Сияна Илиева

Сияна Илиева

Здравейте казвам се Сияна и съм студентка първа година в Холандия.  Изучавам Communication & Multimedia Design majoring in Game Design. Университетът в който изучавам CMD е Hanze, който се намира в града Гронинген / Североизточна Нидерландия/.   
Благодарение на UNIFY попаднах в една от най-уникалните среди и съм изключително щастлива с избора който направих. Кандидатстването мина превъзходно и беше изключително лесно,бързо и приятно. Служителите на UNIFY са млади, готини и позитивни хора и са винаги на среща да помогнат с всичко!  

Специалността ми накратко е game making orientaited, което ми се стори доста привлекателно имайки се в предвид, че прекарах много голяма част от живота си играейки видео игри и сега имам шанса да вникна доста дълбоко в целия процес, което беше и самата ми цел още в самото начало. Нямах проблем с избирането на специалност, защото знаех какво искам да правя след като завърша средното си образование. Още помня как преди 1 година в един снежен ден се появих в старият офис на UNIFY с мисълтa, че желая да изучавам тази специалност в тази държава!   

Целият ни кампус е уникален и обожавам всичко свързано с него. Всички сгради са модерни и главно за Game Design-a имаме уникални места като примерно VR ( Virtual Reality) стая. Имаме и още Makerspace стаята , която служи като workshop стая в която направихме първите си роботчета в първият блок. Имаме си 3D принтери и много инструменти с които можем да работим . Беше наистина уникално цялото изживяване. От слагането на сензорите  през програмирането до сглобяването и самото презентиране на даденият проект.  Най-вече съм доволна от професорите  които се бяха паднали на нашият клас. Страхотни хора заредени с уникална енергия нищо общо с учителите които имах в България. Винаги се отзоваваха на всеки въпрос и помагаха на всеки проблем, който ни беше поставян на пътя и най-хубавото нещо е че са наистина приятелски настроени с всички. Общо взето ми харесва всичко, няма нещо което да не ми харесва в университета като цяло!  

Студенти има наистина от цял свят, което е наистина голям плюс. Запознах се с много уникални хора от цял свят и това е уникален шанс човек да се докосне до други култури и да види други гледни точки. Това е също един от плюсовете на университета имаме много групови проекти и винаги има хора от различни държави, което прави работата много интересна! До българската общност, да има много българи като цяло в целият град. Аз лично не дружа с други българи освен с едно момиче , което е в моят клас. Предпочетох да избягам от българското общество и се приспособих към по интернационалното.  

Един от изборите ми за града беше точно времето. Аз много харесвам дъжда и като цяло облачното време , което имаме доста тук , но не е толкова зле колкото го описват всички особено в нашият град се води много студено, но при нас времето преобладава 7-8 градуса докато в същото време в България пробладават минусовите температури. Града е уникално красив има уникални езера , паркове , сгради , музеи  и като цяло места за посещаване. Гронинген е един от градовете в които просто човек може да се влюби  и точно това се случи с мен!
  
Колкото до разходи наистина зависи до  самият човек. Аз обичам да си готвя вкъщи както и да готвя с приятели , но от време на време излизаме и навън,защото като студентският град на Холандия има уникални места. Месечната ми квартира в момента е 350 евро/месец inclusive , тоест с всичко включено. До колкото за месечни разходи за храна както казах зависи от къде се пазарува също. Всяка седмица или по-точно казано 3 дни в седмицата на центъра има маркет на който се продават домашни плодове, зеленчуци  и всякакви видове меса , млечни продукти и домашен хляб който правят на място. Излиза много по-евтино и естествено всичко е винаги прясно!   

Плановете които съм си поставила за сега са най-вече да завърша,защото това е нещо което наистина искам да правя , харесва ми специалността и работя много усърдно за да поддържам високият стандарт и цели които съм си сложила като план. Ако трябва да съм честна не мисля за връщане в България .Виждам и мисля ,че имам бъдеще извън България, защото като цяло нямаме много гейминг компании, а и за мен лично няма нищо което да ме накара да се върна обратно.
 
Доволна съм от избора който направих и избирането на UNIFY беше едно от най-добрите решения, които съм взимала. За самата фирма разбрах от приятел, който в момента е трета година в същата специалност и той ме ориентира към офиса. На доста хора препоръчах UNIFY и мога щастливо да кажа, че мой приятел кандидатсва с UNIFY и даже вече е приет в същият университет като мен даже и специалността е същата. 

Logo