Кристин Сергиева

Кристин Сергиева

Представи се на нашите читатели.

Здравейте. Аз съм Кристин на 20 години и съм от София. От една година съм в Холандия, уча в Avans University of Applied Sciences и живея в Бреда. Специалността ми е International Business с включен испански като втори език.

Разкажи ни за университета – къде се намира, къде е в класациите и с какво се отличава?

Avans University има 3 кампуса – в Бреда, в Тилбург и в Ден Бош. Аз съм втора година в кампуса в Бреда. Основан е през 2004 година и има около 24 000 студента и над 60 различни програми. Avans University е обявен за номер едно университет за 2017, а програмата International Business and Management Studies (вече преименувана само на International Business) е обявена за най-добрата сред същата специалност в другите холандски университети. Има адски много националности, като преобладават холандци, немци и българи. Според мен, университетът се отличава с това, че всичко на теория се прилага и в практиката под формата на стажове, проекти и различни задачи през годината или семестъра.

Разкажи ни за твоята специалност.

Моята специалност е профил на International Business и се казва International Business Studies (IBS) . Обръща се много внимание на предмети като Маркетинг и Финанси и се дава възможността да избереш втори език между испански, италиански, френски, немски и китайски. Аз съм с втори език испански. Единственото нещо, което не ми харесва е, че не се набляга на езика изцяло. Годината е разделена на 2 семестъра и 4 ‘’четвъртинки” (quarters). Всяка четвъртинка предметите се сменят, но винаги има някаква връзка между предишния и следващия срок. Проектите са или на семестър или всяка четвъртинка, в зависимост от това, колко време отнемат и колко са обемни и са пряко свързани с предметите и материала, който се изучава в този момент. Лекциите се изнасят в големи зали, където се събираме целият випуск, а упражненията са в класни стаи с класа ти. Отделно всеки клас има около 4 или 5 групи (project groups), с които хора правите заедно проекта.

Как успя да избереш университет? Имаше ли колебания?

Първоначално се бях насочила към Гронинген със специалност Global law, но добре че бяха UNIFY да ми препоръчат Avans и да ми обяснят малко по-подробно за какво иде реч. Но като цяло още при първото споменаване вече бях сигурна, че искам да уча в Avans.

Кое ти харесва/не харесва в специалността?

Харесва ми, че се изучават горе-долу всички аспекти на бизнеса и че по-късно имаш възможността да ги приложиш. Това, което не ми харесва е (вече споменах) изучаването на втория език и също така понякога е възможно да попаднеш на учител, който има лично отношение към студентите. Аз винаги не съм харесвала да бъда третирана по-друг начин (малко като в гимназията се получават нещата), заради това, че не съм холандка или просто, че не участвам толкова много в час, както например един немец или холандец.

Какви са финансовите параметри на обучението?

Обучението в холандските университети е около 2080 евро. Знам, че за българските студенти, които кандидатстваха през 2018 цената беше на половина – около 1030 евро, и мисля, че и занапред също ще остане така, но не съм напълно убедена. Може да се плаща или наведнъж или на вноски и също може да се кандидатства за студентски заем, който е с адски малка лихва и се връща едва след като започнеш да изкарваш над минималната заплата. Наемите на стаите вървят от 300 до 600 евро на месец, с всичко включено и цената зависи от района и големината на стаята. Първите два месеца моите родители ми пращаха джобни и горе долу около 250-300 евро стигат на месец, но започнах да работя след първата четвъртинка и започнах да се издържам сама, а когато работиш 56 часа в месеца, тази същата организация която отпуска студентския заем, дава нещо наречено supplementary grant в размер на 390 евро на чужденците, които проявяват желание да работят и да правят по 56 часа месечно. Ако успееш да завършиш в следващите 5 години тези пари се опрощават и не е нужно да се връщат на държавата. И така с една заплатка и един грант живееш като цар!

 

 

Как е структурирано обучението?

Обучението трае 4 години. Първата прекарваш само в Бреда и в Avans. Втората година, първият семестър отново прекарваш в Avans, но през втория трябва да караш стаж за 5 месеца в или извън държавата. Третата година отново първия семестър прекарваш в Аванс, а втория имаш право да отидеш за 5 месеца в друг университет в друга държава (exchange) или да караш minor в Avans. Четвъртата година е същата като втората, само че можеш да си избираш кога да караш стажа – първата половина на годината или втората.

Има ли работа за студенти и как твоите колеги успяват да се справят финансово?

В Бреда има адски много студенти и много места, на които взимат студенти за работа. Било то McDonalds, Dominos Pizza, някое кафе или ресторант, или магазин - вече почти навсякъде взимат интернационални студенти и не изискват да знаеш холандски. Особено напоследък има адски голям наплив на международни студенти и холандците ги приемат много добре. Повечето ми колеги работят петък, събота и неделя (както и аз) и с минималното заплащане на час (което е според годините) успяват да изкарат джобни, а да не говорим, че и повечето взимаме този грант от държавата!

Какъв е животът в университета и извън него?

Университетът е наистина едно място, в което можеш да намериш хора с различни интереси, различни националности и да завържеш едно наистина дълготрайно приятелство с тях. Имаме огромна библиотека на три етажа и там е най-удобно да учиш ако имаш някакви дупки между часовете и особено вечер (работи до 22:00), когато няма нито един човек и е адски спокойно и тихо. Животът извън университета е купон, наистина. Бреда е град пълен със студенти и когато и да излезеш, на каквото и събитие да отидеш, винаги има хора на твоята възраст, които просто обичат живота и те карат и ти да го заобичаш само докато разговаряш с тях.

Logo