Мотивационното писмо: какви са тънкостите, които трябва да знаем за него?

07.12.2018
Мотивационното писмо: какви са тънкостите, които трябва да знаем за него?

Сезонът за кандидатстване в Холандия е в разгара си. Мотивационното писмо е един от документите, който повечето университети в Холандия изискват и е много важен критерий за оценяване на кандидатите. Ти обаче нямаш и идея как да започнеш и какво трябва да представлява то. Не се притеснявай, UNIFY, както винаги се притичва на помощ и е тук за да ти разкаже какво трябва да е едно успешно мотивационно писмо.

Мотивационното писмо не трябва да е дълго. Перфектното мотивационно писмо се побира в страница А4, и трябва да е максимално две страници А4. В него ти трябва да изразиш каква е твоята мотивация да учиш в университета и програмата, в която кандидатстваш. Но не трябва да си мислиш, че това, че мотивационното ти писмо трябва да е късо, го прави лесно за писане. О не, напротив, точно обратното - това го прави доста трудно за съставяне, защото трябва да изразиш всичко, което искаш да кажеш само в една страница.

 

Как да започнем?

Първите изречения са много важни, защото те обикновенно приковават вниманието на читателя към текста. Затова прецени много добре как да започнеш. Да започнеш, разказвайки с история е добър вариант, но трябва да прецениш много добре как да разкажеш историята. Избери ситуация, която е променила твоя начин на мислене и от този момент си поискал да учиш това, за което кандидатстваш. Историята трябва да не е много дълга и да има връзка с твоята мотивация за кандидатстване.

Основните въпроси, на които трябва да отговориш в писмото си са - какво те е довело до избора на тази специалност, как точно можеш да аргументираш интересът си към нея, каква е твоята степен на мотивация и отдаденост. Можеш да споменеш и твоите бъдещи планове за след завършването на университета, ако вече имаш такива, какви са твоите амбиции за бъдещето ти. 

Писмото ти трябва да има задължително и заключителна част, но не много дълго. Постарай се писмото ти да изглежда по следния начин - 10% въвеждане, 80% основна част (тук отговаряш защо и каква е твоята мотивация), 10% заключение.

Някои други точки, които трябва да имаш предвид когато пишеш мотивационното си писмо:

  • Ако кандидатстваш в няколко университета, то се постарай да съставиш различно мотивационно писмо за всеки един от тях. Ние от UNIFY винаги окуражаваме студентите си да си изберат една програма и университет и да кандидатстват само в нея.
  • Не повтаряй точки, които могат да бъдат прочетени в CV-то ти. Мотивационното писмо трябва да е различно от него, тук не е мястото да споменеш в кое училище си учил, какви езици владееш и какви извънкласни дейности практикуваш. То е концентрирано само върху твоята мотивация за кандидатстване в дадена програма.
  • Не се старай да опишеш всяка черта от характера си или да разкажеш историята на живота си. Няма как да се получи в една или две страници, а и не това е целта на писмото.
  • Шегите и хуморът трябва да са много премерени. Ако нещо може да ти изглежда забавно на теб, то то може да не е забавно за хора от друга култура, като холандците и хора, които не са на твоята възраст. Не казваме, че не трябва да използваш хумор, просто трябва да е много преценен и със сигурност не трябва да е расистки или сексистки.
  • Бъди себе си. Не се опитвай да бъдеш перфектният студент, който има отлични оценки по всички, практикува няколко спорта, има куп награди от олимпиади и е включен в огромно количество извънкласни дейности. Бъди себе си, всеки е уникален сам по себе си и има собствен талант, изрази своите собствени чувства и мисли.
  • Не забравяй, че все пак трябва да отговориш на въпроса "Защо искам да кандидатствам в тази програма?". Понякога е много лесно да изгубиш курс и да задълбаеш в съвсем ненужна посока, затова се опитвай да не се отклоняваш по темата за кандидатстване и мотивация.
  • Не пиши мотивационното си писмо в последния момент. Мотивационното писмо е по-трудно, отколкото си мислиш и съставянето му отнема време, мислене, писане. Затова перфектното мотивационно писмо никога не е писано в последния момент.
  • Не забравяй да прочетеш писмото си няколко пъти и да го провериш много добре за грешки. UNIFY също проверява всички документи, включително и мотивационното писмо, които изпраща, но все пак е хубаво и ти да си го прегледаш за грешки.

Надяваме се, че тези съвети ще ти помогнат да съставиш своето перфектно мотивационно писмо за кандидатстване. Ако все пак имаш нужда от още помощ, то можеш да посетиш един от курсовете на UNIFY по съставяне на мотивационно писмо, които се провеждат редовно в офиса. Свържи се с нас, за да ни попиташ кога е следващият организиран курс. 100% от посетителите на курса ни съставят отлични мотивационни писма и биват приемани в университетите от техен избор.

 

 

 

Logo