Митове за образованието в Холандия

Митове за образованието в Холандия

9 от най-често срещаните митове за образованието в Нидерландия:

1. Изследователските университети са по-престижни от приложните университети.

Не, това не е вярно. Нидерландските университети са известни в цял свят със своето високо качество на преподаване и иновативност. Въпреки това, отделните факултети и катедри на университетите могат да бъдат по-престижни (по-известни) от средните за страната в дадена сфера. Но, това не зависи от вида университет, а от направлението, към което сме се насочили. Един университет може да бъде най-престижният за програмата по гейм дизайн и същевременно да не бъде чак толкова известен за програми като финанси например.

2. Ще си намеря по-лесно и по-бързо работа след като завърша бакалавър в изследователски университет.

Това е един от често срещаните митове в България, който обаче трудно може да бъде оправдан. При кандидатстване за работа, Нидерландия е една от страните, в които работодателите държат изключително много на професионалния опит, междукултурната компетентност и други “soft skills”, които кандидатът показва по време на интервюто. Студент, който завършва приложен университет с една цяла година професионален опит зад гърба и специално подготвен за сферата на бизнеса има много по-добри възможности за започване на работа веднага, отколкото студент, който е завършил изследователски университет и тепърва трябва да трупа практически опит, който най-често става чрез стажове. За да видите на какви позиции и в какви компании работят нашите студенти, може да посетите страницата ни „Истории на успелите“.

3. Дипломите за бакалавър и магистратура от изследователските и приложните университети са различни.

Не, няма разлика в дипломите. И от двата типа получаваш диплома за бакалавър или магистър. Така известните наименования HBO и WO стоят за hoger beroepsonderwijs (превод на англ.: higher professional education) и wettenschappelijk onderwijs (превод на англ.: scientific education) и показват сферата, в която университетите подготвят своите студенти. За повече информация, може да прочетете ТУК

4. Процесът на кандидатстване е сложен.

Доколко е сложен процесът на кандидатстване в Нидерландия зависи от програмата, за която се кандидатства. За повечето програми приемът става само по документи и не е необходимо да се полагат допълнителни изпити. Въпреки това, има програми, т. нар. програми с квоти, които имат по-тежък процес на кандидатстване и включват допълнителен изпитен материал и документи. За повече информация, можете да се свържете с нас.

5. Университетите изискват сертификат по английски в момента на кандидатстването.

Това не е така. За програми, които не са Numerus Fixus, сертификат по английски не се изисква в момента на кандидатстване. Той може да се даде на по-късен етап - в повечето случай до 1-ви юли преди започване на учебната година. 

6. Образованието в Нидерландия е скъпо и е достъпно само за малка прослойка от български студенти.

Това не е така. Много студенти успяват да се издържат сами след първата си година на обучение. Холандското правителство помага на студентите от Европейския Съюз като покрива 80% от учебната такса за периода на следването. Това означава, че таксата, която остава на студентите да заплатят на учебна година възлиза на 2000 евро. За първокурсниците тази сума е наполовина – 1000 евро. Всички български студенти имат възможност за изплащане на таксата на вноски, възможност за студентски заем или студентстка субсидия. Ежедневните разходи не са повече, отколкото във всяка една страна в Европейския Съюз.

7. Необходимо е да говоря нидерландски, за да уча и живея в Нидерландия.


В Нидерландия има над 2,100 програми на английски език. Може да направиш своя избор сред огромния брой програми ТУК. Не, не ти е необходим нидерландски език, за да живееш и учиш в страната на лалетата, защото всички нидерландци говорят перфектно английски.

8. Необходимо е да бъда отличен ученик, за да ме приемат в нидерландски университет.


Отличните оценки в дипломата са необходими само за някои програми в Нидерландия. За повечето университети е по-важна самата мотивация, която те кара да избереш конкретна специалност. За повече информация, можете да се свържете с нас.

9. Ще се чувствам самотен, ако заживея като студент в Холандия.


Сприятеляването в Холандия е по-лесно, отколкото навсякъде другаде по света. Защо? Защото в международна атмосфера, не е възможно да се чувстваш самотен.

Разбери повече за възможностите за работа в Холандия ТУК.

  

 

Logo