Radboud ти пази гърба!

18.10.2021
Radboud ти пази гърба!

Radboud ти пази гърба!

Представяме ви статия, написана за нас лично от Деница Петрова, която е втора година студентка в университет Radboud и учи Economics and Business Economics. В нея тя ще ви разкаже повече за личните си впечатления и преживявания. Насладете се на следващите редове!

"Преди да започнете да четете тази статия, искам да уточня, че не работя в advertisement сектора на университета, нито съм промоутър. Аз съм втора година студент в Radboud University, уча “Economics and Business Economics” със специализация “International Economics and Business ”, а следващите редове са обективните ми впечатления от опита ми тук. И да, въпреки че уча “сухи и теоретични” неща в изследователски университет, пак имам предостатъчно време да пиша статия за Unify - тук не е толкова тежко (или скучно), колкото си мислите!

Ако нямате толкова време колкото мен и искате да разберете защо Radboud е различен от останалите университети, може директно да се насочите към секциите “Социално и културно развитие” и “Личностно развитие”.

 Ако се чудите какво отличава Radboud от останалите изследователски университети, “Отношението”, “Защо ми е цялата тази теория?”, “Guest Lectures”, “Личностно развитие” и “Radboud ти пази гърба!” са ключовите ви точки в тази статия. 

А ако искате да добиете пълна представа за живота в Radboud, нека започнем с basic елементите…

Обучение и образование:

Методи - Понякога не е много лесно да седиш в зала с още 200 човека и да слушаш лекция, пък какво остава да я разбереш! Лекторите в Radboud University са много внимателни и прецизни в обясненията си, дават различни перспективи върху материала, като развиват критичното ни мислене. Въвеждат студентите в дискусии по време на лекции и представят изучаваните концепции по много достъпен начин. Разбира се, винаги е възможно да остане нещо, което не си разбрал и може би, седейки в голямата зала, пълна с хора, ще си помислиш „Няма да питам, въпросът ми е глупав, не искам да се излагам…“ - Правило номер 1: В Radboud няма глупави въпроси! Но все пак, ако си от срамежливите, винаги има възможност да попиташ по време на почивката или след лекцията, а лекторите с радост ще ти обяснят.

А пък ако се притесняваш от тях самите, на помощ идват working групите. Това са срещи, в които материалът на курса може да се упражнява по различни начини- чрез задачи, дискусии, проекти и т.н. Групите се състоят от 10-20 студента, като всяка група има ментор, който най-често е студент, каращ магистратура или докторантура в Radboud. Това е човекът, който ще отговори на всеки твой въпрос, ще насърчи любопитството ти и ще ти помогне да се интегрираш в студентската среда.

Отношението - В Radboud е ясно, че изпълняването на академичните задължения не е единствения приоритет, когато става дума за обучаването на един човек. Тук лекторите не те гледат като обект, върху който да си изсипят дипломите. Те се отнасят с уважение към нас и са много широко скроени. Непрекъснато ни насърчават да задаваме въпросите си и да представяме идеите си и са много  отзивчиви, когато потърсиш тяхната помощ.

Защо ми е цялата тази теория? - Да, изследователските университети са асоциирани с много учене, академичен фокус и доста често-сухи факти и обяснения на механизми. Направо на моменти човек да се запита „Какъв е смисълът от това, ако искам, мога да си го Google-на!“. Лекторите в Radboud са много повече от търсачка в интернет обаче! Те съсредоточават лекциите си върху приложимостта на материала. Непрестанно дават актуални примери от реалността, където изучаваната теория дърпа конците. По този начин лекторите несамо осмислят науката, но и ни помагат да разбираме света по-добре.

Guest Lectures - и като говорим за приложимост, какъв по-добър начин има да се запознаеш с бъдещата ти работа от това да чуеш опита на успяващ човек в сферата на специалността ти? Нерядко регулярните ни лекции са заместени с презентации от известни учени с нобелови награди, професионалисти от централни банки на различни страни, световно признати лектори, социолози, писатели и т.н. Radboud ти дава възможност да се докоснеш до най-високото ниво на специалността ти още по време на бакалавъра!

Както вече стана ясно, обучението не е единствения позитив на Radboud. Какво друго можеш да получиш тук?

Социално и културно развитие:

Групови проекти и задачи - Освен че можете спокойно да си говорите с лекторите, те също така ни мотивират и да развиваме отношенията си с другите студенти. Някои учители го правят под формата на групови (дългосрочни) проекти, като също така изграждат уменията ни да работим в екип, други дават седмични задачи, а трети (по време на лекцията)  просто ще ти кажат „отидете при човек, с когото не сте си говорили и направете това упражнение заедно!“. Та щеш-не щеш, и да си най-срамежливият човек на света, пак не оставаш сам.

Много националности - Хубавото е, че гореспоменатите отношения са несамо социално, но и културно обогатяващи. Атмосферата в Radboud е много international. Хората тук, включително и лекторите, са с толкова различни произходи, култури, вярвания, знания, идеи... Като цяло може да се каже, че Google ти е под носа!

Nijmegen - Германия също ти е под носа. Radboud се намира в очарователния Наймейхън, който е наситен със студенти от цял свят и има какво да предложи на всеки един от тях: барове, магазини, паркове, музеи, спокойствие, че даже и плаж до центъра на града! Освен културно и социално развитие, като най-старият град в Нидерландия, Наймейхън ти предлага и над 2000 години история. Пък ако евентуално ти доскучае от нидерландските стандарти, хващай колелото и след 15 минути си в Германия!

Личностно развитие:

Различни дейности - Курсовете ни са много наситени с различни задачи: теория, статистика, изследване на литература, проекти. Всички тези in-class дейности ти помагат да разбереш къде си най-добър, какво ти е най-интересно. Учене, писане, анализиране, research, креативност- за всекиго по нещо! Дори и специфично насочена, всяка програма в Radboud University ти дава възможност да се развиваш на много нива и да опознаеш себе си!

Специализации - като говорим за опознаване, програмите са така структурирани, че получаваш подробен introduction в сферата, която си избрал, а втората година, базирано на интересите и уменията ти, сам избираш в коя посока искаш да продължиш. Като за финал, в някои програми ще можеш да караш semester abroad или да черпиш опит като стажант.

Извън клас - Добре, вече знаеш къде те бива, какво те вълнува и сега какво? Университетът ни е пълен с много студентски организации, които уреждат образователни събития като допълнителни лекции, презентации, срещи с големи компании и професионалисти в различни сфери на науката, помагат ти да изградиш social network.

Работа в кампуса - ако имаш амбиции и искаш да си още по-продуктивен, Radboud предлага различни работни позиции, дори за студентите в бакалавърските програми.

Организират се също и много социални активности-партита, екскурзии, спортни състезания….

Спортната база - Тук е мястото за всеки вълк единак, team player или муха без глава, защото голямата ни база предоставя възможности да тренираш сам, да играеш групови спортове или да посещаваш клас с други (несамо) студенти, които искат да се научат или развиват в избраната активност. Базата е изключително добре поддържана и можеш да избираш от 80 спорта! Пък ако не си толкова по активностите, а просто обичаш чистия въздух и спокойствието, Radboud се намира до голяма гора, част от която е разположена в кампуса!

С две думи: Radboud rocks! Въпросът е, че избираме университета, несамо за да прекараме 3-4 години някъде. Нали затова е и цялата драма с решението ни след 12-ти клас?

Radboud ти пази гърба!

Разпознаваема диплома - Университетът, програмите, възпитаниците и лекторите са носители на множество награди по различни дисциплини и критерии. Тези постижения, в комбинация с изредените досега позитиви, допринасят за високата репутация на Radboud, несамо в Нидерландия, но и по света, а диплома от тук ще се гледа с голямо уважение от бъдещите ви работодатели.

Възможности за работа в кампуса - един от тези бъдещи работодатели може да е и самият Radboud! Личното отношение и впечатления не са важни само по време на обучението, защото тук имаш възможност да започнеш професионалното си развитие веднага, щом завършиш! Университетът ни предлага работни позиции за току-що завършили студенти, а с такъв опит CV-то ти  ще е номер 1!

Неограничени възможности извън камуса - не е лесно, трябва да изберете бакалавър, за който ще сте закотвени и по нататък в живота си… В Radboud случаят не е такъв обаче! Освен високото ниво на подготовка, знания и умения, свързани със специалността ни, програмите тук ни обогатяват и по теми и механизми, които не са толкова директно свързани с конкретната материя на бакалавъра. Накратко, Radboud ни квалифицира за много повече от това, което сами си поставяме за цел и маха тежестта, да се чувстваме фиксирани за избор, който сме направили на 18 години."

Деница Петрова

Logo