Холандската Венеция

29.05.2020
Холандската Венеция

Знаете ли, че има едно приказно местенце в Нидерландия обградено от канали, дървени мостчета от минало, много зеленина, красиви цветя и къщички със сламени покриви.

Днес, ние от UNIFY, искаме да ви отведем в Холандската Венеция. Защо я наричат така - ами поради простата причина, че коли не се движат там. Единственото придвижване става само пеша, с колело или лодка.

Името на това вълшебно местенце излязло от приказките е Гитхорн (Giethoоrn), намиращо се на 100 км североизточно от Амстердам. През 1230г. бежанци идващи от юг се заселват на това място и му дават името “Кози рога“ (Giet hoorn), заради многобройните кози рога, останали след предишен потоп.

Градчето се намира до природен парк Weerribben-Wieden- блатиста местност, някога популярна за събиране на тръстика. В нея могат да бъдат наблюдавани много причудливи и рядко срещани растения и животни.

Разхождайки се из Гитхорн, вие ще се пренесете с миналото. Най-старите надписи на къщите и фермите датират от VXIII ти век. Тишината, от която сме отвикнали, ще бъде нарушена от звучното пеене на птички и лодки, които се придвижват из каналите. А вие ще искате да минете по всяко едно мостче, което свързва една уличка с друга. Ако искате да разберете малко повече за историята на региона, може да посетите ферма музей Giethoorn ‘t Olde Maat Uus.

Не пропускайте да се разходите с лодка. Дори и в лошо време, това може да бъде едно красиво и много интересно преживяване. Екскурзоводи, които с въодушевление ще ви разкрият всички тайни на местността, ще ви изведат извън градчето до природния парк Weerribben-Wieden, където ще имате възможността да се свържете с необятната природа, вода и красиво небе.

Във видеото, което споделяме с вас, ще научите още интересни неща, като например как идва пожарната в Гитхорн wink

Logo