подобряването и развитието ни в тази насоченост.

Колко често всички от вас са гледали етикети например при закупуването на даден хранителен продукт. С какво се храним и консумираме е съществен въпрос, не само за всеки един от нас индивидуално, но и цялостно като обитатели на планетата земя. Намирането и консумирането на здравословна храна става все по трудно, но и буди у хората разбиране за същинската важност на това да употребяваме здравословни продукти, които от своя страна за произведени съобразно с проблематиката в ресурси  и нуждата за устойчиви компании.

При нарастването на тези нужди в населението, нараства и нуждата от специалисти в тази насоченост. Кадърни млади хора които да могат да търсят интелигентни решения позволяващи производството на здравословна храна от устойчиви компании и производители и намаляването на екологичния ни отпечатък.

За да стигнат до шанса да са част от световното развитие в хранителния и агробизнес обаче, тези млади хора трябва първо да научат, както на теория, така и на практика различните аспекти на бранша. Нашето предложение за вас да направите това е единствената по рода си HAS green academy.

HAS green academy е университет по приложни науки в Нидерландия, където студентите могат да изучават бакалавърска степен по Хранителен и агробизнес. Преди да ви разкажем обаче какво точно се изучава там е важно да упоменем защо е от значение да се учи точно тази специалност в Нидерландия. Всички знаем за изключително развитата икономика на страната, но малко от нас разсъждават по теми като средна продължителност на живота. Според Световната здравна организация (WHO) в Нидерландия тя е една от най-високите със завидните 82 години. Изключително важен фактор за това е храната която се консумира от хората там. Населението от вече близо 17 милиона хора, не е стигнало до където с качеството на живот хранейки се с неправилно произведени хранителни продукти, които са например пълни с вредни и ненужни химични вещества. Затова и там вярват, че младото поколение което иска да се занимава с този бранш професионално, трябва да се научи на това от професионалисти вече минали през това, за да има бъдеще за планетата земя и изхранването на населението й.

В следващата статия ще ви запознаем какво се изучава в програмата.

Logo