Студентски живот в Бреда - разказ на Мариета Костадинова

22.07.2020
Студентски живот в Бреда - разказ на Мариета Костадинова

Представи се на нашите читатели.

Здравейте! Аз съм Мариета от Варна и съм студентка вече 4-та година, която е последната от моето обучение, в Breda University of Applied sciences.  През последната година бях в Испания на обмен и стаж, така че успях да разширя още повече кръгозорът си. Също така се заимавам в свободното си време с блог, YouTube канал и Instagram профил, където споделям по теми, които ме вълнуват.

 

Разкажи ни за университета – къде се намира и с какво се отличава?

Университетът ми се намира в град наречен Бреда, който е малък, супер красив и уютен. Големината не бива да ви плаши, защото градът постоянно се развива и поддържа, има много заведения, фестивали, а и освен е пълно с много млади хора заради двата университета в града. Аз уча в Breda University of Applied sciences или BUAS, който е университет по приложни науки с 8 главни специалности в много иновативни  направления. Моята специалност например е Creative Business и е свързана с изучаването на предмети в медийната индустрия. В една академия сме със студентите от Game technology, които се занимават със създаването на игри. Цялостно университетът ме спечели с това колко добре са изградени всичките програми. Не са много, но наистина са изпипани в детайли и всяка година се подобряват с малки промени, за да са актуални и привлекателни за всяко следващо поколение.

 

Разкажи ни повече за специалността, която учиш, отговаря ли на очакванията ти, интересно ли ти е?

Записах с много голямо желание Creative Business и от първия ден мисля, че си попаднах на моето място. Признавам си, че се влюбих в програмата покрай приятелка, която учеше в Бреда и често обменяше информация с мен относно какви предмети учи, какви проекти има и имах доста ясна представа с какво ще се сблъскам. И все пак, смятам че колколкото и да сте информирани, на място ще преживеете нещата по-различно. Освен това аз вече имах малък опит в индустрията с моя YouTube канал и само тази специалност обобщаваше моите интереси и всичко ново, което искам да науча, за да подобря уменията си.
Специалността се фокусира над медиите под всяка форма - телевизия, маркетинг, списания, радио и дори включва няколко курса по журналистика и графичен дизайн. Идеята е всеки студент да опита от всичко по малко през първите две години и след това да избере специализация, с която да завърши.

Моята първоначална мотивация бе да специализирам в продукция. Това бяха и курсовете, които ми отдаваха с лекота, но истината е, че университетът ми помогна да осъзная колко интензивно е натоварването в тази сфера и че имам повече умения в други направления. Затова и избрах за стажът си да се занимавам с Маркетинг и стажът ми бе най-готиният момент от цялото следване.

Аз съм супер щастлива, че избрях точно този университет. След третата ми година, когато бях и на обмен, и видях какво е нивото на други студенти от различни държави. Със сигурност оценявам още повече преподавателите си и всичко, което университетът ми е дал. Сигурна съм, че годините в BUAS ще ми лиспват!

 

Кое ти харесва най-много в твоя университет? А какво не ти харесва?

Смятам, че кусровете са супер разнообразни, много интеактивно поднесени, също с практическата работа в екип ще се сблъскате много бързо. Добрата ми подготовка в работата в екип ми помогна да се впиша бързо в моята компания, когато бях на стаж. И тук искам да спомена, че за стажът се кандидатсва самостоятелно, както за нормална работа. Много от нас не бяха съгласни с това, че стажът е задължителен, но университетът не указва достатъчна помощ. Знам, че сега се разработва платформа с идеята този процес да се опрости и улесни за всички страни. Моите впечатления са, че и нашият университет има точки за подобрение, но винаги когато има обратна връзка от нас, че някой курс не върви добре, даден изпит не е добре съставен или дори колко трудно е да си намериш стаж, винаги ни изслушват и много скоро се започва с решението на този проблем.

Също харесвам изключително много, че мога да се допитвам до моите преподаватели за всичко, което ме затруднява и интересува. В България обикновено се обръщаме много официално към преподавателите и винаги се усеща една гранища между студент и професор, което е обратното в Холандия. Миналата година имахме голям проект да създадем ТВ шоу и никога няма да забравя как на партито по случай краят на шоуто, се бяхме събрали заедно с нашите преподаватели и те празнуваха с нас.

Имам забележки, но те са по скоро на културна основа. Източните eвропейци сме с различни възприятия, сравнено със западните и често не ги разбираме. Обратното също е валидно! Това не пречи обаче на моето образование в Бреда, заради което се и преместих там.

Последно искам да добавя, че имаме и нов кампус, който започна да се разработва през първата ми година там и вече е готов. Личи си, че университетът се грижи за нас!

 

Какви международни студенти има? Има ли българско общество?

Българското общество с Бреда е много голямо. Вече сме забележително много до степен, че постоянно получавам въпроси от другите студенти какво ни привлича. Определено смятам, че можете да постигнете много добър баланс между много нови приятели от България, както и чуждестранни студенти. Аз самата имам близки приятели освен българи от Украйна, Румъния, Португалия, Белгия, Германия и от тази година дори Китай.

Разкажи ни за града, в който учиш?

Вече споменах, че Бреда е малък град. Определено, ако посетите други градове в Холандия, ще усетите не само, че е изпълнен с много млади хора, но и че стандартът на живот не е толкова висок. За един студент това е перфектно!
Според мен и местоположението му е супер привлекателно за бъдещи студенти. Бреда се намира в южната част на Холандия и е близо до границата с Белгия. Също около два часа ви делят от Германия и може да се придвижите за 5 часа до Париж (Франция). Ако сте авантюристи, като мен, това няма как да не ви спечели.
Освен това Холандия е малка по големина, така че без проблем с влак се стига навсякъде за отрицателно време. Затова винаги казвам на всички, които смятат, че градът ще им омръзне, че е невъзможно в предвид факта колко е мобилен.
Другото, което ми допада в Бреда е спокойствието и чистотата. Има много малко коли, хората карат предимно велосипеди и градът постоянно се поддържа.

 

Колко струва обучението и какви са разходите ти за квартира, храна и др?

Моята специалност е най-скъпата в университета и годишно таксата ми е около 2 500 евро. Заради това, че изпозлваме базата повече и имаме нуждата от специални камери и обурудване заплащаме по-висока сума.

Квартирите са между 300-600 евро, като за 600 съм сигурна, че може да си намерите хубаво самостоятелно студио. Иначе повечето студенти живеем в стаи, които наемаме в студентски къщи и споделяме общите помещения. Стаите са празни, така че през първата година е добре да обмислите бюджетът си за обзавеждане. Има много студенти, които препорадват мебелите си или дори IKEA е удачен вариант, но все пак е добре да го знаете предварително.
Относно джобните, които ще ви трябват за месец зависи от вас самите и начинът ви на живот. Според мен, ако не пътувате и не излизате често по заведения, спокойно може да оцелеете с 300 евро на месец.

 

Има ли работа за студенти и как твоите колеги успяват да се справят финансово?

Има много варианти за студентите от чужбина, като обикновено те са работа в ресторант, като сервитьор или помощник в кухнята, разнасяне на поръчки с колело и други подобни. Складът на Jumbo също предлага много работа за студенти.
Най-хубавото е, че ако работите и правите 56 часа на месец, държавата ви отпуска помощи в размер от 300-400 евро. Също в Холандия се плаща на час работа и по празниците тази сума е двойна.
Другото удобно на холандкската система за помощи на студенти е, че може да покрие здравната ви застраховка, която в Холандия е задължителна за всеки постоянно пребиваващ и работещ. И естествено много студенти взимат DUO или заем за таксата в университета.

 

Какъв е животът в университета и извън него?

Доста заето и забързано ежедневие има всеки от нас. Когато свикнах на темпото в моята академия, през втората година реших да кандидатсвам в няколко студентски организации, като ESN и да натрупам още опит извън университета. Освен това всеки ден е различен и поне веднъж седмично нямаме никакви предмети, затова исках да запълня максимално свободното време, което имах. Други мои приятели например използваха този ден, за да натрупат работни часове. Като цяло няма да ви е скучно със сигурност, защото и проектите в университета са разнообразни и както споменах в екип, така че бързо ще намерите нови приятели. Покрай някои проекти може да се наложи и да пътувате.

С ESN имах възможността също да пътувам повече, организирам събития, да се запозная с още студенти от града. Има най-различни събития особено за чужденци, които се организират всяка седмица. Малко по-рзалично се забавляват холандците от нас, но аз съм на мение, че с подходящите хора навсякъде е весело.

Какви са плановете ти след като завършиш? Смяташ ли да се върнеш в България?

Още не съм решила къде ще е вторият ми стаж. Това е последната стъпка преди да завърша и смятам много ключова. Имам изгреден план, но не съм личност, която споделя преди да е осъществен. Вече знам, че искам ли, мога да се преместя навсякъде и имам добра подоготовка плюс международен опит.

 

Logo