Студенти в Холандия: какво се случва със студентското настаняване?

05.09.2018
Студенти в Холандия: какво се случва със студентското настаняване?

Ако тази година си първи курс студент, то вероятно вече си чул за проблемите на българските студенти с намирането на квартира в Холандия. Ситуацията е обострена особено в градовете Грьонинген, Амстердам, Ротердам, Хага, Бреда, като този сценарий се повтаря всяка година.

Какво точно се случва?
Тази седмица е първата учебна седмица в Холандия. Съответно, много студенти поеха в това направление. Повечето от тях вече имаха намерено постоянно място за живеене, тъй като ние от UNIFY ги съветваме да си запазят стая възможно най-рано, но имаше и такива, които не успяха да си намерят нищо и заминаха, очаквайки първите дни да спят на хотел или в някое друго място, докато на място си намерят. От личен опит споделяме, че подобна ситуация се случва във всеки един студентски град по света и това не е уникална трудност, с която се сблъскват единствено и само българските студенти в Холандия, но и всички международни студенти.

Защо се получава така?
Тези градове са доста популярни места за обучение. Всяка година има много кандидатстващи и желаещи да учат там, като бройката на приетите студенти се увеличава с всяка следваща година. Съответно, на градовете им е трудно да отговорят на огромното търсене на студентски стаи, тъй като студентите се увеличават лесно, но не е толкова лесно да се построят нови къщи и общежития :)
Част от обострянето на ситуацията играе факта, че доста от приетите студенти не взимат насериозно съветите да започнат търсенето на стая възможно най-рано и започват да търсят едва през август. От личен опит споделяме, че по този начин рискуваш много да не си намериш квартира навреме. Необходимо е търсенето да започне през май/юни, за да даде най-добри резултати. Много ще помогне също, ако можеш да отидеш предварително, за да огледаш, да се срещнеш с хазяи, подпишеш договор и уредиш всичко предварително и на място.

Има ли светлина в тунела?
Може да ви убедим, че университетите правят всичко възможно от тяхна страна, за да поправят възникналата ситуация и да помогнат на студентите си. В Бреда е малко по-лесно, отколкото в останалите градове. Университетът в Бреда, Breda University of Applied Sciences, миналата година откри нови 450 студентски места за настаняване. На път е в близките години да се построят още. Университетът също така е провел среща с отговорните в община Бреда за образование и те са оказали огромна подкрепа, отдавайки на разположение на университета незаети сгради. Всички в университета работят усилено по това да осигурят жилища на всички и никой да не остане на улицата или да се наложи да се върне вкъщи, защото няма къде да живее. Някои от преподавателите даже взимат студенти в собствените си домове. Затова нашият съвет е, ако си един студентите, които все още нямат стая за постоянно е да не се паникьосваш, а да проявиш търпение. Холандците са доста отзивчиви и състрадателни, затова сме сигурни, че университетите наистина работят усилено и ще направят всичко възможно, за да помогнат на своите студенти.

Logo