Политическите промени в Нидерландия и последствията за международните студенти

13.02.2024
Политическите промени в Нидерландия и последствията за международните студенти

Здравейте бъдещи студенти и скъпи родители,

Като добре информирани хора знаем, че и вие като нас следите световните новини и промени, особено когато се отнасят за държавата, в която съвсем скоро ще започнете да учите.

За нас е важно да ви предоставяме реалната и адекватна информация, затова и пишем тази статия. От доста време в Нидерландия има политически проблеми свързани с пренаселеността на държавата, която идва от ръста на китната Нидерландия и многото ѝ жители родом от там, но и много от тях от интернационален характер. Международните студенти като вас самите са голям процент от населението и логично държавата да потърси какви са възможните мерки, които могат да се предприемат, за да се намали пренаселването.

При разглеждане на проблема с пренаселването, държавата открива и друг наболял проблем, а именно факта, че международните студенти, с високия си успех, постижения и знания, в много дисциплини успяват да заемат позиции в различни бакалавърски специалности и по този начин изместват студентите родом от там. Може би тук е мястото да кажем, че е нормално да се реагира по този начин и ги разбираме, не само защото предложеното образование е на изключително високо ниво и следователно всички искат да учат там, а за техните родни деца не остават места да продължат висшето си образование.

Надяваме се горе изписаното обяснение ви изяснява проблема и дава предистория. Нека ви информираме обаче за случилото се тези дни. Не неочаквано, 14-те нидерландски академични университети (University of Groningen, Universiteit van Amsterdam, TU/e, Maastricht University, University of Twente, Radboud University, Tilburg University, Erasmus University, TU Delft, Leiden University, Vrije Universiteit Amsterdam, Wageningen University, Universiteit Utrecht, Open Universiteit) са взели съвместно решение да предприемат мерки по решаването на проблема с високия брой междунродни студенти.

Ето и какви са мерките, които са предвидили да влязат сила от 2025-2026:

  • В момента 30% от бакалавърските програми в Нидерландия са на английски език, този процент ще бъде намален. Ще бъдат добавени нови специалности само на нидерландски език, някои специалности ще бъдат сменени от английски на нидерландски, в идните две години няма да има нови специалности на английски език.
  • Специалностите на английски ще имат допълнителна квота, която ще бъде по-ниска от броя интернационални студенти, които са започнали бакалавърска степен през изминалите години.
  • При намаляване на интернационалните студенти, университетите работят по план за осигуряване на общежития, както и възможности да се привлекат вече завършилите интернационални студенти да останат и да работят в държавата.

Ясно изписани мерките, които ще бъдат предприети, надяваме се ви показват, че никой не казва, че не сте добре дошли, а просто университетите и държавата искат да създадат при вече пренаселената ситуация място и за техните студенти, които да имат възможността да продължат висшето си образование в родната им страна.

В допълнение, отбелязваме, че изписаните мерки се фокусират само към бакалавърски специалности в изследователски университети. При бакалавърските програми в приложните университети, промени на този етап няма и не се очакват, както и при магистърски програми в двата типа университети.

В официалното писмо от UVN, университетите са изписали за заключение един абзац, който ще цитираме директно на нидерландски, защото той най-добре описва мнението им по въпроса:

 „Met nadruk roepen universiteiten op om het kind niet met het badwater weg te gooien en waarschuwen voor radicale, generieke maatregelen die op sommige plaatsen te lezen zijn, zoals het omzetten van alle bachelors naar het Nederlands. Deze maatregelen zullen grote negatieve gevolgen hebben voor de samenleving, de economie, universiteiten en Nederlandse en internationale studenten. Arbeidsmarkttekorten zullen verder oplopen, in het bijzonder in tekortsectoren. “

Ако си го преведете ще видите и това, което ни сме ви написали, никой не говори за бързи радикални мерки, за тотален стоп на студентите, че не сте добре дошли или няма място за вас.

Представете си го като едно предизвикателство, с по-тежка квота, но пък приемайки ви с наистина топ състуденти, в цялостно интернационална среда и с по-добри възможности за настаняване. Тук е мястото да отбележим значимостта на кандидат-студентския процес и че шансът ви е само един. Освен всички изпити, на които трябва да се явите и знанията, които трябва да имате и придобиете, остава разбира се и административната част на кандидатурата ви. Правилната подготовка и стратегия, изрядността на документите и сроковете за изпълнение, е мястото където ние специализираните консултанти от UNIFY можем да ви съдействаме.

За още по-подробна информация и обяснения, може да изслушате и Интервюто на Милена Генчева с БНР

От всичко лошо, има винаги и по-нещо хубаво. Ако пък имате притеснения и въпроси, ние сме на среща и можете да се свържете с вашия консултант.

 

Поздрави,

Екипът на UNIFY

Logo