Рада Лазарова

Рада Лазарова

Как премина кандидатстването, лесно ли те приеха и защо смяташ, че избраха теб?

Кандидатстването ми мина изключително лесно и не ми отне много време. Бях много учудена когато почулих писмото си за прием, защото само за 2 седмици вече бях приета в университета, в който исках да уча. Мисля, че ме избраха заради доброто ми мотивационно писмо, защото в него ясно описах защо искам да бъда студентка в Холандия и как нямам търпение да започна образованието си там.

Разкажи ни повече за специалността, която учиш, отговаря ли на очакванията ти, интересно ли ти е?

Специалността ми е Международен бизнес и се радвам, защото това беше най-подходящият избор за мен. Никога не ми е било толкова лесно да уча, не защото материалът не е труден, а защото ми харесва с какво се занимавам. Голям плюс за мен е че и имам възможността да уча допълнително два чужди езика - немски и испански, които ще мога да използвам в бъдещата си кариера. Учителите преподават по интересен начин и превръщат ученето в удоволствие.

Кое ти харесва най-много в твоя университет? А какво не ти харесва?

Най-много ми харесва, че класовете са малки - между 20-35 студенти. По този начин обучението е по-индивидуално и винаги, когато имаме въпроси, можем да се консултираме с преподавателите. По време на някои предмети водим и дискусии, което трудно може да се види в по-големи университети, където има по стотици студенти в една лекция.  В момента, това което не ми допада в университета е, начинът, по който е структурирана програма на лекциите, което ме затруднява да си организирам времето покрай нея. За щастие следващия “блок“ ще е различна и се надявам да ми допадне повече.


Какви международни студенти има? Има ли българско общество?

Невероятно е колко националности срещнах тук. Вече имам приятели от Великобритания, Испания, Мексико, Германия, Франция, Палестина и листътне свършва тук. Голямо е разнообразието в университета ми и много се радвам, защото така научавам интересни неща за чуждите култури и мирогледът ми се разширява с всяко ново приятелство. Въпреки че няма българско общество има много сънародници, за което също съм много щастлива, защото когато имам нужда знам, че ще мога да се обърна към някого на български и ще имам една малка част от дома дори и на 2500 километра от него.

 

 

Разкажи ни за града, в който учиш?

Малкият град Влисинген, в който уча, има население от 44.500 жители и е много спокойно през повечето време. Това не означава, че скучаем, защото имаме няколко любими барове където излизаме през уикенда, за да се забавляваме. Влисинген има всичко от което мога да се нуждая, но любимото ми нещо е петъчният пазар, от където мога да си купувам пресни зеленчуци, плодове, риба и други продукти на цени, по-ниски и от България. Много е приятно, че морето е на 5 минути пеша от общежитието ми и понякога с приятели ходим да гледаме уникалния залез. Макар и не много голям град, Влисинген има голямо сърце, защото хората са изключително мили и позитивни.

 

 

Как се придвижваш?

Най-лесният начин за предвижване тук е естествено с колело.  Да си взема едно беше една от първите ми задачи като пристигнах. Отнема ми по-малко от 10 минути, за да стигна от общежитието до университета и като цяло до всяка друга важна за мен точка от града. Всичко ми е близо и никога не съм изпитвала трудности с транспорта.

 

Колко струва обучението и какви са разходите ти за квартира, храна и др?

Първата година цялата такса ми струваше 1030 евро, а за квартира плащам по 295 евро на месец. За храна и други лични потребности не ми трябват повече от 150 евро, но много зависи от човека. Имам приятели, които харчат много повече от мен, но и такива, които харчат по-малко.

Какви са възможностите за финансова помощ /заем, стипендии, социално подпомагане/?

Възможностите за финансиране в моя университет са същите като в цялата страна. Има възможност за подпомагане от правителството под формата на заем, но не съм много запозната и затова не мога да дам подробности.

Има ли възможности за работа?

В момента не работя, но през лятото Влисинген е известна туристическа дестинация и навсякъде търсят студенти за работа. Има и опции по време на учебната година, главно почасови работи. Заплащането е много добро и много приятели успявят да си покрият наема, ако работят достатъчно през месеца. Не е лесно да се съчетае работа, учене и социален живот, но не е и невъзможно.

Какви са плановете ти след като завършиш? Смяташ ли да се върнеш в България?

Засега нямам планове да оставам в България, защото обичам да пътувам и затова никога не знам къде ще ме отвее вятъра. Аз съм жител на света и нямам граници за къде ще отида след като завърша, въпреки че се надявам на някое по-топло място.

Защо избра UNIFY, доволен ли си и би ли ни препоръчал на бъдещите кандидат-студенти?

Избрах UNIFY, защото те са съсредоточени само върху университети в Холандия. Други фирми, към които съм се обръщала имат университети в много държави, но за сметка на това имат лимитирана информация за странатата на лалетата, и винаги имах чувствотото, че нямам върху какво да базирам решението си. Момичетата от UNIFY са изключително готини и мили и направиха процеса ми за кандидатстване като разходка в парка. Препоръчвам агенцията на всички бъдещи кандитат-студенти, които са се ориентирали към Холандия, защото ще бъдат много добре информирани какво да очакват като заминат. Много харесвам и че UNIFY организират семинари, където се запознах с представители на различните университети и така  успях да избера кой ще бъде най-подходящият за мен.

 

 

 

Logo