10 съвета за по-лесно онлайн обучение 

14.05.2020
10 съвета за по-лесно онлайн обучение 

Онлайн обучението е част от живота ни вече няколко месеца, но въпреки това възможноста да се мотивираме сами от вкъщи намалява пряко пропорционално на времето прекарано под карантина. Предвид обстановката в страната се очертава, че учениците в 11ти клас няма да се върнат в класните стаи до септември 2020, а сега завършващите ще имат възможноста да започнат обучението си в Холандия онлайн, ако желаят. С оглед на това, големият въпрос остава – как най-лесно да се адаптираме към ученето вкъщи?

Имаме няколко полезни съвета за справяне с ученето вкъщи. Представяме ви 10 начина за справяне с ученето вкъщи:

1. Създайте специален ритуал

Един ефективен трик за концентрация е да създадете специален ритуал, който изълнявате само в моменти, в които трябва да се концентрирате. По този начин, ако всеки път преди да седнте да учите си правите определен чай или с разчистване на бюрото си, мозъкът ви ще започне да определя ритуала като превключване от „мързел“ към готовност за концентрация и учене.

2. Организирайте пространството си

Научно доказано е, че човек се концентрира по-лесно, когато всичко около него е добре почистено, подредено и организирано. Освен използването на подреждането като ритуал преди учене, добра идея е да организирате и задачите, които трябва да изпълнявате. Направете си “to-do” списък, подредете компютъра си, напишете параграфите на есето, което трябва да пишете като подточки и вижте дали това ще помогне.

3. Редувайте концентрация с почивка

Методът "помодоро", в който работите 25 до 50 минути, а след това почивате 5-10 минути, често овенчава с положителни резултати. Според учени, най-дългото възможно време, през което един човек може да поддържа постоянна концентрация, е 50 минути, което означава, че разделяйки времето си за съсредоточено учене на порции, може да помогне с усвояването на информация.

4. Не се поддавайте на изкушението!

Когато учим онлайн е твърде лесно да „отскочим“ набързо до YouTube или да потопим пръстче в новия сериал, който вчера загледахме в Netflix. Важно е обаче, да не се поддаваме! Един вариант за справяне с изкушението е да работите със свои колеги онлайн – така ще ви бъде доста по-трудно да се разсейвате. Ако можете да устоите поне 50 минути прилагайки съвета от предишната точка, обещайте си 20 минутен епизод от сериал или кратко YouTube клипче като награда по време на почивката.

5. Споразумейте се с хората около вас

Не всички имат лукса да учат сами вкъщи. Ако и вие като много други трябва да споделяте работното си пространство, направете график или си определете ясни правила за съвместна работа. Не можете да работите на едно място по едно и също време? Направете график, за да има време на спокойна работа за всички. Не се отчайвайте, ако ви отнеме по-дълго време за да свикнете с новия начин на работа.

6. Хидратацията е от огромно значение!

Проучвания доказват, че е полезно да пием вода докато учим, тъй като за всеки 5% недостиг на хидратация, способността ни за концентрация спада с цели 25%! Кафето и енергийните напитки също не помагат в този случай, така че се запасете с вода или неподсладен чай и ... спете поне 8 часа на вечер! Ученето посред нощ в последния момент не помага. Научно доказано е, че пълноценният сън, спомага на мозъка да преосмисли концентрацията и да я запомни по-бързо.

7. Движете се!

За всеобщо щастие, наскоро отвориха парковете, така че вече може да излезете на кратка разходка на чист въздух. Ако се чувствате мотивирани, може да превърнете разходката си в джогинг! Ако пък не ви се излиза, може да се движите и в собствения си дом благодарение на хиляди онлайн тренировки по йога, пилатес, зумба и какво ли още не. Физическата активност има способността да подобри самочувствието и способноста за изпълнение на сложни задачи.

8. Участвайте активно в онлайн класовете

Най-лесното нещо, което може да направим в един онлайн курс е да не взимаме участие и да не поемаме инициатива. Така обаче трудно ще успеем да се почувстваме достатъчно стимулирани, а след това ще ни отнеме повече време за да наваксаме материала. За това не се опасявайте да взимате активно участие – не само ще помогнете на учителите си, но и ще стимулирате интересни дискусии със своите съученици. 

9. Грижете се за останалите

Не се опасявайте да попитате вашите учители и съученици как са и как се справят с настоящето положение. Ако трябва да правите проекти заедно, не се опасявайте да поемете инциативата и да разпределите задачите си дори в условия на онлайн обучение. Поддържайте връзка и с приятелите и роднините си, ако те не са близо до вас. Комуникацията не само ще накара тях да се чувстват добре, но ще помогне и на вас самите да се почувствате по-добре.

10. Не се страхувайте да попитате

Ако имате проблеми с мотивацията, чувствате се зле затворени вкъщи или стреса от случващото се ви идва в повече, не се опасявайте да помолите за помощ! Можете да се обърнете към вашите учители, родители и приятели, Ако по някаква причина това не е възможно или не се чувствате комфортно да споделяте такава деликатна информация, винаги можете да се обърнете към един от спешните телефони за психическа подкрепа или дори с един от консултантите на UNIFY.

 

Периода през който минаваме е изключително напрегнат и несигурен за всички, независимо от възрастта, образователната степен или мястото, на което се намираме. С наближаването си, края на извънредното положение вещае едно ново начало, а заобикалящия ни свят тепърва ще става все по-дигитален. Дори и в един свят след COVID-19, ние в UNIFY се надяваме тези съвети да ви бъдат полезни.

А на вас кой съвет ви се стори най-важен?

Logo