Виктория Проданова

Виктория Проданова

Представи се накратко:

Казвам се Виктория Проданова и уча Creative Media & Game Technologies в Saxion UAS.

Разкажи ни повече зауниверситета и специалността, която учиш?

Тъй като тази програма изискваше по-специална подготовка, съм изключително благодарна на екипа на UNIFY, че направи процеса на кандидатстване ясен и структориран.Кампуса на Creative Technologies (ACT) предоставя перфекта работна среда, професионално оборудване и цялата необходима техника за развитието на студентите в конкретната сфера.  По-конкретно за CMGT, мога да кажа, че е програма, която съчетава теорията и практиката по начин, който подготвя за реална работна атмосфера.

Кое ти харесва най-много в твоя университет?

Най-много съм впечатлена от базата, която ни предоставя Saxion. Примери за това са звукозаписните ни студиа, Fab Lab, студиото за визуални ефекти, VR Lab и т.н. Проектите, които са част от програмата, не само дават ясна представа за индустрията, но и учат на групова работа, а и са част от портфолиото, тъй като след края на всеки проект, учениците са горди собственици на продукт (видео игра, игрална конзола/контролери, синематик, аудио и т.н.)

А какво не ти харесва?

Разбира се, има и неща, които търпят подобрения. За мен лично изпитната система беше малко неясна в началото, тъй като тук имат изцяло различно виждане за оценки/ критерии на оценяване. На доста от интернационалните студенти им е трудно да свикнат с организацията, която на моменти липсва.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество?

В кампуса има студенти от цял свят. Трудно ми е да определя дори колко различни националности съм срещнала само за 4 месеца тук. Това никак не е проблем, толерантността е нещо, което присъства дори в лекциите и часовете ни. От друга страна в Енсхеде има доста български студенти и българската реч е често срещано явление.

Разкажи ни за града, в който учиш?

Уча и живея в Енсхеде, което е само на десетина километра от немската граница. Градчето не е голямо, по-скоро бих го описала като студентско, тъй като има два големи университета. Не ни липсват забавления, има нощен живот, често се организират студентски партита и фестивали. Има и разнообразен културен живот – технически изложения, музеи, галерии. Транспортната система е изключително удобна за пътуване из Холандия и Германия.

Какви са разходите ти за квартира, храна и др?

Разходите ми на месец са около 700 евро (350 за квартира и 350 за храна и забавления). Имайки предвид, че живея на центъра, мога да кажа, че цената е доста добра. Относно храната - цените, разбира се, варират, но има вериги хранителни магазини, където е съвсем възможно за 30 евро да си напазаруваш за цяла седмица. Има и седмичен пазар, там цените са по-ниски и някои видове стоки са по-качествени.    

Какви са плановете ти след като завършиш? Смяташ ли да се върнеш в България?

Имам планове след завършването ми тук да запиша магистърска степен в друга държава, да попътувам и да трупам опит в сферата. Не мога да твърдя, че България е в плановете ми за близкото бъдеще, но човек никога не знае. Смея да заявя, че с подходящите умения навсякъде по света има реалицазия.

Защо избра UNIFY, доволен ли си и би ли ни препоръчал на бъдещите кандидат-студенти?

Избрах услугите на UNIFY след едно изложение, на което изпъкнаха с опит и информация конкретно за Холандия. Изключително благодарна съм на целия екип и на моята консултантка. Бих преопоръчала UNIFY без съмнение, защото и аз самата бих избрала тях отново!

Logo