Hospitality Management - Какво наистина означава това?

04.12.2023
Hospitality Management - Какво наистина означава това?

Здравейте, бъдещи студенти, 

В тази статия ще разискваме поредната интересна тема за вас - темата за гостоприемството. Гостоприемството в директен смисъл значи готовност и желание за споделяне на домашна обстановка на други лица. Преведено на английски обаче Hospitality има много по-дълбоко и всестранно значение. За да разберем дълбините и страните на думата, ще използваме за пример университета, който според проучването на Keuzegids е ранкиран на върха за тази година (и много изминали) в Hospitality Management, а именно Hotel School The Hague.

Ние често ви казваме, че ранкига не е всичко затова ще ви разкажем първо малко повече за университета, за да се убедите, че освен че е топ в ранкинга, наистина е и топ в това, което предлага на студентите си, а след това ще продължим с разискването на Hospitality Management.

Hotel School The Hague е едно от най-старите учебни заведения в сферата си и въпреки, че университетът е вече на почти 100 години се е развил главозамайващо. Успели са да се съхранят в основата си, това с което са започнали, а именно ангажимента да научат студентите какво е Hospitality и да им помогнат да се развият професионално, използвайки силните връзки на университета с индустрията.

 

Едно от нещата, които ги държи на върха е, че университетът се фокусира върху една специалност. Един бакалавър по Hospitality Management, един магистър (Leading Hotel Transformation) и една MBA програма (International Hospitality Management). Фокусът им ги прави тесни специалисти в тази сфера и помага на студентите в аспекти, над които някои от вас може би не са се замисляли. Добър пример за това е задължението на студентите в този университет през първата година на обучение, да живеят в Хотела на университета, в който и работят. Сигурността за настаняване, което знаем е наболял проблем и възможността на студентите да опознаят много различни култури, живеейки с хора от цял свят е голям плюс. Друг пример е възможността за студентите да си създадат истинско „community”, където всички състуденти имат същия изпит, същата ваканция, същия предмет и т.н. и могат да си споделят и помагат.

 

Можем да изпишем много за университета, но е време да се върнем към основната тема на този блог, а именно Hospitality Management и значението му. През годините статистиката и опитът, които имаме показва, че дефиницията на дадена дума, далеч не стига до същинското значение. Понякога има компоненти, които не са толкова ясни, но пък са неизменна част от даден пъзел. За да разискваме Hospitality Management значението ще се впуснем в предметите, които студентите изучават по време на 4-годишния си бакалавър в Hotel School The Hague. Специалността за 4-те си години е разделена логично на 4-ри основни елемента. През първата година студентите градят фундамента на знанията, образованието и развитието си като това е разделено на Академична и Практична част. Работодателите в Нидерландия, както и в цял свят, се оповават повече на практиката, отколкото на теорията. Затова и университетите по приложни науки, какъвто е Hotel School The Hague, дават възможност на студентите да придобият нужните знания и умения още през първата година учейки, освен допълнителните езици така важни за бранша, предмети като маркетинг, финанси, дата анализи, човешки ресурси и култури. Много важна част от фундамента е и вниманието, което се отделя за личностно развитие, сформирайки от още „деца“, вече пораснали и развиващи се личностно и професионално млади хора.

 

Да умеем е важна част от Hospitality Management затова и втората година започва ударно с 6-месечен стаж, който може да е по цял свят. След стажа в някоя топла страна например, към края на зимата студентите се прибират отново в студената Нидерландия, за да продължат със семестър теория, в който да наваксат и академичните знания, фокусирайки се на Предприемачество, Финанси, Бюджетиране и т.н.

 

Третата и четвъртата година са смесица от теория и практика, задължителни и избираеми предмети, подобрения и иновации, за някои пре-мастер, за други семестър в друг университет и края, който всички студенти с нетърпение чакат, но не искат да идва - Дипломната работа.

 

Четири години ще ви се сторят като вихрушка, която е преминала и преди да сте се осъзнали ще сте бакалаври, това което ни радва да кажем обаче е, че ще сте не само завършили студенти и натрупали опит и знания, а ще сте студенти, които са с диплома с много тежест в бранша и студенти създали си изключително много контакти, които ще са важен елемент в професионалното развитие.

 

Прочитайки изписаното, се надяваме да стигнете до извода, че Hospitality Management не е просто гостоприемство, а е един пъзел, който включва много и всестранни частици, които трябва да сме научили да знаем и можем, за да бъдем успешни в този бранш.

 

Много скоро ще имате възможността да проследите „пътуването“ на един български студент, който дори не е завършил, а вече работи в сферата. По-време на take-over-а, който сме ви планирали той ще ни разкаже за всичко, което ви интересува и ще отговори на всички ваши въпроси.

Последното парченце от този пъзел ще бъде на 15 декември, когато от Hotel School The Hague ще бъдат наши online гости и специално за вас ще разкажат за специалностите и като истински специалисти, ще разяснят финално какво наистина значи Hospitality Management.

 

Следи нашите социални медии за повече информация! :)

 

Поздрави,

От винаги гостоприемния екип на UNIFY

 

Logo