Перспективите на Туризма и Хотелиерството – програми на настоящето и бъдещето

17.11.2023
Перспективите на Туризма и Хотелиерството – програми на настоящето и бъдещето

В днешно време има стотици различни специалности, които могат да се изучават и това, разбира се, често затруднява студентите и на много ранен етап те трябва да направят правилния избор.

Програмите по Туризъм и Хотелиерство са едни от най-желаните за изучаване във висшите учебни заведния.  Oсвен това Туризмът и Хотелиерството са едни от най-големите световни индустрии, носещи приходи от милиони долари. В днешния свят, пътуването става все по-достъпно за повече хора и затова това е една от най-перспективните професии.

 

Програми се изучават на ТОП ниво в университет Breda University of Applied Sciences, Нидерландия. Университетът е в ТОП 30 в класацията на QS Rankings за най-добри университети по туризъм в света, както и е обявен за най-добър публичен университет по туризъм в Нидерландия за 2023 г. от Keuzegids. Освен това университетът е с над 55 години опит и широка мрежда от партнъори по целия свят (над 65 партниращи университета)

  

Университетът предлага и магистърски програми по Туризъм, подходящи за всеки студент, който иска да задълбочи знанията си в магистратура.

 

Вземайки специалността по Туризъм, например, е интересно да отбележим, че студентите нямат една и съща причина да изберат да учат точно това. Голяма част от тях избират туризма заради страстта си към пътувания, мислейки че това е основната част на програмата, други избират туризъм, защото са комуникативни хора, които обичат да общуват и хора, които би им доставяло удоволствие да помагат на хората, културите и т.н., с цел да имат работни дни изпълнени със смисъл и мисия. Какво е туризмът като специалност е основен въпрос, на който бихме желали да дадем отговор. Туризмът като специалност е ясно изявена бизнес специалност, включваща голяма част от бизнес дисциплините, които се изучават и от International Business специалностите. Насочеността на дисциплините обаче е към сферата на туризма. Туризъм не се ограничава само в това да работиш в туристическа агенция. Той е и брандиране на дестинации, работата по министерства на туризма, държавни органинзации, destination management компании, изграждането на видове туризъм и маркетинга на целия продукт.

Например, по дисциплината счетоводство се учи баланс и други процеси, свързани с администрацията и финансите на туроператорска фирма. Винаги във всяка една бизнес дисциплина ще можете да намерите връзката с туризма, което хем ви специализира учейки туризъм, хем не ви ограничава защото изучавате важни основни бизнес дисциплини.

По време на следването си, всеки студент работи заедно с професионалисти от индустрията, за да може да осъществи активен и социален процес на придобиване на знания, в сътрудничество с преподаватели и професионалисти от туристическата индустрия.Ученето чрез практика включва и посещения на компании, организиране на екскурзии, стажове. По време на третата си година от следвнето, студентите имат задължителен 20 седмичен стаж в компания, където придобиват реален опит от туристическата индустрия. Също така през тази година студентите избират и някоя от специализациите: E-Tourism, Tourism Design & Development, Tourism Business, Tourist Experience. Освен всичко това университетът предлага и бакалавъркса програма по научен туризъм в сътрудничество с Wageningen University.

 

От друга страна програмата по Хотелиерство е също толкова перспективна, колкото и Туризмът. Ежедневно се строят нови хотели, веригите разрастват своите капацитети, все повече нови дестинации трябва да приютят наплива от туристи. Затова и специалистите смятят, че Хотелиерството е програмата на настоящето и бъдещето. В университет Breda UAS, програмата по Хотелиерство е отново на ТОП ниво.

Тя е 4-ри годишна програма, изцяло на английски език, в която студентите работят заедно с хотелиерския бранш и по-специално имат партньорство из цял свят с веригата Hilton.

 

Ние от UNIFY, заедно с университета Breda UAS  сме организирали оналйн семинар, на който ще можете да се запознаете с преподавател от университета заедно със студент и бивш възпитаник на университета, за да получите най-актуалната и достоверна информация за образованието, реализацията и кариерното развитие.

 

Събитието е напълно безплатно, нужна е само предварителна регистрация на:

https://www.unify.bg/events/422/register

Logo