Студентски разказ Славена Трифонова

21.08.2020
Студентски разказ Славена Трифонова

Здравейте! Аз съм Славена и тази есен започвам своята последна година в HAN University of Applied Sciences, изучавайки програмата Комуникации (Communication).

Специалността ми, както и всяка една от останалите 7, които университетът предлага на английски език, е динамична, силно практически насочена и събира лектори от целия свят, които вече са работили във въпросната сфера и постоянно използват своя опит, за да ви помогнат да разберете нещата по-лесно. Това са само една част от причините защо университетът е силно предпочитан от студенти от целия свят, като по този начин се озовавате в т.нар. международна класна стая и създавате приятелства и контакти от поне 3 различни континента.

 

За хората, които се чудят какво са Комуникации и дали изобщо това си струва да се учи, това е вариация на популярната International Business and Management програма, но със значително по-голям фокус върху креативната част от бизнеса. Представете си да създавате собствено бизнес списание, да създавате материали за Маркетинг кампании и да се учите как да давате динамични презентации, без да имате заспала публика. Естествено има фокус и върху по-точната част на бизнеса, тоест как да сте сигурни че кампанията ви ще е успешна, какви разходи ще са нужни и каква част от пазара би била склонна да пробва вашия продукт. И за да имате допълнителна мотивация да свършите всички проекти, университетът работи с истински компании, които идват и дават задачите за курсовите работи, на базата на вече съществуващ проблем. Има много случаи през годините, когато компании са били впечатлени от дадени студенти, и след това им предлагат стаж или други възможности за работа.

 

Със сигурност най-вълнуващата част от програмата е годината, която трябва да бъде прекарана извън университета. Започвате със задължителен обмен, който може да бъде в над 120 партньорски университета из целия свят, а след това имате и стаж, който може да бъде по желание или в Холандия, или където ви отвее вятъра. За моя обмен реших да стрелям надалече (колко далече беше само …) и прекарах 5 невероятни месеца в Нова Зеландия. Освен, че подобрих английския си и се запознах с невероятни хора от различни точки на света, научих много за себе си и пораснах много бързо, осъзнавайки, че съм на 18 000 км от всички мои близки хора. Няма нужда да споменавам за местата, които посетих там, всяко едно кътче беше напълно нереално красиво.

 

След като изкарах цял семестър в пътувания, се върнах в Холандия за стажа, който се оказа в компания от Туристическия сектор, известна из целия свят – Eurail. Позицията ми като Online Content intern ми позволи да науча много относно Content marketing, тоест как чрез дадена статия или страница да вдъхновиш хората да купят продукта ти. Малко повече от месец, след като започнах, COVID-19 пандемията засегна и Холандия и всички трябваше да работим от вкъщи. За разлика от много компании в чужбина, които трябваше да свикнат с тази нова представа, тук вече имаше огромно внимание върху flexible working time, така че да е адаптирано според теб и да се чувстваш комфортно, докато работиш. Също така много местни компании окуражаваха работниците си да си дават почивки и да се грижат за себе си, което ме впечатли много. Сега, на прага на последната си година, вече имам представа какво искам да правя занапред и какво да очаквам от работодателя си.

 

Животът във Арнем, дори и по време на пандемия, се оказа приятен. С многото си паркове и места за отдих, най-любимото ми занимание беше да се разхождам там или просто да седя и да чета книга. Сега повечето места за развлечения са отворени и изборът винаги е труден. Ако пък градът ви се стори малък, Амстердам ви е само на 1 час път с директен влак, така че никога няма да ви е скучно. HAN също се грижи студентите да имат постоянно нещо за правене, така че ви очаква динамичен студентски живот. Ако това не ви е достатъчно, както беше при мен, има много възможности за почасова работа, с която да си осигурите студентското финансиране. Аз започнах още на първия ден на своята първа година в Subway и през годините успявах не само да спестя за Нова Зеландия, но и да пътувам из Европа и да преоткривам света около мен.

Безкрайни възможности за кариера, ценен опит по време на обучението, запознанства, които остават за целия ти живот, и едно непрестанно приключение – това е за мен образованието в Холандия. Смятам, че е едно от най-добрите решения, които съм взимала, и силно препоръчвам на всекиго, който смята, че иска нещо повече от просто една бакалавърска програма. Светът може да бъде ваш, затова грабете с пълни шепи!

 

 

 

 

Logo