ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОМЕНИ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ ПО ПРИЛОЖНИ НАУКИ, КАСАЕЩИ МЕЖДУНАРОДНИТЕ СТУДЕНТИ

15.03.2024
ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОМЕНИ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ ПО ПРИЛОЖНИ НАУКИ, КАСАЕЩИ МЕЖДУНАРОДНИТЕ СТУДЕНТИ

От Нидерландия ни изненадват с нови мерки и промени в образованието. Въпреки, че университетите твърдят, че не са напълно неочаквани, новината и планираните мерки са новост за всички.

Въпреки, че все още няма точност в промените, желаем своевременно да ви информираме за това, за да избегнем ненужно притеснение от ваша страна. Важно е да отбележим, че промените ще касаят учебната 2025/2026 година!

В публикуваното днес писмо от Асоциацията на университетите за приложни науки към министъра на Образованието, културата и науката г-н Robbert Dijkgraaf, се адресират няколко основни промени които биват поискани от държавата относно интернационализацията в Университетите по приложни науки.

Цялото писмо е на Нидерландски език и може да бъде прочетено ТУК. Ние, от наша страна ви изписваме важните точки в тази статия.

В писмото Асоциацията на университети по приложни науки се фокусира към важността на висшето образование в международен аспект, както за развитието на образованието и науката в Нидерландия, така и за икономиката на страната. Предложението за промени, които се очаква да бъдат направени са с цел да се създаде устойчив баланс, в който ценните аспекти на интернационализацията могат да се поддържат, както и при нужда да се контролират от висшите учебни заведения.

Въпреки предложените промени, които ще изброим малко по-надолу, е важно да се подчертае, че от Асоциацията осъзнават силната нужда от международни кадри за подобряване на икономиката на страната. Отчита се и разликата между поставените цели и ситуация в теоретичните университети и тези по приложни науки.

Бакалавърските степени от Университетите по приложни науки, гарантират на пазара високообразовани професионалисти, като връзката им с с пазара на труда винаги е била в основата на обучението предлагано от тях. Интернационализацията е считана като изключително важна част от развитието на университетите по приложни науки и виждат нуждата от промени които да предотвратят възможността за стигане до крайности както при теоретичните университети, както и да създадат вече упоменатия баланс и фокус към развитие на всички позитиви в социален и икономически план за международните студенти в холандското общество.

Ето ги и ясно изписани всички мерки за очаквани промени:

  1. Езикови промени:
  • На международните студенти, които нямат включено изучаване на Нидерландски език в учебната програма, ще бъдат предлагани курсове (онлайн) за научаване на езика на различни нива. Те ще подпомагат както социалните контакти, така и възможностите за професионална реализация (писане на кандидатури за работа на Нидерландски език например). При преминаване на тези курсове студентите ще получават допълнение към дипломата си за бакалавърска степен.
  •  Всички преподаватели и работещи в университетите по приложни науки активно ще се фокусират към научаването на Нидерландския език, през работно време и за сметка на университетите.
  • Административния език във висшите учебни заведение да остане Нидерландски. Тук обръщаме внимание, че информацията ще бъде давана на Нидерландски, но и на английски език.
  1. Контрол върху броя международни студенти:
  • Университетите по приложни науки също както теоретичните искат от министъра да създадат и за тях възможността някои специалности да са с Numerus Fixus – или определен брой максимум допуснати студенти.
  • Университетите виждат важността от присъствието им на изложения за образование и представяния, както в Нидерландия, така и в различни държави. Те ще обръщат повече внимание при посещения на даване на информация относно възможностите за настаняване.
  • През идната година университетите по приложни науки ще изготвят план как колективно да се включват в различни посещения и да дават на студентите нужната информация за видовете образование в Нидерландия, което от своя страна да помогне на студентите за избирането на правилното за тях образование и специалност.
  • Специалности в които има много търсене на кадри на местно и национално ниво, ще останат основни за набиране на нови студенти. Както и специалности като международен бизнес, където разнообразието в националностите на студентите е от изключителна важност за развитието на учащите в бранша.
  1. Баланс от интернационализацията и социални аспекти
  • От висшите учебни заведения, искат да започнат с инициатива фокусирана директно към международните студенти и възможностите за тях да останат да работят и да се развиват в Нидерландия. Желанието на бъдат задържани максимален брой студенти които да спомагат развитието на държавата от различни гледни точки е изключително важна част от промяната.
  • Настаняването е друг важен фактор в плана с промени на университетите по приложни науки. Те планират да създадат и работят в развиването на повече възможности за предлагане на настаняване на международните студенти. Това ще се случи в активна взаиморабота с общини и агенции за настаняване. Заради разликите в обема на проблематика с намиране на настаняване, работата по разрешаването му ще бъда фокусирана възможно различно в различните региони на страната.
  • Международните студенти ще бъдат информирани най-късно през месец май за ситуацията и пазара за намиране на жилища и настаняване.
  1. Организация на управлението и процеса – Асоциацията на университетите по приложни науки гледа към възможностите в дългосрочен план и как това ще се отрази на социалното и икономическо развитие на страната. В различните сектори на обучение има различна търсеност и от това ще се и определят мерките през идните години. Ежегодно промените ще бъдат разглеждани, обсъждани и при нужда коригирани. В икономическия сектор, университетите предвиждат кап, който ще бъде средно същия колкото са били и студентите за изминалите три години, което само по себе си не създава ограничения.

Изписаните промени са, както вече написахме, изпратени днес към министъра на образованието, културата и науката. Други източници дават информация, че министъра към момента няма претенции към още промени освен опоменатите.

Всяка промяна може да изглежда страшна, но изчитайки това писмо, ние от UNIFY виждаме изключително много потенциал и позитиви. Възможността за създаване на квота например показва сама по себе си, че университетите по приложни науки са също толкова желани като теоретичните. Целта на промените обаче е не да ви откаже от Нидерландия, а точно обратното. Да ви покаже, че не само сте добре дошли, но и на университетите им е важно да успеете да се развиете професионално в държавата и с натрупаните знания и опит от приложните университети да допринесете за развитието на икономиката на държавата.

Ако искате да научите всичко за бъдещите промени и да получите отговор на въпросите, касаещи вашето академично бъдеще, то може да заповядате на нашето изложение за образование UniExpo, което ще се проведе в София, Варна, Бургас и Пловдив
По време на събитията ще можете да се срещнете с представители на университетите от Нидерландия и да поговорите за всичко предстоящо. А ние от UNIFY сме подготвили и специални презентации, касаещи темата.


Очакваме ви!

 

 

Logo