Петя Дичева

Петя Дичева

Представи се накратко - Име, програма, университет, снимка.

Казвам се Петя Дичева, на 19 години съм и съм първа година в програмата Creative Business  в Breda University of Applied Sciences. 

 

Как премина кандидатстването ти с UNIFY?

Кандидатстването ми с UNIFY премина идеално. Нямах никакви притеснения от гледна точка на документация, мотивационно писмо или CV. През цялото време се чувствах спокойна и не се притесних по никакъв начин, което за мен е изключително голям позитив, защото искам всичко да е перфектно. UNIFY ми помогнаха и в избора на специалност и в това точно кой град би бил най-добрият за мен. Първоначално имах тотално различна представа за това какво искам да уча, но на консултацията ми с Милена ми стана много по-ясно. Тя ме пита редица въпроси за това как си представям университета и какви предмети мисля, че ще изучавам. Доверих се на експертното й мнение и в момента съм изключително щастлива, че уча именно това и е точно това, което исках.

Разкажи ни повече за университета и специалността, която учиш?

Creative Business в Breda University of Applied Sciences е една много иновативна специалност. Това, което ми харесва е, че първата година работим във всички сфери на медийната индустрия, а втората година имаме възможност да изберем в коя искаме да съсредоточим силите си. Това дава възможност да опознаеш малко по-добре индустрията, преди да специализираш в нещо конкретно, а по-късно дава и възможността да избереш това конкретно нещо, което искаш и да работиш с реални фирми.

Кое ти харесва най-много в твоя университет?

Едно от нещата, което ми харесва много е в колко международна среда учим и нямам предвид само състудентите си. Имам преподаватели от цял свят, като например Америка, Канада, Великобритания, Колумбия, Филипините и други.

А какво не ти харесва?

Не ми харесва, че в момента променят голяма част от програмата, което малко или много създава напрежение понеже преподавателите са свикнали по стара програма, а сега трябва да се приспособят към новата и постоянно има някакви промени. Но именно, защото това не ми харесва станах част от Degree Program Committee. Това е комисия, която се състои от трима студенти и трима преподаватели и всички заедно обсъждаме и взимаме решения какви промени да предприемем, за да направим качеството на образованието максимално добро. В нашия университет всяка академия има такава комисия, а за нашата – Academy of Digital Entertainment комисиите са две заради различните специалности (Creative business и Game Design).

Какви международни студенти има? Има ли българско общество?

В Бреда има огромно българско общество. В момента първа година сме около стотина българи, като в моята специалност сме най-много. Разделени сме на 8 класа и във всеки клас има поне един българин, в моя клас сме трима, а има и един клас, в който са 8. Второкурсниците са много полезни и отзивчиви като им задаваме въпроси.

Разкажи ни за града, в който учиш?

Бреда е един прекрасен град. Много е спокоен, но и едновременно с това жив. Постоянно има партита и има най-голяма гъстота на дискотеки в Холандия. Има няколко фитнес центъра, кафета, ресторанти, билярд, кино, изобщо всякакви забавления, а за хората, които не искат да купонясват, а да се съсредоточат върху ученето има и прекрасна библиотека, където може просто да идеш и да седнеш да си вършиш работата без нищо и никой да те притеснява. Бреда се намира и на много удобно място за пътуване. Има влакове до навсякъде в Холандия и удобен транспорт до Белгия, Германия и Франция. Аз лично ходих с влак до Белгия и в момента планирам пътуване до Германия отново с влак.

Какви са разходите ти за квартира, храна и др?

Квартирата ми е скъпа, защото се намира на 1 минута от гарата и на 5 от центъра. Общо е 1750 евро на месец с включени разходи за ток, вода, отопление и интернет. Споделям я с 2 съквартирантки. Има и много по-евтини опции, но ние преценихме, че от гледна точка на разположение и условия цената си заслужава. За храна отделям около стотина евро на месец, като мога да кажа, че не се лишавам от нищо, дори напротив.

Какви са плановете ти след като завършиш? Смяташ ли да се върнеш в България?

Още не съм мислила по този въпрос. Много зависи дали ще изникне някакво добре предложение в Холандия, защото университета има много партньори, но има перспектива и в България. Просто аз мисля, че е рано за такива решения, като имам още 3 години образование пред себе си.

Защо избра UNIFY, доволен ли си и би ли ни препоръчал на бъдещите кандидат-студенти?

Избрах UNIFY, защото ми обърнаха изключително много внимание и на всяко изложение или консултация бяха коректни и отзивчиви, и знаеха отговора на всеки един мой въпрос. Със сигурност бих ви препоръчала, дори вече съм, а едно от момичетата, на което ви препоръчах е даже вече приета.

Logo