Намалена ли е учебната такса в нидерландските университети за 2021-22 година?

02.04.2021
Намалена ли е учебната такса в нидерландските университети за 2021-22 година?

Последните дни много от вас се свързаха с нас, объркани заради различни публикации в интернет относно учебната такса за настъпващата учебна година. Затова с тази статия ще се опитаме максимално да ви разясним.

Учебната такса за академична година 2021-22 е 2168 евро. Тя се нарича - statutory fee и се дава само на акредитирани програми от холандското министерството. Statutory fee е за всички студенти от европейския съюз. За всички извън съюза таксата се нарича institutional fee- тя е и доста по- висока.

Всяка година през пролетта се решава дали statutory fee да бъде намалена наполовина за студентите, които ще са 1-ва година. За всички студенти първи курс учебната такса ще бъде 1 084 евро. Тук отваряме една скоба - има програми, които са с малко по- високи такси или към тях трябва да се заплатят екскурзии, униформи, допълнителни консумативи, но твоя консултант от UNIFY те е уведомил вече за това.

Има и една много малка група студенти, които ще платят по - малка такса и това са всички студенти, които ще учат за учители. Те ще платят само 542 евро.

Накратко казано, таксата за обучение за български студенти към този момент остава непроменена.

Източник: DUO -Dienst Uitvoering Onderwijs

 

Logo