Кристиян Стефанов

Кристиян Стефанов

Как премина кандидатстването, лесно ли те приеха и защо смяташ, че избраха теб?

Беше и лесно и трудно едновременно, тъй като аз не бях наясно с какво ниво на умения преподавателите от университета очакваха да бъда, но въпреки това, бях подготвен да ги убедя в уменията си. От възможните 3 оценки на интервюто (Good – Sufficient – Insufficient) получих Sufficient, получавайки коментар от интервюиращите, че притежавам потенциал за още по-добри резултати.
Още повече, изключително съм благодарен към UNIFY за помощта при кандидастването и смятам, че ако не беше приятелят ми да ми предложи услугите на UNIFY, щях да имам огромни затруднения с кандидастването.

Разкажи ни повече за специалността, която учиш, отговаря ли на очакванията ти, интересно ли ти е?

Специалността ми е Creative Media and Game Technologies, което с прости думи е програма, съдържаща 3 важни елемента при създаването на игри, и именно изкуство, дизайн и програмиране.
Отначало беше малко особено и странно, започнахме веднага с проект, а той беше да създадем настолна игра по идеята на съществуваща. Честно казано, беше много забавно, тъй като всички формирахме отбори и работихме заедно, като всеки си имаше собствена роля в проекта.
Предметите/часовете в университета започнаха едва след проекта (изкуство, дизайн и програмиране), които бяха избрани с цел да изравнят нашите умения до едно ниво, като всички учим същите методи и термини, които по-късно прилагаме в проект да създадем игра.

Кое ти харесва най-много в твоя университет? А какво не ти харесва?

Това, което ми харесва най-много е, че има толкова много студенти, с които мога да говоря за същите неща, които ме вълнуват, както и професионалната атмосфера в сградите. Това, което не ми харесва, е леко непрофесионалният начин, по-който се отнасят към програмата. Често се случва ненужно да усложняват работата, причини които студентите трудно разбираме, както и се бавят с оценките след изпитите всяка четвърт от годината.


Какви международни студенти има? Има ли българско общество?

Има студенти от много страни като Германия, Австрия, Италия, Гърция и т.н. Това, което ме впечатли беше, че има значително повече българи, от колкото очаквах. Мислех, че ще има около 4-5 студенти от България, но се изненадах, че бяха над 15. Запознах се с повечето от тях, с другите не успях да говоря, тъй като сме от различни класове, но въпреки това, всеки ден говоря с българи, които учат в университета.

Разкажи ни за града, в който учиш?

Енсхеде – градът, в който уча – го определят като студентски град, студентски ориентиран, предполагам защото има 2 големи университета в него – Саксион и Университетa Твенте. Много приятен и красив град, леко объркващ на моменти, но наистина уютен, често се случва да се чувствам все едно съм на почивка, толкова е красиво.

Как се придвижваш?

Придвижвам се с колело, тъй като почти всеки се придвижва с тях. Проблемът обаче е, че другите начини за придвижване за изключително некомфортни – автобусът, който винаги бих предпочел отколкото колело, само за отиване струва 2,30 евро, а заедно с отиване и връщане се оказва малко под 9лв. Това за мен означава, че трябва да ползвам автобус само в краен случай, тъй като почти всеки ден имам часове и 9лв на ден, и то за автобус, изобщо не ми харесват.

Колко струва обучението и какви са разходите ти за квартира, храна и др?

Първата година ми струваше 1030 евро, ~2060лв, поради новия закон, който влезе в сила, иначе всяка следваща година е по 2060 евро, ~4120лв.

Реших, че квартирите предложени от университета бяха крайно скъпи (450 евро на месец) и намерих друга квартира с помощта на агенция и сега плащам 360 евро на месец. По-късно успях да видя квартирите в Саксион, тъй като мой съученик е там, и честно казано бях леко изненадан. Оказва се, че сградата била болница, която в момента реновират, за да я направят жилищен блок.

За храна плащам по около 100-150 евро на месец и мисля, че това е предостатъчно за храна, тъй като си готвя всякакви различни храни и съм напълно доволен.

Какви са възможностите за финансова помощ /заем, стипендии, социално подпомагане/?

До колкото съм наясно, а не съм питал директно, знам, че може да се вземе студентски заем като финансова помощ, но освен това друго не знам.

Има ли възможности за работа?

Възможности за работа със сигурност има, но по-скоро трябва да попаднете работодатели, които търсят хора, които говорят английски, или да знаете холандски и така да си намерите работа. Знам за една съученичка, която си намери работа в ресторант и то с английски език, така че смятам, че има възможности.

Какви са плановете ти след като завършиш? Смяташ ли да се върнеш в България?

Като цяло съм сигурен, че няма да живея в Холандия след като завърша, най-вече искам да разбера дали ще мога да работя в някоя компания и да се преместя където е офисът им, но ако не успея дотогава, със сигурност искам да се върна в България, дори и за малко да е.

Защо избра UNIFY, доволен ли си и би ли ни препоръчал на бъдещите кандидат-студенти?

Избрах UNIFY, защото съученикът ми кандидастваше с тях по същото време, и като ученик, който и понятие си няма от кандидатстване, реших да го последвам. Когато разбрах какво предлагат, веднага се заинтересувах, безплатно кандидатстване е най-хубавото нещо, което ученик може да чуе.

Със сигурност бих предложил UNIFY на бъдещите кандидат-студенти, защото те организират изключително много събития, на които идват представители от дадени университети – студенти, професори и др., които също могат да отговарят на повечето въпроси, свързани с университетите в Холандия и това беше изключително полезно за мен и приятелите ми.

Logo