Circulaire Textiel Lab

17.01.2022
Circulaire Textiel Lab

Saxion University of Applied Sciences и партньори отвориха Circulair Textiel Lab

На 3-ти февруари, 2021 Saxion University of Applied Sciences заедно с техни партньори поставиха  началото  на огромен проект в рециклирането на текстилен отпадък. В Enschede отвори фондацията TexPlus с първата Circulaire Textiel Lab.

Основната цел на новата Circulaire Textiel Lab ще бъде събирането на текстилни отпадъци, тяхната преработка в нови продукти, които да подходящи за направата на нови дрехи. Лабораторията ще използва много иновативни технологии за рециклиране на стари дрехи- като например разграждането на конците от старите дрехи, от който да могат да бъдат извлечени нови нишки, които да бъдат използвани в производството на чисто нов текстил, който на по- късен етап да бъде продаден към различни фирми за производство на дрехи.

По- добра и природосъобразна дестинация?

За съжаление не можем да осъзнаем колко много текстилни отпадъци има около нас. В Нидерландия само 33% от 136 милиона кг, който се изхвърлят в текстилните контейнери се рециклира. Само 1 % от рециклирания текстил се използва за направата на нови дрехи. Това се дължи на факта, че има много компоненти от текстила, които не могат да бъдат рециклирани като например копчета, ципове, джобове и лейбъли. Новата Circulaire Textiel Lab са открили технологии за рециклирането на всичко дори и копчета, джобове и лейбъли и то с такова качество на тези компоненти, че по нищо не отстъпват на нови.

Работа в екип

За Енсхеде, познат като градa на текстила, Saxion UAS е много важен партньор. TexPlus работи усилено със студенти и преподаватели от университета. Има възможност всички иновативни идеи да бъдат развити и тествани първо в малки мащаби преди да бъдат доусъвършенствани и пуснати към индустриалните фабрики. По този начин се получава една много добра работа между индустрията и студентите.

Старт с преработката на памук

Circulaire Textiel Lab се фокусира първо в един от най- големите проблеми: преработката на памук. Започват с преработката на 100 кг памук като целта е да се достигне до преработка на 1000 кг на ден. Ако тази технитка бъде успешна, ще се премине към преработка на полиестер, който е следващия най- голям проблем при прерабтката на текстил. 

А, ти- имаш ли интерес в тази сфера? Искаш ли да работиш по сходни проекти? Ако да не се кобай да се свържеш с нас и да ти разкажем повече за програмата- Fashion and Textile Technologies 

Снимки: saxion.edu

 

 

Logo