Нидерландия оправдава слуховете за интернационалните студенти - Промени в студентското финансиране

21.09.2023
Нидерландия оправдава слуховете за интернационалните студенти - Промени в студентското финансиране

 Здравейте,

Споделяме много важни новини от Нидерландия и ви желаем приятно четене! 

От 1ви септември 2023 година, интернационалите студенти отговарящи на нужните условия могат да получават субсидия до близо 850 евро месечно. През изминалата година, ние от UNIFY чухме и изчетохме много и различни слухове как българските студенти вече не са добре дошли в Нидерландия, как образованието вече ще е само на холандски език, няма да има възможност за настаняване и какво ли още не.

Ние от наша страна естествено опровергахме и продължаваме да опровергаваме тези слухове, обяснявайки, че образованието което предлагаме е само на английски език и нидерландския е втори чужд език който студентите могат да изучават, че всички са все още добре дошли и дори все повече университети съдействат или даже гарантират настаняване.

Похвалното обаче в случая е, че Нидерландското Министерство на образованието, културата и науката реши също да спре тези слухове, връщайки променената преди 8 години структура на студентско финансиране и улеснявайки още повече всички интернационални студенти.

Няколко са основните промени към момента, сравнявайки условията и субсидиите. До преди 1ви септември, първото и най-важно условие беше студентите да работят поне 56 часа месечно, за да получават субсидия. От 1ви септември обаче изискваните часове са 32 часа, а след 6 изработени месеца 24 часа месечно. Другата основна промяна е връщането на така любимия на студентите базов грант който към момента е 439,20 евро, допълнително на 416-те който студентите отговарящи на изискванията могат да получават. Естествено студентите отговаряйки на всички изисквания имат право и на безплатна карта за транспорт, за всички видове транспорт в страната, без самолети за съжаление (нещо което се надяваме да включат в идните години 😊) Освен субсидиите, студентите могат да се възползват и от кредит с минималната лихва от около 1%, който да покрие таксата за университета (2,500 евро годишно за 2024).

С тази си промяна в закона Нидерландия за пореден път показва че интернационалните студенти са не само добре дошли, но и подстрекавани за изберат Нидерландия за висшето си образование, по-време на което могат да се издържат напълно самостоятелно докато учат и работят.

Целият екип на UNIFY, като професионалисти, но и вече преминали през цялото житие и битие на студенти в Нидерландия, с радост ще отговорят на въпросите на всички студенти и ще споделят опит.

Поздрави,

Екипът на UNIFY 

Logo