Работа в Холандия: какви са различните типове трудоустройство и в какви компании мога да работя?

15.08.2018
Работа в Холандия: какви са различните типове трудоустройство и в какви компании мога да работя?

Това е втората статия от поредицата ни статии, посветени на важната тема работа в Холандия. В миналата статия обсъдихме причините да работиш в Холандия и какви са условията за студенти от ЕС и такива извън. В тази статия се ви подготвили преговор на различните видове трудоустройство и типове компании, съществуващи в страната на лалетата.

Какви видове трудоустройство съществуват в Холандия?

Непълен работен ден

Какво е работата на непълно работно време? Работата на непълно работно време е работа за по-кратки часове, например 10-15 часа седмично. Това прави работата на непълно работно време лесна за комбинация с обучението ви в университета и другите извънкласни дейности.

 

Има много различни видове работа на непълен работен ден, която може да започнеш в зависимост от опита, който имаш преди това. За повечето от тях не е нужно да говориш особено холандски, но говоренето на basic холандски е винаги плюс. Прегледай описанието на длъжността или провери отново, като се свържеш предварително с работодателя, за да разбереш какви езикови изисквания трябва да спазваш. Понякога можете да филтрираш или да използваш платформи, които ти позволяват да търсиш работа, която не изисква владеенето на холандски. Даваме няколко примера за такива позиции:

 

  • В университета: помощник-учител, административен асистент, научен сътрудник
  • Сервитьор/барман
  • Частни уроци
  • Гледане на деца
  • Фитнес център служител
  • Администрация / рецепция
  • Служител на магазин за хранителни стоки
  • Редактор на уебсайтове или блогър

Пълен работен ден
Твърде вероятно е, след като завършиш обучението си да си потърсиш работа на пълно работно време. Този тип трудоустройство  обикновено се състое от поне 40 часа работа на седмица. В този случай е препоръчително да научиш холандски, ако смяташ да си търсиш такава работа. На първо място, това ще отвори вратата към повече работни места, но също така ще ти помогне да се интегрираш по-добре на работното място. Ако всички на работното място говорят холандски помежду си, може да ти е трудно да установиш взаимоотношения с колегите си.

За да намериш работа на пълно работно време, която е на твоето ниво и в твоята област на интерес, е важно да правиш networking. Твоята мрежа е най-добрият начин да чуеш за налични работни места и да намериш компания, която е заинтересована от твоята кандидатура. Това ще увеличи възможностите ти и ще те доведе една крачка по-близо до твоята мечтана работа.

И така, какво точно можете да очакваш от договор за пълен работен ден?

Отпуск: Съгласно холандското законодателство, имаш право на поне 4 пъти повече от броя на часовете от работната седмица за почивка. Например, ако имаш 10-часова работна седмица, имаш право на 40 часа почивка.
Болест: Ако си болен за дълъг период от време, имаш право на 70% от заплащането си през първите 2 години на заболяването си.
Работно време и извънреден труд: Всеки договор ще посочи различния брой часове, който се очаква да работиш, и компенсацията, която можеш да очакваш за часове, които са извън работното време (извънреден труд).
Клауза за неконкуриране: Някои договори може да предвиждат, че в бъдеще нямаш право да работиш за конкуренти на настоящия си работодател.
Временни договори: Ако работиш като временен служител в компания (което е доста разпространено в Холандия), то тя трябва да те информира месец преди края на договора дали желаят да удължат договора.
Съществува и разлика между фиксирани и срочни договори. Фиксираните периоди с такива, които се възобновяват през време, но тези периоди не могат да бъдат по-дълги от 24 месеца. Освен това договорът ти може да бъде подновен максимум три пъти. След това този договор от фиксиран става постоянен.

iStock 000012855977 Medium1

Стаж

В много университети в Холандия имаш стаж, който е включен в учебната програма и трябва да изкараш такъв, за да завършиш. Препоръчително е този стаж да е в сферата, в която учиш, а най-добре е да е в такава, която те интересува живо. Имай предвид, че стажовете могат да бъдат платени или неплатени.

Тренинг
Тренингът е предназначен да въведе нов служител на длъжност. Обикновено те са запазени за млади завършили, които се обучават в конкретна компания за определен период от време, за да работят в тази компания в близко бъдеще. Тренингите могат също да бъдат платени или неплатени.

Има два вида тренинги:

Стажант: Ти си настоящ студент и искаш да придобиеш известен образователен опит относно бъдещите условия на работа. 
Нов служител: Наскоро завърши висшето си образование и сега търсиш някъде, където да придобиеш трудов опит за компания в твоята родна страна.

Какви видове компании съществуват в Холандия?

Твоят трудов опит зависи от много неща, но основен фактор е видът компания, за която ще решиш да работиш. Има много различни видове компании, които ще определят вида на задачите, които ще имаш, работната атмосфера и интензивността на твоята работа.

 

Start-up

Tова е компания, която тепърва е започнала и е малко. Стартъпите обикновено имат около 10-15 служители. Това означава, че ще бъдеш много близък с колегите си и ще работиш в тясно сътрудничество с тях. Работата в един стартъп също е много динамична, тъй като такава компания няма бюрократичните системи на установена компания. Това означава, че най-вероятно ще изпълняваш няколко различни задачи и по този начин ще научиш много за работата на бизнеса, продажбите, маркетинга и взаимоотношенията с клиентите.

 

Но стартиращите фирми може да имат някои недостатъци. Обикновено ще трябва да се учиш по време на работа, тъй като няма да има програми за обучение, които да са на твое разположение преди да започнеш. Това означава, че ще трябва да правиш много самостоятелно обучение. Ако това не е нещо за теб, то работа в такъв тип компания може да се окаже предизвикателство за теб.

 

Scale-Up

Този тип компания е малко по-голяма от стартъп и има до 500 служители. Това означава също, че компанията е с няколко години по-голяма и по този начин ще има изградени системи. Scale-up може да бъде също толкова динамично като стартъп, тъй като може да продължава да създава определени техники или взаимоотношения. В същото време, може да има и някои атрибути на съществуваща корпорация, тъй като вече има няколко години опит. Така или иначе, това е също страхотно място да се научиш и да се развиваеш като служител, особено когато си току що завършил.

 

e67c64112a43f362d6c0fdc39da216e81375173119

 

Корпорация

Очаквай работния екип в такава компания да е 500 служители и по-висок. Такова дружество е установило своята йерархия, системи и позиции и следователно е много систематично. Вероятно ще има ясни процедури в такава компания и твоята роля вероятно ще бъде много добре дефинирана. Работата в установена компания е полезна, защото те учи много за корпоративния живот, професионалните взаимоотношения и начина, по който компаниите действат като цяло. По-малко вероятно е да бъдеш ангажиран в различни позиции, какъвто е случаят със стартиращи фирми и scale-up, но това може да ви позволи наистина да се гмурнеш в дебрите на позицията, на която си и да се превърнеш в експерт.

 

Надяваме се че тази статия ви е била от полза и научихте доста нови неща. Очаквайте в следващите статии - какви длъжности съществуват, кои са най-добрите градове за работа, и най-важното - как да си намериш работа.

 

Logo