Георги Костов

Георги Костов

Представи се накратко - Име, програма, университет, снимка.

Аз съм Георги Костов, 3та година във Fontys ICT, Айндховен. Специализацията  ми е pre-master. В момента си правя стажа в Маастрихт.

Как премина кандидатстването ти с UNIFY?

Беше много спокойно, няколко пъти ходихме с родителите ми на консултации, за да сме сигурни, че сме избрали точния университет и когато бяхме сигурни, просто изпратихме документите на UNIFY и те се справиха с всичко останало.

Разкажи ни повече за университета и специалността, която учиш?

Fontys  е огромен университет, даже са ми казвали че е най-голямото HBO в Холандия (не съм 100% сигурен в това, но е много голям). Въпреки че се съсредоточават във бизнес, ИТ обучението им е много добро. Те разполагат с много техника и има ICT бюро на 3ти етаж където можеш да вземеш на заем каквато и да е техника безплатно – от зарядни за телефон, до плейстейшъни и мак букове. Самата специалност е относително нова и затова постоянно има промени в начина, по който се ръководи. Поне за мен, програмата не ме натовари безумно много (за сега) и ми даде достатъчно свободно време да се чувствам ОК.

Кое ти харесва най-много в твоя университет?

Бих казал хората, защото идват от най-различни националности. Този отговор звучи изтъркан, обаче освен, че са хора от много държави, те са и достатъчно квалифицирани хора, с който можеш да провеждаш интересни разговори. Пример, знаете ли че в Казахстан са вярвали в Тангра?

А какво не ти харесва?

Понякога програмата става много бавна и проста. От време на време искам да уча нещо по теоретично, но Fontys се концентрира върху бизнес и ИТ какъвто ще намериш в работата, а не в лабораторията.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество?

Както казах, има всякакви студенти. Има малко от Африка и Америка, но най-много са от Азия и Европа, много от източна Европа.  Българското общество е най-голямото – повече от 30% от студентите в английския поток от моята година са българи.

Разкажи ни за града, в който учиш?

Айндховен е хубав, спокоен град, който непрестанно расте. Има много чуждестранни магазини и култури и понякога големи купони в центъра от време на време (когато айндховенския отбор спечели мач). Няма много забележителности и нощния живот не е чак толкова голям като в други градове в Холандия, но за сметка на това е много по-спокоен.

Какви са разходите ти за квартира, храна и др?

Квартирите са между 360-450 евро за стая със обща тоалетна и кухня и около 600-800 евро за самостоятелна стая (студио) със собствена кухня и тоалетна. Храната ми излиза около 100-200 евро на месец, зависейки от това колко често ям навън.

Какви са плановете ти след като завършиш? Смяташ ли да се върнеш в България?

Още не съм сигурен какво ще правя като завърша. Най-вероятно ще остана в западна Европа за няколко години и ще работя.

Защо избра UNIFY, доволен ли си и би ли ни препоръчал на бъдещите кандидат-студенти?

Доволен съм от UNIFY, не само че не трябваше с почти нищо да се занимавам за кандидатстването,а и те винаги са учтиви и готови да ти помогнат и отговорят на въпросите. Ако имате проблеми във Холандия, те с удоволствие биха помогнали.

Logo