Холандия или Нидерландия? Как е правилно да се назовава?

31.08.2023
Холандия или Нидерландия? Как е правилно да се назовава?

Новината за "смяната" на името на държавата стана популярна тема в българските новинарски емисии.  Много българи дори започнаха да изразяват недоволството си от "неправилното" използване на прозвището "Холандия".

UNIFY - като официално представителство и местен офис на над 20 Държавни Холандски Университети за България и пряко свързан към Министерството на Образованието в Холандия, проследи тази информация, която в Холандия не беше отразена и остава почти незабелязана. Всички местни жители, както и всички колеги в университетите там използват "Холандия" вместо "Нидерландия", когато разговарят помежду си. Освен това, националната кампания промотираща висшето образование в Нидерландия и нейният официален маркетингов портал към Министерството на Образованието се казват "Study in Holland". 

Объркани от това, от UNIFY се свързахме с Посолството на Кралство Нидерландия в България, за да се посъветваме какво да правим, когато в българските медии тече информация, че вече използваме само Нидерландия, а Министрството на Образованието в Холандия, към което се придържаме, си води политиката в образованието да си се използва Холандия. Г-жа Беа тен Тъшер, консул на Посолството тук, ни увери, че "Всички държавни агенции като, множеството министерства и консулства на Нидерландия, както и държавните представители на останалите членки на ЕС трябва да се обръщат към държавата ни като Кралство Нидерландия.", но опровергава слуховете и потвърди, че "Обикновените граждани и всички неправителствените организации могат свободно да използват името Холандия".

Страната на лалетата официално винаги се е наричала Нидерландия или Netherlands на английски. Истината е, че това е официалното наименование на държавата, но тъй като повечето забележителности са в района Северна и Южна Холандия, местните власти избират по-благозвучното прозвище Холандия, за да популяризират именно тях. За тези, които не знаят - Холандия се отнася за две от провинциите в кралство Нидерландия, а именно Южна Холандия и Северна Холандия, където се намират най-популярните градове и забележителности с които държавата бива асоциирана. Сред тях са градовете Амстердам, Хага и Ротердам, както и парка Кьокенхоф, а туристите се концентрират именно там. 

Правителството на Нидерландия решава, че трябва да направи промяна в маркетинговата си стратегия, с цел привличане на туристи и в други градове. Факт е, че туристите в Амстердам надчисляват 47 млн. годишно, за сметка на само 1 млн. местни жители. Това е причината държавата да настоява държавните агенции да се обръщат с името Нидерландия, а не Холандия. Когато става въпрос за всички неправителствени организации, в това число и консултанти за образование в чужбина, нещата стоят различно.

Междувременно, от UNIFY ще продължим да организираме нашите ежегодни "Дни на образованието в Холандия", които събират над 4000 посетители заинтересовани от висше образование в Нидерландия всяка година. Като единствения специализиран консултант за образование в Холандия, ние се доверяваме на думите на г-жа Тъшер и следваме примера на кампанията "Study in Holland". Вярваме, че независимо дали е Холандия или Нидерландия, държавата е символ на висококачествено, достъпно висше образование признато в цял свят, независимо дали става дума за приложни или изследователски университети. 

 

Logo