Ще има ли онлайн обучение за първокурсниците в Нидерландия? Официална информация по темата.

05.05.2020
Ще има ли онлайн обучение за първокурсниците в Нидерландия? Официална информация по темата.

Холандските университети обмислят варианти и за онлайн обучение през новата учебна година, поради пандемията от COVID-19. 

Все още няма официално финално решение по въпроса дали занятията ще бъдат онлайн, но част от университетите, сред които Breda University of Applied Sciences, Saxion University of Applied Science, Erasmus University и Leiden University обявиха, че се подготвят за всички варианти на обучение през първия семестър на учебната 2020/2021 година. 

От Март 2020, всички холандски университети направиха успешен преход към онлайн обучение и онлайн изпити, поради обявената пандемия и извънредно положение в Нидерландия. Имат пълна подготовка, ако се наложи, да стартират новата учебна година от Септември 2020 по този начин.

"Ако студентите нямат възможност да започнат учебната година от Септември месец на място в кампусите ни в Нидерландия, BUAS ще предостави възможност за изцяло дистанционно начало на учебната година за всички международни студенти. Разбира се, предпочитаме да се ви видим на място, в нашия вдъхновяващ и приятен кампус, още от самото начало, но това може да е невъзможно точно в този момент. Така че, не се колебайте и притеснявайте, учебната година ще стартира по един или друг начин и ние сме достатъчно гъвкави и подготвени да подкрепим всички студенти!" потвърждава Maaike Vergouwen Kocken, Senior Recruitment Advisor в Marketing and Communication Office на Breda University of Applied Sciences. 

„Обмисляме вариант, в който има възможност за студентите започващи 1-ва година в университета да имат избор дали да посещават занятията на място или онлайн. Тъй като за някои студенти пътуването до страната е невъзможно поради затворени граници, така всички ще имат възможност да започнат образованието си по график“ съобщава от Judith van Felius - van Andel, Course Director в Saxion University of Applied Sciences в специално съобщение до UNIFY - официалното представителтво на холандските университети за България. Освен това добавят, че основните критерии за възползване от онлайн обучение са рестрикциите за пътуване в България и Нидерландия. 

„Ако студентите имат възможност да посещават занятията на място, те няма да могат да се възползват от онлайн класовете. Няма да има вариант за комбинация между двете“ допълват колегите от Холандия. За сега се обмисля онлайн класната стая да е възможна само за първия семестър на учебната 2020/2021 година. 

Представителите на университетите категорично заявяват, че годишната такса за университета не подлежи на промяна при избор на онлайн обучение и остава със същия размер, както до сега е обявено. Повече за годишната такса за образование в Холандия, може да прочетете тук.

Относно събитията, които съпътстват начaлото на учебната година, като „Introduction“ седмицата за новите студенти, от университетите съобщават, че вече обмислят алтернативни варианти за провеждане. За сега не се планира тяхното отменяне, тъй като запознанството на студентите и тяхното сплотяване като екип е важно, дори в онлайн условия и пандемия. 

От UNIFY продължаваме да следим ситуацията и ще ви информираме веднага щом получим допълнителна информация по въпроса от страна на университетите в Нидерландия.

Последвайте ни в Instagram и Facebook, и следете сайта ни за още подробности.  

Logo