Людмил Дошев

Людмил Дошев

 

Какво последва след завършването ти? Какви е сегашната ти дейност?

След завършването си на Water Manegement Bachelor в HZ University of Applied Sciences се върнах в София, където веднага започнах работа в най-голямото българско фармацевтично предприятие Софарма АД. Докато работех, записах и завърших Магистър Quality Assurance в ХТМУ София. В момента работя като валидационен инженер в Janssens Pharmaceuticals Leiden, върху проект за производството на вакцината срещи COVID19 на Johnson and Jonhson.

 

Какво те накара да избереш точно тази специалност?

Програмата Water Management избрах, тъй като вече бях запознат със съоражения и худро ихженерството в гимназията СГСАГ, Христо Ботев. Реших да надградя получените знания, като се отдам на водата.
 

Какво мислиш за образованието е Зеландия, Нидерландия?

Студентският живот е едно прекрасно приключение което аз изживях в красивата провинция Zeelanad,  разполагаща с най-дългата плажна ивица на Нидерландия и уникалната интернационална среда.
 

Кое определяш като най-значително от цялото ти образование?

Важно е да се постине баланс между теория и практика в едно обучение. След повечето от лекциите в университета се прилагат практики, с който се затвърждават получените знания. Практиките от друга страна са много полезни за работата в екип, а това става забавление когато средата е интернационална и кипи от идеи на различните националности.
 

Разкажи ни за твоя обмен и стаж. Как преминаха тези семестри?

В обучението са включени цели два семестъра, по време на които имаш избор от проекти в различни държави. Аз прекарах своят интерншип в HZ University, тъй като намерих един нов проект,  с изгледи да подобри хабитатът на дигите в Нидерландия.  За дипломната си работа заминах за друг невероятен къс от планетата: Малта. Там прекарах 6 месеца работейки в сърцето на кристалното Средиземно море, над проект, целящ да подобри дори света. Проектът беше за разработване на корабни бой, който не съдържат меден и цинков оксид. В момента почти всички корабни бой съдържат тези и други химикали, който се отмиват и са токсични. Пркоектът постигна обещаващи резултату и все още се развива.  

 

Какъв съвет би дал на студенти, кандидатстващи в HZ?

Придобийте знанията и опита към настоящи глобални проблеми, които късаят природата и ги прилагайте докато не е късно, но не забравяйте и да се забавлявате!

 

Какво е общото между специалността и климатичните промени? Какво е мнението ти относно събитието, организирано от UNIFY и HZ? Каква е неговата значимост?

Water Management е програма, в която водата се разглежда не само като ресурс, но и като източник на живот. Само чрез дълбоко изучаване на настоящите взаимносвързани проблеми можем да помогнем майката земя. Един от огромните проблеми е управлението, замърсяването и затоплянето на водите. Съдбата на планетата до степен е в ръцете на завършващите тази програма.

 

Logo