Калоян Кръстев

Калоян Кръстев

Как премина кандидатстването, лесно ли те приеха и защо смяташ, че избраха теб ?

Кандидатстването премина доста леко. Единственото, което се изискваше от мен, бе да знам къде искам да уча, да имам нужните документи, подписи, преводи и да имам финансите да платя. Получавах отговор на всеки въпрос, който имах и то бързо. Беше толкова приятно и лесно, че дори си мислех, че пропускам някакви неща и че нещо не е като хората, хаха.

Разкажи ни повече за специалността, която учиш, отговаря ли на очакванията ти, интересно ли ти е?

Уча Information Technology & Communication (ICT) и по-конкретно Software Engineering. Също тази година специализирах Android и iOS Development. Процесът на обучение е добре структуриран и предоставената информация по определените въпроси е достатъчна. Преподавателите са професионалисти в сферите, по които преподават. Смятам, че програмата е достатъчно предизвикателна, а съдържанието на курса е представено по ясен и разбираем начин. Това поддържа мотивацията и интереса ми.

Кое ти харесва най-много в твоя университет? А какво не ти харесва?

Има няколко неща, които ми харесват. Когато информацията по определена тема не ти е достатъчна, ако попиташ, винаги ще получиш някакъв отговор - конкретен или насочващ. Учителите са пичове, поне тези, с които общувам. Има хубаво кафе и храна, която е малко надценена, но пък вкусна. Може да наемаме устройства от университета, като камери, лаптопи, части, геймпадове, телефони и други. Всички проявяват разбиране и търпение. Като изключим, че има тук-там някой предмет, който мисля, че е излишен, не мога да кажа, че има нещо конкретно, което да не харесвам.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество?

Нещото, за което се радвам най-много е, че срещнах приятели и познати от цял свят.  Двамата ми най-близки приятели идват от Карибските острови и Албания. Имам познати и съм имал партньори в проекти от Русия, Нигерия, Литва, Сирия, Холандия, разбира се и други. Може да срещнеш хора отвсякъде – Азия, Африка, Северна и Южна Америка, но с австралиец не съм се запознавал все още. Има много българи, не помня точния брой и смятам, че българското общество е силно изразено. Така че ако имаш нужда, винаги може да се почувстваш като у дома си.

Разкажи ни за града, в който учиш?

Айндховен е як град. Има всичко, от което човек би имал нужда. Всякакви магазини, барове, кафенета и места за развлечение. Намирам за интересна и красива комбинацията от модерна архитектура и типичните холандски, тухлени къщи. Днес, денят в който пиша отговорите си, местния ПСВ играе с Барселона. Така че ако си фен на футбола, градът има голям стадион в центъра си, който можеш да посетиш. Има силна музикална култура – зали, клубове и барове. Фестивали и празници се случват почти постоянно. Бих описал града като chill град с достатъчно забавление, когато имаш нужда. Градът е постоянно в ремонт и нямам предвид големи, дразнещи ремонти, които отнемат една година. Целят постоянно да ъпдейтват инфраструктурата и да подобряват начина на живот.

Как се придвижваш?

Единственият начин, по който се придвижвам, е с колело. Смених няколко колелета, като счупих две, едно ми бе откраднато. Но колела винаги се намират на ниски цени. Също ползвам градския транспорт, но рядко.

Колко струва обучението и какви са разходите ти за квартира, храна и др?

Обучението е 2000 и нещо евро, не помня колко точно. Успях да си намеря много яко апартаментче на около 15 минути от центъра за 800 евро. Деля го с приятелката си и излиза още по-евтино. Храната не е скъпа и ако успяваш да хващаш намаленията излиза доста евтино. Но да излизаш по барове, ресторанти и заведения е доста солено.

Какви са възможностите за финансова помощ /заем, стипендии, социално подпомагане/

Не взимам никаква финансова помощ, но от това, което знам е, че има няколко начина за финансиране. За нас, студентите от ЕС, ако работим 56 часа месечно може да получим помощ от 370 до 390 евро, която не трябва да се връща, ако завършиш успешно до 10 години. Също към това влиза и карта за безплатно пътуване. Също може да се взима до 1000 евро помощ, но след завършване, трябва да се върнат остатъка без 390-те, които студентът взима безвъзмездно.

Има ли възможности за работа?

В момента работя като доставчик на храна за Deliveroo. Но има много заведения и барове, които си търсят хора. Също има компании, които наемат студенти. Магазините за дрехи постоянно търсят персонал.

Какви са плановете ти след като завършиш? Смяташ ли да се върнеш в България?

След като завърша, ще се опитам да си намеря работа по специалността. Предпочитам да остана в Айндховен или в Холандия като цяло. Също бих заминал да работя в някоя друга държава като Испания или Швейцария. Но в България все още не съм решил кога ще се връщам.

Защо избра UNIFY, доволен ли си и би ли ни препоръчал на бъдещите кандидат-студенти?

Разбрах за UNIFY, защото ми бе препоръчан от приятел. Избрах UNIFY,  след като присъствах на изложенията им за холандските университети. Бих препоръчал на всеки, който иска да учи в Холандия да мине през Unify. Бързо, лесно, приятно.

 

Logo