Константин Михайлов

Константин Михайлов

Представи се накратко - Име, програма, университет.

Казвам се Константин и съм от София. В момента живея в  Айндховен, Холандия и съм първа година студент във Fontys University of Applied Sciences, бакалавър по специалност ICT & Software engineering.

Как премина кандидатстването ти с UNIFY?

Кандидатстването в Холандия е предимно с документи, но понякога е необходимо да преминете допълнителни тестове, задачи или дори интервю, ако университета го изисква. Наистина UNITY ми помогна с избора ми и с радост споделям, че благодарение на това, че работят в тясно партньорство с почти всички холандски университети, периодично получавах актуална информация в детайли за всички документи и крайни срокове, които се изискват. Именно поради тази причина ги избрах.

Разкажи ни повече за университета и специалността, която учиш?

Продължавам да уча Academic Software engineering, като специалността е изключително интересна. Всички програми, които се предлагат за момента са 4-годишни за разлика от тези на Техническият университет, но все пак предлагат много добра подготовка и за магистратура.

За момента съм се фокусирал върху софтуер, защото това винаги ми е било интересно, но това не ме спира да уча допълнително холандски (нидерлански), медия и дизайн и дори бизнес маркетинг. В свободното си време заедно с приятели разработвам допълнителни проекти и едновременно с това работя и тренирам.

Първият семестър всички учим едни и същи предмети като Software engineering, Experience Design, Application Development Orienting, Data Design for business operations and Database, Embedded Systems and Robotics, Networking, което помага доста на тези, които не са се ориентирали още. Всички предмети започват да се изучават от нулата, което в първата част от семестъра може да ви се стори прекалено лесно, без голямо натоварване и изисквания от преподавателите, но след това започват да се натрупват множество проекти с  крайни срокове, на които определено трябва да обърнете повече внимание, в случай, че се налага. Най-приятната част за всеки един от нас са груповите проекти, защото много лесно можете да се запознаете с нови хора от цял свят. Учебната година е разделена няколко части, като накрая на всяка от тях има изпити. Също така повечето от преподавателите ни изпитват върху проектите, които сме разработили.

Кое ти харесва най-много в твоя университет?

Честно, най-много харесвам атмосферата по време на работа, когато всички сме заровили глави в екраните на лаптопите, но понякога и извън нея. Често се организират студентските събития покрай Proxy, ученическата организация на Fontys, които в самото начало ме изненадаха с Purple Festival в Тилбург, близко градче до Айндховен. По време на събитието нидерландски приятели ми осигуриха бърз курс по ключови изрази, които всеки в чужбина трябва да знае: Magi k enn biertje? (може ли една бира); Je bent mooi (красива си); Ik heb het niet gedaan, ik wil en advocaat (нищо не съм направил, искам адвокат). Определено холандците са усмихнати, ентусиазирани и винаги готови да помогнат.   

А какво нe ти харесва?

Тук няма какво да му мисля само ще вметна непрекъснатите индивидуални или групови срещи с преподавателите дори когато няма нужда от тях. Все пак винаги знаят как да те предразположат и да завържат разговор извън целта на срещата, но защо не?

Какви международни студенти има? Има ли българско общество?

Има както много холандски студенти, така и голямо разнообразие от чуждестранни студенти. В кампуса могат да се чуят гласове от Испания, Германия, Бразилия, Франция, Русия, Румъния, Хърватия, Нигерия, Аржентина, Тайланд, Китай, Япония и листа не приключва тук. Интересно е и непременно трябва да отбележа, че основно доминират българите, като се очаква дори повече да се увеличават. 

Разкажи ни за града, в който учиш?

Айндховен може и да не е сред най-известните холандски туристически дестинации като Амстердам, Ротердам или Хага, но пък летището на града е причина хиляди хора да го посещават годишно. Веднага след като излезете от гарата (където спира автобусът от летището) и се отправите към центъра, ще видите град с множество широки булеварди. Първото ви впечатление може да е погрешно. Айндховен е един от най-старите градове в Холандия, но по време на Втората световна война голяма част от архитектурата му е унищожена от бомбардировките. Затова на много места ще видите до старите бохемски вили нови, модерни сгради. Разбира се, има множество атракции като летящите кегли, една от любимите ми забележителности. Поставени са през 2000 г., когато градската управа на града обявява конкурс за изработването на скуптура, която “да хваща окото”. Също така много световни градове наричат себе си Град на светлината, но малко от тях имат по-безспорно основание да го правят от Айндховен - родния град на Philips. Изобретяването на крушката променя изцяло съдбата на този град. Може би и влиянието на Philips е основание за Айндховен да привлече множество световно известни софтуерни компании.

Logo