Йордан Делчев

Йордан Делчев

Какво последва след завършването ти? Какви е сегашната ти дейност?

След успешното представяне на дипломната ми работа и прибирането от последния ми стаж, който се намираше във Виетнам, прецених за най-подходящо да се завърна на бащина територия. Това решение бе подбудено от факта, че желаех да приложа всички мои придобити знания на практика и да допринеса, с колкото мога, в развиването на една по-устойчива България, както за мен така и за поколенията след мен.  В момента работя като „инженер Еколог“ в отдела по обществени поръчки на една от най-бързо развиващите се и проспериращи, в строителния бизнес, компании „ИНТЕРХОЛД“ ЕООД.

 

Какво те накара да избереш точно тази специалност?

Няма да крия, че бях доста объркан по време на кандидатстването ми след гимназията, както предполагам всеки един тийнейджър. За мой огромен късмет попаднах на UNIFY, които имаха цялата нужна информация, с която да ми помогнат. От първия миг бях очарован от специалността Воден Мениджмънт, поради цялата й комплексност и обхват над толкова жизненоважни въпроси за нас и устойчивото развитие на нашата планета.  Тук аз разпознах огромното поле за развитие и шансовете в дългосрочен план, които един възпитаник на тази специалност може да получи в професионалното си развитие.

Какво мислиш за образованието е Зеландия, Нидерландия?

Целият ми студентски живот в Зеландия беше едно неописуемо приключение, за което ще си спомням още доста дълги години. В началото бях доста притеснен, но останах приятно очарован. Цветната палитра от студенти, идващи от цял свят, огромният професионализъм на всички преподаватели от HZ University, както и дружелюбният холандски манталитет създадоха перфектната симбиоза за една прекрасна среда, в която всеки един нов студент може да намери себе си. Системата на университета бе от изключителна полза за всеки студент. Лекторите ни винаги се стараеха да ни дадат най-доброто от тях, разрушавайки всеки един стереотип или бариера, която би нарушила непринудената комуникация между тях и техните възпитаници. Лекциите ни бяха построени по „сандвич модел“, което означава, че по време на първата част на урока, ние получаваме цялата информация за деня. Втората част се състоеше от колективна или индивидуална работа,базирана на вече преподадения материал, която следва да бъде представена по време на третата част от лекцията, последвана от градивна рецензия и коментар от страна на нашите преподаватели. Този метод е изключително интегриран и доказано успешен!

 

Кое определяш като най-значително от цялото ти образование?

Прелиствайки всички моменти, преживени по време на моето студентство, ми е изключително трудно да отлича един с най-голямо значение. Все пак бих казал, че най- ценното, което всеки един студент от HZ University е получил е шанса за развитие и равния старт. От този момент вече всичко е строго индивидуално. Аз имах възможността да се запозная с изключително еродирани професионалисти и експерти, замесени в огромни проекти по цял свят. Успях да създам силни приятелства и контакти по време на обмена и двата стажа, които имах. Научих много уроци, включително и житейски, които ме сформираха като осъзната, уверена и борбена личност.

 

Разкажи ни за твоя обмен и стаж. Как преминаха тези семестри?

Едни от най-незабравимите ми моменти бяха по време на студентския ми обмен. Получих възможността да замина за Банкок, Тайланд, където живях за половин година. Там предприех решение да разширя знанията си, записвайки се във факултета по Икономика. Първият ми стаж се намираше в България, защото исках да опозная по-детайлно работна обстановка и етика в държавата, което ми помогна да взема избори за моето бъдеще. Последният ми стаж беше във Виетнам, град Кан То, където разработих изследване, подпомагащо идеята на холандска компания да адаптира и инсталира плаващи острови, изработени от рециклирана пластмаса, във водите на река Меконг. По този начин успях да се докосна да същината на професията на един Воден Мениджър и да усетя глобалността и значението на това, с което ние се занимаваме.

 

 

Какъв съвет би дал на студенти, кандидатстващи в HZ?

Бих посъветват всеки един бъдещ студент да бъде възможно най-общителен, защото винаги е от полза. Покажете на другите около вас, че вие сте човек, на който може да се разчита. Бъдете дейни и идейни, и без никакво отчайване! Питайте въпроси и знайте, че хората, от които сте заобградени са професионалисти и винаги ще ви съдействат.

 

Какво е общото между специалността и климатичните промени? Какво е мнението ти относно събитието, организирано от UNIFY и HZ? Каква е неговата значимост?

Бих обобщил че специалността Water Management и Climate Change са изключително свързани. Тази програма не е базирана само върху третиране на водни ресурси, а обобщава цялото икономическо, социално и екологично развитие на нашия свят. Фокусира се върху новите иновативни методи в бизнес плановете на световните лидери, които помагат за интеграцията на природосъобразност и устойчиво развитие, подпомагащо в борбата срещу климатичните промени и опазването на нашите природни блага. Събитието, организирано от UNIFY е чудесен начин, който може да ни накара да помислим индивидуално над най-наболелите проблеми, касаещи околната среда.  Важно е да отбележа, че повечето решения на големи проблеми идват точно от съвкупността на малки мерки и адаптации, които прерастват в нещо голямо и значимо, задействано от колективния дух и мислене.

 

Logo